BEERSEL/ HALLE/ SINT-PIETERS-LEEUW - Nieuw jaagpad en milieuvriendelijke oever langs kanaal

C21

BEERSEL/ HALLE/ SINT-PIETERS-LEEUW - Nieuw jaagpad en milieuvriendelijke oever langs kanaal

Beersel___opening__ilieuvriendelijke_oever
 
Halle_opening_jaagpad
 

Waterwegen en Zeekanalen nv heeft twee realisaties afgerond langs het kanaal Brussel-Charleroi. Nabij de sluis van Lot (grensscheiding Sint-Pieters-Leeuw en Beersel) werd een milieuvriendelijke oever aangelegd. Verderop in Halle kwam er tussen de Suikerkaai en de Malheidebrug (richting Charleroi) een nieuw jaagpad.

Alles werd ingehuldigd in aanwezigheid van de burgemeesters Pieters (Halle), Van Linthout (Sint-Pieters-Leeuw) en Casaer (Beersel).
 
MILIEUVRIENDELIJKE OEVER
De bestaande oever in Lot werd begin deze eeuw aangelegd en heeft lange tijd goed stand gehouden. Door de technologische evolutie van de laatste decennia kwamen er echter snellere schepen in de vaart. Dit had een verhoging van de golfslag tot gevolg die een snellere aftakeling van de oeverbescherming veroorzaakten.
Een nieuwe oeververdediging drong zich op. Om zodoende een ecologische verantwoorde overgang te maken met het achtergebied, werd beslist om hier een milieuvriendelijke oever te bouwen met een vispaaiplaats over een totale lengte van 200 meter en om een nieuw jaagpad aan te leggen over een lengte van ongeveer 1.400 meter.
Door de drie burgemeesters werd een notenboom geplant aan deze milieuvriendelijke oever. Bij deze drie bomen gaat het zeker niet blijven.
 
JAAGPAD
De oeververdediging en het kasseien jaagpad op de linkeroever van het kanaal tussen Halle en Lembeek waren in slechte staat. Een nieuwe oeververdediging drong zich op. Tevens werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om het recreatieve aspect langs het kanaal aan te moedigen door het bestaande jaagpad te vervangen door een volwaardig wandel- en fietspad.
De oever en het talud werden op een milieuvriendelijke manier versterkt met schanskorven gevuld met breuksteen en ingezaaid met gazon. Het kasseien jaagpad werd vervangen door een okerkleurige betonnen jaagpad van 3 meter breed. De totale lengte van het pad bedraagt ongeveer 1,5 kilometer.
Het gaat om het jaagpad dat rechts van het kanaal ligt richting Charleroi. Aan de Malheideweg is het nieuwe jaagpad echter gedaan. Verder tot het sas van Lembeek zijn het terug kasseien die op sommige gedeelten aan de hel van het Noorden doen denken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief