PAJOTTENLAND – Een attente burger is er vaak meer dan twee waard

C21

PAJOTTENLAND – Een attente burger is er vaak meer dan twee waard

Diefstallen_en_inbraken_2022
PAJOTTENLAND – Een attente burger is er vaak meer dan twee waard - © Deschuyffeleer
 

Ieder jaar in de periode die de winter voorafgaat krijgt de politie te maken met een toename van meldingen en aangiften van inbraken of pogingen tot inbraak. Ook de jongste dagen blijkt dit het geval te zijn. Met het ingaan van de herfst wordt het vroeger donker waardoor daders moeilijker te herkennen en te identificeren zijn. Ook de eindejaarsperiode is voor de inbrekers een periode waarin een extraatje goed te pas kan komen. Alle politiezones kennen het fenomeen. Voor november en december staan dan ook telkens en opnieuw de inbraken bovenaan in de politiestatistieken. Alle inbraken zijn evenwel niet onvermijdelijk maar de burger kan er zich wel zo goed als mogelijk tegen beschermen. Opvallend is ook dat, zoals de meeste mensen wel denken, de inbrekers niet altijd ’s nachts komen maar eerder overdag. Vooral in de vooravond. Om die ongewenste bezoeken te voorkomen volstaat vaak een aantal eenvoudige ingrepen die inbrekers ontmoedigen of die inbraakvertragend werken.

Ook in de politiezone Pajottenland (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen) blijkt ieder jaar rond de periode van de uurwisseling het aantal al dan niet geslaagde inbraken te stijgen. Dat is evenwel geen vaststelling eigen aan het ruraal woongebied. Over gans het land en ook daarbuiten is dit een wederkerend verschijnsel. Of het doven van de openbare verlichting het stelen gaat vergemakkelijken is alsnog niet duidelijk. Zo valt een merkbaar verschil in het aantal diefstallen die gepleegd worden in gemeenten waar de straatverlichting al dan niet gedoofd wordt momenteel nog niet vast te stellen.

Zeg nooit….

Commissaris Glenn Deherder: “Zeg nooit ‘ik heb een goeie waakhond’ of ‘ik heb een prima beveiligingssysteem’, bij mij komen ze niet binnen’. Beide zaken kunnen helpen maar zijn geen garantie dat zulks niet gebeurt. Gevallen waarbij de gevaarlijke hond verder sliep en waarbij het alarmsysteem werd omzeild zijn kering en inslag. Dieven zijn ook niet kieskeurig maar wel gemakzuchtig. Waarom zouden zij het zichzelf moeilijk maken als het makkelijk ook kan?  Hoe vaak hoort men niet nadien ‘had ik dit of dat maar gedaan’?

5 minuten

Een ‘geslaagde’ inbraak gebeurt vrijwel altijd in enkele minuten tijd. Minder dan één minuut om binnen te breken, 3 à 4 minuten om de diefstal te plegen en 30 seconden om zich uit de voeten te maken. Hoe langer een inbraak duurt, hoe groter de pakkans wordt. Bijgevolg bestaat de beste preventie erin om de inbraak zo moeilijk, lang en riskant mogelijk te maken. Een andere vaststelling is dat 7 op de 10 inbraken gebeuren via de achterkant van de woning. Het is dus opletten geblazen voor opengebleven deuren of vensters die achteraan uitgeven op het terras of de tuin.

Naast die ‘perfecte hond’ en dat ‘perfect alarmsysteem’ is het ook goed de buren te vriend te houden. De beste beveiliging blijft toch de mens zelf. Ik kan dan ook niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is dat je goed kunt opschieten met de mensen in je straat. Dat je weet wie waar woont, een beetje op elkaar let en elkaar waarschuwt als je iets verdachts ziet want vooraleer ze ergens inbreken gaan dievenbendes meestal op verkenning. Dikwijls ‘markeren’ ze woningen. Als de merktekens de volgende dag door de bewoners niet weggehaald zijn, gaan dieven ervan uit dat er niemand thuis is. Best is dan ook je dichtste buren in te lichten over je langere afwezigheden.

Een tweede afdoende tip is er voor zorgen dat je woning er bewoond uitziet. Een donker huis waar de post half uit de brievenbus puilt, waar de gordijnen ’s avonds laat nog open zijn en waar pakjes voor de deur staan is een uitnodiging voor dieven. Ook hier is het een klein kunstje om die indruk van onbewoond weg te werken. Het meest eenvoudige - en vrij goedkoop - is de woning voorzien van één of meerdere lampen die aanspringen op basis van een bewegingssensor. Inbrekers houden er immers niet van om in ‘het zonnetje’ te staan.

Goede sloten zijn ook hun geld waard. Doorgaans zijn de voordeuren voorzien van goede kwaliteitssloten maar wat is er van aan voor de achterdeuren? Voorzie ook die deuren van een cilinder die tegen kerntrekken kan. Kerntrekken is één van de technieken van inbrekers. Ze draaien een schroef in de cilinder en trekken deze met cilinder en al uit het slot. U kunt het vergelijken met een kurkentrekker waarbij de kurk uit een fles wordt getrokken. Ook al heeft u het duurste slot in de deur of een 3-puntsluiting, door middel van het kerntrekken van cilinders is elke deur makkelijk te openen.

Inbrekers duiken tegenwoordig niet meer alleen ’s nachts op. Integendeel, het merendeel  van de inbraken gebeurt bij klaarlichte dag.  Er wordt ook veel in de ochtend ingebroken als de kinderen naar school worden gebracht of mensen naar hun werk gaan. Ook voor bewoners van appartementsgebouwen is er een gouden tip: zorg er voor de gemeenschappelijke inkomdeur altijd zorgvuldig af te sluiten en open de deur niet zomaar voor iedereen.

De aankomende kerst- en nieuwjaarsdagen verdienen nog meer dan anders onze volle aandacht. Inbrekers hebben vrij spel als je op bezoek bent bij familie of vrienden. Schreeuw het niet uit dat u een formidabel weekend tegemoet gaat. De kennissen van uw kennissen luisteren ook mee. Voorzie uw sleutelbos niet van een sleutelhanger met uw adres op en laat uw autosleutels niet in de wagen of zomaar liggen op de keukenkast. Wees ook voorzichtig op de sociale media. Stel uw rijkdommen niet tentoon en wees karig met boodschappen op je antwoordapparaat. ‘Ik ben op reis’ of ‘vanaf …… ben ik er terug’ zijn not done.

Gezond verstand

Voor de volgende tips spreek ik vooral ieders gezond verstand aan. Een klepraam kun je beveiligen met een barrièrestang of dievenklauwen. Bij de meeste huizen staan ook vaak in de tuin genoeg handige hulpmiddelen om in te breken. Ladders, kruiwagens, gereedschap…. berg het op en doe het bergkot of het tuinhuis op slot. Daar waar vroeger vooral naar geld gezocht werd zijn thans sierraden en kleine kostbare voorwerpen het voornaamste doelwit van dieven. In vele gevallen zijn ze zomaar te vinden in een la in de slaapkamer of anders in de badkamer. Het is daarom een goed idee om waardevolle spullen in een kluis te bewaren. Heb je geen kluis wees dan ten minste inventief en bewaar ze op een plaats die niet evident is. Maak ook een lijst op van uw waardevolle voorwerpen, maak er foto’s van en bewaar de aankoopfacturen.

En een gouden raad voor het geval u oog in oog komt te staan met een inbreker. Voor de inbreker komt het er dan op aan dat hij zo snel mogelijk kan vluchten. Maak veel lawaai, roep om hulp, sla alarm in uw nabije omgeving, steek licht aan maar laat vooral de doorgang naar buiten vrij en hang niet de held uit want de dief zou ook gewapend kunnen zijn. Hij heeft veel minder te verliezen dan uzelf of uw familieleden. Vergeet niet dat een mensenleven veel meer waard is dan hetzij ook wat de dief zou kunnen stelen. Tracht daarentegen zoveel mogelijk details over hem te onthouden: grootte, gestalte, leeftijd, accent, tatoeages, piercings, hoe en naar waar hij gevlucht is evenals over een betrokken voertuig. En verwittig onmiddellijk de politie via het nummer 101. Indien u bij uw thuiskomst een inbraak vaststelt raak dan ook zo weinig mogelijk aan zodat geen sporen gewist worden.

Alarminstallatie en toezicht

Wanneer u verdachte handelingen opmerkt in de buurt, neemt u onmiddellijk contact op met de politiediensten via het nummer 101. Uiteraard is het niet altijd eenvoudig om zelf te beoordelen wat nu eigenlijk verdacht is en wat niet. De politiediensten zullen de gedragingen waarvan melding wordt gemaakt steeds nagaan. Ze zullen trachten een eventueel misdrijf te stoppen of te voorkomen. U gaat er dan ook best van uit dat het beter is om één keer te veel te bellen, dan één keer te weinig! Kleine tips kunnen het grote verschil maken. Probeer als u een verdacht voertuig ziet de nummerplaat, het merk, de kleur en eventuele andere bijzonderheden te noteren. Ziet u een verdacht persoon dan is zeker ook zijn persoonsbeschrijving van belang.

Weet u toch niet waar zelf te beginnen om uw woning beter te beveiligen. Neem dan contact op via het blauwe nummer 054/ 31 35 01. Als inwoner van de politiezone Pajottenland kan u gratis advies verkrijgen over de beveiliging van uw woning of handelspand. Onze diefstalpreventieadviseurs hebben een speciale opleiding gevolgd en zijn erkend door de minister van Binnenlandse Zaken. Ook kan u steeds een aanvraag indien om afwezigheidstoezicht van de politie te bekomen”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief