GALMAARDEN - Hoeveel verzekeringsgeld is er nog over van de kerk, niemand blijkt het te weten

C21

GALMAARDEN - Hoeveel verzekeringsgeld is er nog over van de kerk, niemand blijkt het te weten

Editiepajot_galmaarden_kerk_puin_foto_marc_colpaert
Na 13 jaar nog steeds geen witte rook voor het kerkgebouw. - Foto Marc Colpaert
 
Zien we straks ook in Galmaarden toestanden zoals in Antwerpen? Met dit verschil dat ze in Galmaarden niet echt meer weten hoeveel geld ze nog hebben. Dat bleek toch uit de jongste gemeenteraad gisteren. Ook werd nog maar eens een visie gegeven van wat ze met de kerk gaan doen, een soort van copy-paste van wat we in 2017 al wisten en schreven.
 
 
De N-VA met name Filip Durant wilde tijdens de gemeenteraad wel eens weten hoeveel verzekeringsgeld van het kerkgebouw er nog op de rekening stond van de gemeente Galmaarden. Het antwoord was alles behalve duidelijk, het werd niet echt gezegd, want blijkbaar wist niemand het. Krijgen wij straks ook hier toestanden die niet mooi meer zijn? Wat ze dan wel wisten de CD&V meerderheid was, wat ze ooit ergens gaan doen met het kerkgebouw, maar veel nieuws viel daar niet uit te rapen. Schepen Ludo Persoons(CD&V) gaf een overzicht van wat ze allemaal van plan zijn. In 2017 was dit ook al verteld geweest, vraag is waarom moet het allemaal zo lang duren. Volgende maand zal het 13 jaar geleden zijn dat de kerk verwoest werd, straks blijft er niets meer over van het 5,3 miljoen euro verzekeringsgeld dat in 2008 werd uitbetaald. Lees hieronder wat hij kwam te vertellen.
 
Projectdefinitie herbestemming Sint-Pieterskerk
Het technisch bestek dat gisteren op de gemeenteraad werd voorgelegd ter goedkeuring is een onderdeel van de prijsvraag in twee fases voor de selectie van een architectenteam voor de herbestemming van de Sint-Pieterskerk.
In een eerste fase werd een open Europese oproep gelanceerd voor de selectie van 5 ontwerpteams. Er werden 10 kandidaturen ingediend. Het college heeft samen met Haviland op basis van de ingediende dossiers 5 teams geselecteerd.
De projectdefinitie is een werk dat enkele maanden geduurd heeft om het voor te bereiden. Het college heeft het document opgemaakt met dank aan de deskundigheid van haar administratie, het agentschap Onroerend Erfgoed en een werkgroep. In de werkgroep werden ook raadsleden van de diverse fracties betrokken. Op die manier wordt het project gedragen door alle raadsleden en de voltallige gemeenteraad.
Het document bouwt voort op de haalbaarheidsstudie die in 2017!!! werd uitgevoerd door het team Vlaamse Bouwmeester. 
De hoofdlijnen daaruit waren:
De verbinding tussen het beschermd monument van de vroegere kerk – die ondertussen niet meer als kerk wordt beschouwd maar profaan werd verklaard – en het Baljuwhuis
De verhuis van de bibliotheek naar het kerkgebouw waar we bouwen aan de bibliotheek van de toekomst met een veel ruimer bereik en doel dan vandaag. Gebaseerd op het ‘4 space-model’ voor de inrichting van een moderne bibliotheek zal er zal niet enkel ruimte zijn voor boeken, maar ook voor het delen van kennis, de bib als ontmoetingsplaats, ruimte voor creativiteit onder de vorm van workshops, de mogelijkheid tot telewerken, blokspots enz.
In het Baljuwhuis streven we naar een herschikking van de vrijetijdsdiensten. We willen deze toegankelijker maken door ze naar het gelijkvloers te brengen en meer ruimte te creëren voor het aanbod van de muziekacademie, de verenigingen en het gemeentelijk sociocultureel aanbod,… .
We geven de ontwerpers ook de opdracht mee om een polyvalente ontmoetingsruimte te creëren die geen kopie hoeft te worden van de Baljuwzaal  De ruimte moet mogelijkheden bieden voor allerhande evenementen van verenigingen, bedrijven en het bestuur. De polyvalente ruimte moet het gebouw ook klaar maken voor toekomstige uitdagingen. De ruimte zal flexibel invulbaar zijn.
De toren kan een belangrijke toeristische functie vervullen. We kunnen zorgen voor een ruimte die herinnert aan het gebruik van het gebouw als kerk maar ook bv. om er bezienswaardige erfgoedstukken tentoon te stellen.
Omwille van de toegankelijkheid wordt er een lift voorzien. Er wordt gevraagd naar voldoende bergruimte en sanitair, gespreid over de locaties kerk en Baljuwhuis. We willen er eveneens een duurzaam project van maken.
Ook de herinrichting van de buitenomgeving van het kerkplein maakt deel uit van de opdracht. Zowel de tuin achter de kerk als het huidige kerkplein worden heringericht. De pleinfunctie moet het dorp de nodige rust brengen en toch voorzien in een voldoende bereikbaarheid van de handelszaken.
We streven naar kostenbeheersing in dit dossier en een maximalisatie van subsidies, een opdracht die de ontwerpers ook mee krijgen. We hopen dat het herziene premiestelsel van Onroerend Erfgoed dit project gepast zal ondersteunen. 
De beslissing van de voltallige gemeenteraad is dan ook een belangrijke stap in het verdere verloop van het project. Als bestuur vinden wij het belangrijk om het centrum van Galmaarden een echte ‘ place to be’ te maken voor al onze inwoners maar ook ver buiten onze gemeentegrenzen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief