Carabiniers (Jefkes) LEMBEEK herdenken mee gevechten voor onafhankelijkheid

C21

Carabiniers (Jefkes) LEMBEEK herdenken mee gevechten voor onafhankelijkheid

Editiepajot_halle_carabiniers_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Op zaterdag 25 sept zaterdag heeft in Brussel, de jaarlijkse herdenking van de Gevechten van september 1830, voor de onafhankelijkheid van ons land, plaats op het Martelaarsplein. In deze herdenking stapt het regiment Carabiniers (de Jefkes) van de Lembeekse paasprocessie mee op.

Deze gebeurtenis herinnert aan deze befaamde dagen van september 1830, toen vrijwilligers, afkomstig uit heel België in Brussel bijeenkwamen, om het Nederlandse leger uit de hoofdstad te verdrijven. Bij het begin van de revolutie en tussen 23 en 27 september 1830, heeft men meer dan 1.300 gewonden en 467 doden moeten tellen. Het zijn deze soldaten, voor de onafhankelijkheid van ons land gestorven, die vandaag in de crypte van het Martelaarsplein rusten, herdenken.
De revolutie van 1830 schudde een politiek juk af dat in 1815 door het Congres van Wenen werd opgelegd maar dat voor ons volk niet paste: het verdiende om zelf de teugels van zijn lot in de hand te nemen.
 
 
Een beschermde plaats
 
Het Martelaarsplein - plaats van deze herdenking - die in 1838 wordt gebouwd, is vandaag een beschermde plaats. Het werd door de architect Claude Fisco getekend en op de ruïnes van een oude wasserij gebouwd. Oorspronkelijk genoemd het Sint-Michielsplein, werd het later als Martelaarsplein herdoopt.
 
 
De plechtigheid heeft plaats op het Martelarenplein om 11 uur. Een stoet zet zich daarna in beweging tot de Grote Markt. De ochtend wordt afgesloten door de Brabançonne gevolgd door het afvuren van geweren met los kruit, door de "Vrijwilligers van Brussel 1830".
 
Carabiniers Lembeek
 
Met zekerheid kan er gezegd worden dat de Carabiniers, beter gekend als de Jefkes, al sinds 1830 bestaan. Sinds hun ontstaan begeleiden zij het reliekschrijn van Sint-Veroon op paasmaandag.
 
Er zijn sporen gevonden dat deze groep reeds veel eerder aan de Paasprocessie deelnam. Oospronkelijk werd de groep benoemd als "l' infanterie de Lembecq", "het Voetvolk van Lembeek". Het was pas vanaf 1927 dat de groep overging op het uniform van het 1e regiment Carabiniers Prins Boudewijn, naar een model uit 1889.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief