GALMAARDEN - Congoberg geschikt als opslagplaats voor kernafval ?

C21

GALMAARDEN - Congoberg geschikt als opslagplaats voor kernafval ?

Dsc_0896
De mooie Congoberg geschikt als opslagplaats voor kernafval ? - Foto © Marc Colpaert
 

De gemeente Galmaarden kreeg van de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) een raadpleging over haar "Ontwerp van Afvalplan" toegestuurd. Dit zorgde voor de nodige onrust tijdens de jongste gemeenteraad. Sommige gemeenteraadsleden dachten dadelijk aan 1994 toen NIRAS van plan was om kernafval te dumpen in de ondergrond van de Congoberg in Vollezele. De gemeenteraad gaat een motie stemmen tegen alle radioactief transport op zijn grondgebied. De inwoners hebben nu nog tot 6 september de tijd om te reageren.

Een brief van het NIRAS zorgde voor de nodige onrust tijdens de jongste gemeenteraad in Galmaarden. Hierin maakt NIRAS haar afvalplan bekend, waarin staat dat de kleilagen ter hoogte van de Congoberg in Vollezele uitermate geschikt zijn voor de opslag van radioactief afval. Daarbij komt nog dat blijkbaar de gemeente Galmaarden de enige gemeente is in dit deeltje van het Pajottenland die een brief van NIRAS kreeg.
 
Gemeenteraadslid Willy Schollaert (Open-Vld) is er niet gerust in en had nogal wat vragen: “Waarom sturen ze deze raadpleging in volle examen- en vakantieperiode? Dit is totaal onaanvaardbaar, gelet op de omvang van het dossier. Wij moeten dan ook als gemeenteraad krachtig protesteren, wij willen geen hoog radioactief afval in ons dorp”, beklemtoonde Willy Schollaert.
 
“Het gaat hier over de raadpleging van de inwoners, het staat nog helemaal niets vast dat er ooit daadwerkelijk radioactief afval wordt opgeslagen in Vollezele”, waarschuwde burgemeester Pierre Deneyer (CD&V).
 
“Waarom keuren wij de motie van 1994 niet goed”, vroeg gemeenteraadslid Roger De Nauw (sp.a). “In die motie staat dat er op het grondgebied van Galmaarden geen transporten met radioactief afval mogen plaatsvinden, dan kan er ook geen sprake zijn van de opslag van radioactief afval”, zei De Nauw.
 
“Wij gaan in ieder geval deze motie stemmen en we gaan tevens bekijken hoe we met onze buurgemeenten zoals Gooik, Herne en Bever (die geen brief kregen van NIRAS) de nodige stappen kunnen ondernemen om samen te werken, natuurlijk mag en moet onze bevolking ook reageren, meer info vinden ze op onze website www.galmaarden.be ”, sprak de burgemeester.
  
In 1994 was er al heel wat te doen rond de opslag van radioactief afval onder de Congoberg in Vollezele. “Onze bevolking kwam toen massaal op straat, met ondermeer een fietstocht met enkele honderden deelnemers tegen de opslag van dit afva. Ook onze ereburger Urbanus zette zijn schouders onder de vele initiatieven”, vertelde burgemeester Pierre Deneyer (CD&V). “Wij hopen dan ook dat het kernafval nooit in het Pajottenland zal worden opgeslagen en zeker niet in Vollezele".
 
“Nog tot 6 september kunnen het "Ontwerp van het Afvalplan van NIRAS" en het "milieu-effectenrapport voor het beheer op lange termijn van hoogradioactief en/of langlevend afval" worden geraadpleegd door de bevolking. Tijdens deze raadpleging kan iedereen zijn opmerkingen kenbaar maken. Deze zullen in aanmerking worden genomen bij het opstellen van de definitieve versie van het Afvalplan dat NIRAS vóór het einde van het jaar aan de overheid zal voorleggen”, aldus NIRAS(waar momenteel iedereen met verlof is).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jul 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief