HALLE gaat voor verlenging van label kindvriendelijke stad
Kindvriendelijkheid blijft de komende jaren een prioriteit voor Halle. De stad vraagt daarom een verlenging aan van de erkenning van het label ‘kindvriendelijke stad’ door de Vlaamse Overheid. De voorbije jaren ondernam onze stad al heel wat kindvriendelijke acties.
Speelhoekjes en borstvoedingsruimtes in de stadsgebouwen, een dienstverlening op maat van de jongste inwoners en kindvriendelijke horecazaken. Het zijn enkele initiatieven die Halle de voorbije jaren al kindvriendelijker maakten.
6 jaar geldig
Om de twee jaar reikt de Vlaamse Overheid een label uit aan de steden en gemeenten die aantonen dat ze op lange termijn de ambitie hebben om te werken aan de kindvriendelijkheid van hun beleid. Het label ‘kindvriendelijke stad’ werd in 2018 toegekend aan onze stad en is 6 jaar geldig. Omdat kindvriendelijkheid een prioriteit blijft, vraagt Halle voor 2024 een verlenging aan voor nog eens 6 jaar.
Aan de slag met bouwstenen
De stad dient een ‘Kompas’ in om te bewijzen dat het aan de slag gaat met de 6 bouwstenen van een kindvriendelijke stad of gemeente. Belangrijke aandachtspunten zijn o.a. diversiteit onder kinderen en jongeren en de dialoog met hen. Het ‘Kompas’ is voor onze stad een eerste stap in de procedure om het label te verlengen. In februari 2024 volgt het gesprek met de jury. Vervolgens worden in juni 2024 de labels uitgereikt.
Nieuwe visie op kindvriendelijke stad
Bij de aanvraag hoort ook onze nieuwe visie op een kindvriendelijke stad:
· Halle wil een warme en knusse plek zijn, waar alle kinderen en jongeren zichzelf kunnen zijn en waar iedereen gelijke kansen heeft.
· Ook kinderen en jongeren met sociale of fysieke beperkingen horen erbij. Inclusie is de norm.
· We geven onze kinderen en jongeren voldoende ruimte om zich te ontplooien. Met een aanbod op maat, maar ook een veilige, toegankelijke openbare ruimte waar ze op adem kunnen komen.
· Onze stad biedt geborgenheid aan kinderen en jongeren, dankzij een waaier aan organisaties die klaarstaan om hen te helpen.
· We creëren extra aanbod voor kinderen en jongeren. Dit is nodig in onze snelgroeiende stad.
· We doen dit alles niet alleen. Kinderen en jongeren krijgen de kans om hun mening te geven. Via participatieprojecten op maat geven ze mee vorm aan het beleid.
· We zorgen voor verbinding. De stad, organisaties, verenigingen en scholen werken samen met kinderen en jongeren aan kindvriendelijkheid.
· We vertrekken steeds vanuit de kinderrechten en zien kinderen en jongeren als volwaardige actoren in onze stad.