EDINGEN / REGIO – Brandweervoorpost broodnodig

C21

EDINGEN / REGIO – Brandweervoorpost broodnodig

Edingen_werkvergadering_brandweer_dec_2011__3_
burgemeester Kris Poelaert van Herne en Pierre Deneyer van Galmaarden op uitnodiging van de federale gezondheidsinspecteur dokter Monique Coppens bij de Edingse brandweer - Foto's © Deschuyffeleer
 
Edingen_werkvergadering_brandweer_dec_2011__4_
Didier Leriche, brandweercommandant Edingen - © Deschuyffeleer
 
Edingen_werkvergadering_brandweer_dec_2011__6_
Federale gezondheidsinspecteur dokter Monique Coppens - © Deschuyffeleer
 
Edingen_werkvergadering_brandweer_dec_2011__5_
Florine Pary-Mille, burgemeester Edingen en Kris Poelaert, burgemeester Herne - © Deschuyffeleer
 

In navolging aan hun bezoek aan de provinciale hulpcentrale in Leuven waren burgemeester Kris Poelaert van Herne en Pierre Deneyer van Galmaarden op uitnodiging van de federale gezondheidsinspecteur dokter Monique Coppens deze keer op werkbezoek bij de Edingse brandweer. Ook burgemeester Florine Pary-Mille kwam vliegensvlug uit het Parlement in Brussel overgewaaid naar haar Edingen om de besprekingen bij te wonen. Aanleiding van de vergadering waren alweer blijkbaar enkele zogezegd laattijdige interventies van de hulpdiensten van over de taalgrens.

Blijkt dat op basis van de adequate hulpverlening een kwart van de interventies van de Edingse ziekenwagens zich afspeelt in Bever, Herne en Galmaarden. Burgemeester Kris Poelaert en zijn collega uit Galmaarden zien dan ook alle heil in de nakende voorpost in Tollembeek: “Door de ingebruikname van de voorpost zal dit aantal met meer dan de helft dalen. Overigens is op termijn ook een verhuis van de brandweer van Edingen naar de nieuwe industriezone in de nabijheid van het zwembad en de autosnelweg A8 gepland waardoor de voorpost nog meer aan belang zal winnen gelet op de langere rijtijden naar onze gemeenten”.
 
Met beperkte middelen en zonder echte volwaardige permanentie in de kazerne tracht Edingen de dringende medische hulpverlening vanuit de brandweer toch aan te zwengelen. Zo wordt toekomend jaar alleszins een voltijdse ambulancier bij aangeworven waardoor reeds een beperkte permanentie in de brandweerkazerne zal kunnen verzekerd worden. Ook zal een nieuw oproepsysteem worden in gebruik genomen waardoor de oproepen nu ook rechtstreeks bij de ambulanciers van wacht terechtkomen.
 
“Naast het tijdverlies door de wachten ten huize van de ambulanciers hebben de ziekenwagens ook dikwijls te kampen met verkeershinder door opstoppingen in het centrum en door de spoorovergangen”, vernam burgemeester Kris Poelaert nog op de vergadering. “Overigens zijn wij uitermate tevreden over de deskundigheid en de hulpvaardigheid van de ambulanciers bij hun interventies”.
 
Verwacht wordt dat de problemen rond de medefinanciering van de brandweervoorpost in Tollembeek door Lennik op korte termijn zullen opgelost zijn. Hierdoor kan de opening van de voorpost nu allicht op 1 februari in het vooruitzicht gesteld worden. Ook de nakende uitvoering van de hervorming van de brandweer met een nieuwe financieringswijze voor de gemeenten moet een daadwerkelijke bijdrage inhouden voor de spoedige opening en de leefbaarheid van de voorpost.                  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 dec 2011
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief