TOLLEMBEEK - Krijgt orgelbouwer Joris Potvlieghe de volgende bronzen Urbanus?

C21

TOLLEMBEEK - Krijgt orgelbouwer Joris Potvlieghe de volgende bronzen Urbanus?

Img_7440
Joris Potvlieghe
Joris Potvlieghe uit Tollembeekis één van de drie kandidaten die aanspraak maken op de bronzen Urbanus, die in januari 2024 in Galmaarden zal uitgereikt worden. In de wereld van orgelbouwers is hij een vaste waarde en veruit de enige in Vlaanderen die dit nog doet. Hij is dan ook volgens vele mensen, de geschikte persoon om deze bronzen Urbanus te krijgen. De leden van de cultuurraad zullen dus kunnen stemmen, samen met het publiek in het Baljuwhuis eind januari voor Joris of kunstenaar Wim Adriaenssens of ErGoed Galmaarden.
Joris Potvlieghe (58) is een Vlaamse klavichord- en orgelbouwer die zijn atelier heeft in Tollembeek. Joris Potvlieghe is de zoon van beeldhouwster Gis De Maeyer en Ghislain Potvlieghe, eveneens instrumentenbouwer, in wiens atelier hij reeds als kind begon te experimenteren. Al toen hij 17 jaar oud was, bouwde hij naar een eigen ontwerp in het atelier van zijn vader zijn eerste instrument, een klavichord. Het was bedoeld als studie-instrument voor hemzelf. Hij studeerde enkele jaren musicologie aan de KU Leuven; muziekgeschiedenis aan het conservatorium van Brussel, een studie die hij ook afrondde; en ook nog klavier aan het conservatorium van Mechelen. Hij begon als zelfstandig instrumentenbouwer in 1989; sinds 1991 is zijn atelier gevestigd in Tollembeek
 
 

Deze maand werd het immense orgel in Wommelgem opgeleverd. Gedurende een vijftal jaren werd hier aan gewerkt, met man en macht in het atelier van Joris.  Achter de façade van bladgoud, huizen 2200 orgelpijpen, drie verdiepingen hoog om maar een voorbeeld te geven van dit immens werk. In de barokke Sint Catharina kerk in Wommelgem mag het orgel vanaf heden schitteren met dank aan Joris en zijn ploeg.  "In ons atelier begint de ambacht met de basis grondstoffen: houtsoorten uitkiezen op stam in de Jura en Oostenrijk, hompen metaal gegoten in een geformuleerde legering, die wordt gewalst en in verschillende dikten vergoten om te verwerken tot orgelpijpen. Ieder van de 2200 pijpen heeft andere afmetingen, andere toonhoogte en, afhangend van het register, een andere klank kleur. Ons atelier Potvlieghe is een van de laatste en enige dat nog het orgelambacht op authentieke wijze uitvoert", vertelde een terecht trotse orgelbouwer Joris Potvlieghe. Als orgelbouwer moet men van verschillende markten thuis zijn: architect, geschiedkundige, musicoloog, werfleider, om te zwijgen over de administratie. Joris bouwt ook klavichorden voor conservatoria en muzikanten wereldwijd . het klavichord is een uiterst expressief toetsen instrument dat beschouwd wordt als de voorloper van alle toetsen instrumenten. Eveneens bouwt hij luidsprekers en lampen, versterkers via zijn merk ORATOR. Op Wikipedia wordt Joris genoemd als een van de bekendste inwoners van zijn gemeente. Daarom is het niet ongepast dat hij wordt voorgedragen als kandidaat voor de cultuurprijs, de bronzen Urbanus. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jan 2024
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief