HALLE - Groep Colruyt investeert 35 miljoen euro in vleescentrale Vlevico

C21

HALLE - Groep Colruyt investeert 35 miljoen euro in vleescentrale Vlevico

Halle_vlevico_1_gr
 
Halle_vlevico_1_kl
Halle_vlevico_2_kl
Halle_vlevico_2_gr
 
Halle_vlevico_3_kl
Halle_vlevico_4_kl
Halle_vlevico_3_gr
 

Groep Colruyt heeft in Halle zijn vernieuwde vleescentrale Vlevico voorgesteld. De afgelopen drie jaar investeerde de Groep Colruyt 35 miljoen euro in de groei van Vlevico. Volgens de internationale vergelijkende BESS-studie is Vlevico vandaag een van de meest efficiënte en milieuvriendelijke vleesverwerkende bedrijven in Europa.

Bij Vlevico in Halle werken vandaag 650 mensen. Samen leveren ze jaarlijks zon 33 miljoen kg vlees aan de winkels
 
Bij de vernieuwing van Vlevico (Vlees Viande Colruyt) werd rekening gehouden met alle nationale en Europese normen en regels op het vlak van voedselveiligheid. Ook werden kosten noch moeite gespaard om de veiligheid en de ergonomie van de werknemers te optimaliseren. Omdat de verschillende vleeslijnen elkaar op geen enkel punt in het productieproces mogen kruisen, is de productiehal van Vlevico volledig ingedeeld in verschillende afgesloten compartimenten.
 
Een continue productieflow en een strikte compartimentering zijn cruciaal voor de voedselveiligheid maar hebben wel gevolgen voor de al even belangrijke koeling. Daarom werd er eveneens een nieuwe centrale koelinstallatie gebouwd en dat op basis van ammoniak. Ammoniak is een stuk milieuvriendelijker dan het klassieke freon. De nieuwe koelinstallatie stoot jaarlijks 1.602 ton minder CO2 uit. Bovendien is ze ook zuiniger, waardoor Vlevico jaarlijks 371.000 euro bespaart op zijn energiefactuur. Alle warmte die vrijkomt bij de koeling wordt gerecupereerd voor warm water.
 
Energie-efficiëntie
Al die factoren samen maken dat Vlevico door de BESS-studie (Benchmarking and Energy management Schemes in SME5) in opdracht van de Europese Unie (Intelligent Energy - Europe) uitgeroepen werd tot een van de meest energie-efficiënte vleesverwerkingsbedrijven in Europa. Waar het Europese gemiddelde op 715 kWh/ton vlees ligt, heeft Vlevico maar 398 kWh/ton nodig, of 55 procent van het gemiddelde van de Europese benchmark.
 
Directeur-generaal Luc Rogge: “Investeren in ‘gecontroleerd kwaliteitsvlees’ is een blijvend gegeven bij Colruyt. Dat is een engagement dat we samen met onze leveranciers waarmaken. Alleen door ons vlees zelf te verwerken kunnen we de kwaliteit ervan garanderen.”
 
Belgische veehouders
Bij Vlevico leveren uitsluitend Belgische veehouders. Die moeten voldoen aan een streng lastenboek. Daarin staat ondermeer dat er geen dierlijk meel mag toegediend worden. Ook gerecycleerde vetten of antibiotica zijn ten strengste verboden. Bovendien is elk stuk vlees ten allen tijde traceerbaar tot bij de kweker. Dagelijks controleert een eigen labo de organoleptische (smaak, geur, kleur) en bacteriologische kwaliteit van de producten.
 
Sterke groei
Vlees is sterk gegroeid binnen de groep. Oorspronkelijk waren er nauwelijks beenhouwerijen in de Colruyt-winkels, vandaag hebben alle 206 Colruyt-winkels een eigen beenhouwerij met bediening of een vleesrayon met zelfbediening, al dan niet ter plaatse bereid. Vlevico was tijdens het boekjaar ‘07-’08 goed voor een omzet van 195 miljoen euro. Dat is een groei van 10,44 procent tegenover de 177 miljoen euro van het vorige boekjaar.
 
Een groeiend bedrijf vraagt extra mankracht, daarom is Vlevico voortdurend op zoek naar nieuwe krachten. Om het tekort aan geschoolde beenhouwers aan te pakken leidt Vlevico zelf niet­beenhouwers op tot ervaren vakmannen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 apr 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief