TOLLEMBEEK - Joris Potvlieghe bouwt mee aan het Contiusorgel en dat is heel straf

C21

TOLLEMBEEK - Joris Potvlieghe bouwt mee aan het Contiusorgel en dat is heel straf

A_joris_potvlieghe__kopie_
Joris Potvlieghe (rechts) in het nieuwe orgel.- Ingezonden foto
 
De Leuvense Sint-Michielskerk in de Naamsestraat is een van de meest monumentale barokkerken van Europa. Deze kerk wordt nu de thuisbasis van een indrukwekkend barokorgel: het Contiusorgel. Dit nieuwe orgel zal ondermeer gebouwd worden door Tollembekenaar Joris Potvlieghe. Hij is in Vlaanderen ondertussen nog de enige in deze branche. Hij denkt dat de werken ongeveer 8 jaar ! gaan duren. Het instrument is een historisch wetenschappelijke replica van het orgel dat Contius in Liepaja (Letland ) bouwde. Het type orgel is te beschouwen als een tot dan toe ontbrekende schakel in het instrumentarium van de laatste periode van J.S.Bach. Dit orgel, dat werd gefinancierd door de Contiusstichting, zal een belangrijke rol gaan spelen in de St. Michiels Vredeskerk in Leuven.
 
Joris Potvlieghe is één van de laatste orgelbouwers in Vlaanderen en is momentel bezig met een grote opdracht, namelijk een nieuw barokorgel, het Contiusorgel, bouwen voor een kerk in Leuven. Om u een idee te geven van hoe groot zo een orgel is, sommige orgelpijpen zijn tot 5 meter lang, andere zijn dan maar 6 mm groot. In totaal zullen er in het orgel niet minder dan 2.143 orgelpijpen aanwezig zijn! Het orgel wordt gebouwd door een internationale samenwerking tussen de Belgische firma Joris Potvlieghe uit Tollembeek en de Nederlandse firma Flentrop.
 
 Het instrument wordt gemaakt naar voorbeeld van de belangrijke 18de eeuwse orgelbouwer Heinrich Andreas Contius. H.A.Contius was intimus van de Bach-familie. Vandaag is er nog maar één instrument van deze illustere orgelbouwer bewaard, met name in de Heilige Drievuldigheidskerk in Liepaja (Letland). Dit belangrijk erfgoed werd op voorstel van vooraanstaande binnen- en buitenlandse orgelkenners en organisten als studieobject en referentie genomen om in Leuven te reconstrueren. De intense link met Letland geeft dit project bovendien een bijzondere Europese dimensie die beantwoordt aan de internationale dynamiek die deze Stichting voorstaat. 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jan 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief