Pajotse landbouwers en burgers klimaatslim aan de slag

C21

Pajotse landbouwers en burgers klimaatslim aan de slag

Schermafbeelding_2022-11-25_om_09
 

Klimaatslimme landbouw in het Pajottenland? Jazeker! Twee jaar lang hebben Boerenbond en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei de handen in elkaar geslagen om de (korteketen) landbouw in het Pajottenland een extra klimaatslimme laag te geven en te promoten bij de consumenten. Coachingtrajecten, lezingen, filmpjes en lerende netwerken passeerden de revue. Kers op de taart is de inspiratiegids die nu voorgesteld wordt.

Steeds meer landbouwers beseffen dat ook zij oplossingen kunnen aanreiken in het klimaatdebat en dat meer lokale afzet hun economische situatie kan versterken. Vandaag motiveert dit land- en tuinbouwers meer dan ooit om na te denken over klimaatslimme uitbating van hun bedrijf, korteketenafzet van hun producten en een meer circulaire landbouw. Met het project ‘Klimaatslimme landbouw in het Pajottenland’ hebben Boerenbond en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei de boerenstiel een duurzaam duwtje in de rug gegeven. Op die manier erkennen we de rol die landbouwers spelen in het kader van de klimaatuitdaging zonder hun economische belangen uit het oog te verliezen. 

Coachingtrajecten

De consulenten Klimaat en Technologie van Boerenbond ondersteunden en begeleidden een 20-tal (korteketen-) landbouwbedrijven rond energie en water in de ontwikkeling van een energieslim en waterslim bedrijfsbeheer. “Concreet begeleidden we de landbouwbedrijven om maatregelen te nemen op vlak van duurzaam watergebruik en -beheer, meer energie-efficiëntie in de uitbating van het bedrijf en het inpassen van hernieuwbare energie in de bedrijfsactiviteiten”, legt Tom Schaeken uit. Landbouwers die geen individueel traject doorliepen, kunnen ook zelf aan de slag aan de hand van twee gloednieuwe stappenplannen ‘water’ en ’energie’. “Deze stappenplannen willen land- en tuinbouwers op een logische manier laten nadenken en aanzetten tot meer duurzaam water- en energiegebruik. Het principe van first things first wordt hier gehanteerd. Dit om een zo groot mogelijke efficiëntie van de genomen maatregelen en investeringen te bekomen”, vertelt Gemma Willems. Omdat kennisdeling essentieel is in het project, leerden landbouwers van elkaar tijdens twee lerende netwerken en een inspiratietrip met de bus, een heuse Klimaatroadshow.

 

Communicatiecampagnes als rode draad

Gedurende de volledige periode van het traject werd volop gecommuniceerd, zowel naar landbouwers als naar het brede publiek. We legden de focus op het herstel van de relatie tussen boer en consument, zodat de mensen weer voeling krijgen met de oorsprong van hun voedsel én dat de boer trots kan blijven zijn op zijn vak. “We maakten vooral gebruik van getuigenissen als verbindende communicatie. Korteketenproducten en waterslimme en energieslimme landbouwers in ons Pajotse landschap zetten we zo in de kijker”, verklaart Mieke Vercruijsse van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Een greep uit de vele communicatieacties: vijf landbouwers getuigden in korte filmpjes, burgers namen we mee in geleerde lessen van landbouwers in  interactieve workshops ‘Dorpen vol power’, deelnemers van de lezingenreeks Pajotse Klimaatsofa maakten kennis met de boer van om de hoek (voeding van eigen kweek) en we promootten in een filmpje korteketenproducten tijdens de Week van de Korte Keten. Kers op de taart is de uitgebreide inspiratiegids die verschijnt op 3000 exemplaren. “We hebben de brochure ‘Maak kennis met onze klimaatslimme Pajotse landbouwers’ als een magazine opgevat. Boeiende getuigenissen van landbouwers en een fotocollage van korteketenproducten. Verder vind je er ook vier recepten met Pajotse korteketenproducten. Deze werden samengesteld door chef-koks uit de regio, waaronder Glenn Verhasselt van het sterrenrestaurant Sir Kwinten uit Lennik”, voegt Mieke toe. De gids kan vanaf begin december gratis opgehaald worden in hoevewinkels, Ambassadeurs van het Pajottenland, bibliotheken, gemeentehuizen en restaurants in de regio. Downloaden kan via de websites www.pajot-zenne.be/projecten/klimaatslimme-landbouw en www.boerenbond.be/projecten/klimaatslimme-landbouw-het-pajottenland

 

 

Het project Klimaatslimme Landbouw in het Pajottenland is een initiatief van Boerenbond en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, in samenwerking met de gemeenten Herne, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en de stad Halle en met de steun van provincie Vlaams-Brabant, Vlaanderen en Europa.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 nov 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024
Marc Sluys | 23 mrt 2024

archief