Koloniale beelden stadspark HALLE krijgen meer kritische duiding en nieuwe ruimtelijke aankleding

C21

Koloniale beelden stadspark HALLE krijgen meer kritische duiding en nieuwe ruimtelijke aankleding

Halle_leopold_2_
 

De koloniale beelden in het Albertpark worden niet verwijderd. Wel krijgen ze een meer uitgebreide en kritische duiding waarin we het kolonialisme in historisch perspectief plaatsen en scherp veroordelen. De twee beelden krijgen bij de heraanleg van het Albertpark ook een nieuwe ruimtelijke aankleding. Zo zal het borstbeeld van koning Leopold II niet langer op een sokkel prijken. Hierdoor geeft de stad het signaal dat er van een verheerlijking niet langer sprake is. Dat heeft het schepencollege beslist na een uitgebreid inspraaktraject met inwoners, belangengroepen en de lokale politiek. In de nasleep van de wereldwijde protesten tegen racisme ontstond ook vorig jaar in Halle een discussie over het standbeeld van Koning Leopold II in het Albertpark. Eind juni werd het beeld zelfs van zijn sokkel gehaald. Maar het werd wel teruggeplaatst. Want het stadsbestuur wou eerst met de Hallenaren het debat voeren over de toekomst van de koloniale verwijzingen in publieke ruimtes. In dat kader organiseerde de stad een webinar over de koloniale geschiedenis. Iedereen die wou, kon nadien een vragenlijst invullen en zijn mening geven. Ook de stakeholders werden bevraagd en alle gemeenteraadsleden kregen de kans om over het onderwerp te debatteren. Op basis van al die informatie heeft het college van burgemeester en schepenen nu een beslissing genomen.
Beelden blijven behouden maar veroordelen sterk het koloniale verleden
80% van de 300 inwoners die deelnamen aan het participatietraject pleit ervoor om de beelden niet te verwijderen maar om ze te duiden en ze eventueel een nieuwe ruimtelijke of artistieke aankleding mee te geven. Ook de stakeholders die deelnamen aan het webinar zijn die mening toegedaan. Op basis daarvan beslist het schepencollege om de beelden te behouden maar om ze nog kritischer te duiden. Op die manier blijven we iedereen herinneren aan de controversiële rol die ons land vroeger speelde als kolonisator. Maar we maken ook duidelijk dat de stad deze koloniale gruwelen sterk veroordeelt en er in onze stad geen plaats is voor racisme en discriminatie.
Leopold II wordt van sokkel gehaald, ‘Hulde aan de pioniers’ wordt ingegroend
Het standbeeld van koning Leopold II wordt bovendien van zijn sokkel gehaald. Hiermee wil het college van burgemeester en schepenen duidelijk het signaal geven dat er geen sprake kan zijn van een verheerlijking, wel integendeel. Hierdoor komt er ook ruimte vrij voor extra duiding via tekst en fotomateriaal. Het borstbeeld krijgt dus een nieuwe plek in het geheel waarnaast ook een interactieve zuil wordt geplaatst waar iedereen zich verder kan informeren. En wie extra informatie wil, wordt via een QR-code doorgelinkt naar een webpagina met alle relevante en kritische informatie over onze koloniale geschiedenis. Wat verderop in het park staat er nog een koloniaal monument: ‘Hulde aan de pioniers’. Dat wordt ingegroend met klim-op en de tijd en de natuur krijgen er vrij spel. 

Geslaagd traject
Het schepencollege blikt tevreden terug op het traject dat de afgelopen maanden gevolgd is en de manier waarop inwoners, belangengroepen en adviesraden van zich hebben laten horen. De beslissing van het schepencollege zal later dit jaar bij de renovatie van het Albertpark uitgevoerd worden.
Info: Gelijke kansen - diversiteit | diversiteit@halle.be | 02 365 97 04

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief