Overmacht bestaat echt, ook voor de Stroppenconcerten HALLE geen Barbara DEX
foto Emiel Devogeleer
In de muziekwereld van bekende artiesten heeft een TV-Opname voorrang, het is wat het is, we hebben nog geprobeerd om te schijven, ook binnen ons eigen programma, maar dat lukte niet. Barbara Dex wordt nu maandag en woensdag opgeëist door DPG Media voor de opnames van Tien om te Zien.
Samen met het boekingskantoor zijn we eruit geraakt om voor vervanging te zorgen, en terug krijgen we meer (remember de persconferentie) want ze wordt niet vervangen door 1 maar door 3 namen/artiesten, met name Berlaen & Friends en die friends zijn nu maandag Bart Herman & Eva De Roovere.
'We zijn blij met deze oplossing en verwachten met het goede weer veel volk tijdens ons eerste Stroppenconcert van dit seizoen'. We zijn er bijna klaar voor
Berlaen
is het soloproject van Wouter Berlaen. Als bassist voorziet hij al 15 jaar God & Klein Pierke van lage tonen: van Leki tot De Laatste Show Band en van K3 tot Eddy Wally zaliger, deze muzikant staat geseind als werkpaard in de studio én op het podium. Zelfs internationale sterren als Chaka Khan, Ali Campbell (UB40) en Lou Rhodes (Lamb) werden occasioneel door deze Zultenaar nederig van baslijnen voorzien. Sinds 2019 tourt hij als vaste bassist met Raymond Van Het Groenewoud.
Sinds 2011 doet hij als kortweg BERLAEN een stap naar voor als singersongwriter. Met “Ge zij were zat” laat hij meteen horen hoe hij gebekt is in zijn onvervalst dialect uit Zulte – het Oost-Vlaamse dorpje waar BERLAEN opgroeide. Rechtuit & ongeschaafd maar altijd meezingbaar!
Die allereerste single kon als streekproduct rekenen op heel wat bijval in de nationale media. Dit tragikomische lied waarbij Luc De Vos zaliger & Maaike Cafmeyer BERLAEN vocaal flankeren (én acteren in de bijbehorende clip) passeerde maandenlang dagelijks op Radio 1. Opvolgende singles als “Ik ben nie schui van ui” en -ondertussen een BERLAEN vintage signature hymne- “Oe ver’est nog?” zoemden nog de hele zomer 2011 vrolijk door de ether. Ook die laatste voltreffer kreeg een ophefmakende clip mee ; daarin verscheen BERLAEN de hele song lang in puur adamskostuum tussen de dartele zusjes Erika & Heidi Van Tielen… Het debuutalbum “Vanuivoeurt” had kennelijk zijn entrée gemaakt in de Nederlandstalige popscene.
Daarop zet hij met “Brengt ui zuster mee” een eighties-klassieker van Sly Fox ongegeneerd funky naar zijn hand om heerlijk hoog in de nationale playlists te belanden. Voorts laat het album fijne gastbijdrages van bevriende artiesten als Kris De Bruyne zaliger en Isabelle A horen. Met “De definitie van geluk” zet hij een schilderij van mede-Zultenaar Roger Raveel op muziek, wat hij ook live in 2012 voor hem mag brengen op diens 90ste verjaardag in zijn Museum in Machelen-aan-de-Leie.
Nog meer jeugddromen gaan in vervulling wanneer BERLAEN als gast mag optreden met Raymond van het Groenewoud op de Nekkanacht 2013 én Johan Verminnen hem uitnodigt op zijn Radio 1 sessie in het najaar van 2013.
Met zijn muzikale spitsbroeders Ward Snauwaert & Laurens Billiet neemt BERLAEN in 2018 zijn 4de full album op ; tevens zijn allereerste & titelloze vinylplaat. Op de valreep van de zomer verschijnt de A-zijde als EP “Kort & krachtig” digitaal op alle streamings- & downloadplatformen, om dan de B-zijde als winter EP “‘t Beste van de reste” te releasen begin 2019. De radiohit “Oltijd blijv’n goan” overschreed ruim de kaap van 3 maand zomerse airplay op Radio 1 om uiteindelijk in de Ultratop van Radio 2 te belanden ; inclusief hilarische videoclip, zoals de mensheid ondertussen van deze eigenzinnige artiest gewoon is.
Ook de opvolgende singles “Kort en krachtig” en “Stommekloeut” kregen dezelfde media-aandacht toebedeeld met zo’n 14 weken hoogste rotatie op Radio 1 én noteringen in de Vlaamse Ultratop van Radio 2. Op de koop toe schreef BERLAEN ondertussen het nieuwste campagnelied voor Te Gek?! ter preventie van psychische kwetsbaarheid, dat hij samen met Barbara Dex en opper-Scab Guy Swinnen inzong.
Live blijft BERLAEN de hoogste verwachtingen inlossen, daarvan getuigt hun 4de passage als vaste klanten op Dranouter Festival 2025, waar het powertrio zelfs al om 14u de volle 1500 man aan de Club Stage in opperste vervoering bracht. Iets wat de band eerder al deed op Maanrock Mechelen (2017), Boterhammen In Het Park (AB Brussel 2012-2013-2016), Gentse Feesten (2012-2024), Herbakkersfestival Eeklo (2013), Kneistival Knokke (2021), Paulusfeesten Oostende (2021), naast tal van culturele centra waar BERLAEN steevast een zittend publiek aan het dansen én een staand publiek stil krijgt.
Halverwege oktober ’23 brengt BERLAEN met zijn 5de langspeler ” ’t Gesproken Dagblad” nieuw platenvoer en verrast daarmee vriend & vijand. “Olles hé zijne limiet” laat als 1ste single via de nationale radiogolven meteen horen dat BERLAEN na zo’n slordige 13 jaar niet van plan was om een doorslagje van zichzelf te worden. Nee: hij schreef, sprak & rapte aardig wat tekst bijeen in zijn studio thuis én liet zijn vaste live kompanen Ward Snauwaert & Laurens Billiet noten onder zijn tekstperiment zetten, zonder eigen tussenkomst. Eén grote muzikale verrassing dus.
Solo blijft BERLAEN anno 2024 een graag geziene gastartiest: samen met Neeka en jonge wolven Luka Cruysberghs en Kristo brengt hij onder de noemer “De Affiche” het repertoire van de artiesten op de affiche van T/W ’89 naar de culturele centra in een uitgebreide tour van meer dan 20 optredens. Tegelijkertijd brengt hij samen met auteur Korneel De Rynck een muzikale bloemlezing uit de jaren ’60 in de theaters, geflankeerd door Maarten & Esther van The Antler King.
Zomer ’25 is BERLAEN dan weer niet weg te slaan van de nationale ether met een nieuwe single op Radio 1. ” ’t Lev’n es keihard” is een cover én Zultse vertaling van zijn jeugdheld Warren Zevon (“Searching for a heart”) – als voorbode van zijn nieuw album dat 10 covers zal bevatten en het levenslicht ziet op 21 september 2025. Ook zijn song “De definitie van geluk” krijgt een 2de leven als deel van de expo “De zin van onzin” die museum Westfront opzet rond werken van meester Roger Raveel, die op dat moment al 12 jaar overleden is.
Najaar 2025 is BERLAEN als gast dan op tournee zijn met Living Roots, waarmee hij aan de zijde van Elisa Waut, Rosa Butsi en Mooneye zijn jeugdhelden muzikaal eert in de culturele centra en zo zijn coveralbum promoot.
Eva De Roovere
kent u van de folkrockgroep Kadril, van Oblomow en van “Kleine Blote Liedjes”. Maar vooral van haar solowerk: haar debuutalbum “De jager”, daarna volgt "Over & weer", een derde cd “Mijn huis” en “Viert”, een album dat samenloopt met de dichtbundel "Positron". Haar muziek krijgt platina en triple gouden awards en ze staat met Diggy Dex op 1 in de Nederlandse hitlijsten met "Slaap lekker", zijn remix van "Fantastig toch". Ondertussen heeft ze een boek vol brieven geschreven, 3 Engelstalige albums uitgebracht en kwam in 2019 haar folkalbum "La Loba" uit. De coronapandemie bracht "Hier en Nu", het nieuwste album, vol onvervalste Nederlandstalige popsongs. Eva toert solo of met band, met eigen werk en met verschillende projecten, door België en Nederland.
Bart Herman
Eind jaren ‘80 vertrok hij, alleen gewapend met zijn gitaar naar Amerika. Na een zwerftocht door het westen versierde hij een contract als zanger-entertainer op de SS Victoria, een Grieks cruiseschip dat de Caraiben, Zuid-Amerika, Mexico en later ook de Baltische zee aandeed. Het was tijdens die reis dat Bart besloot om van het zingen definitief zijn beroep te maken. Kort na zijn terugkeer werd hij tijdens een café-optreden in Brussel toevallig gespot door een Franstalige (!) producer die hem een platencontract aanbood. Hoewel Bart aanvankelijk in het Engels zong, werd er gekozen voor het Nederlandstalige repertoire. In 1993 scoorde hij zijn eerste nummer één hit met het liedje “Ik ga dood aan jou” en haalde het daaropvolgende album “Metropool” meteen goud. Het begin van een bloeiende carrière.
Inmiddels werden al 14 Nederlandstalige CD’s met liedjes van eigen hand ingeblikt en ontwikkelde Bart Herman zich tot een veelgevraagd en hooggewaardeerd artiest op de podia van de Lage Landen met een eigenzinnig muziekgenre dat nog het best te omschrijven valt als een mengeling van luisterlied en rock and roll. In de arrangementen van zijn liedjes is ook de invloed van de countrymuziek onmiskenbaar.
Zoeken
Meer Nieuws
Halse doodsprentjes en -brieven op online archiefbank gunnen unieke blik op geschiedenis van de stad
Marc Sluys | 10 jul 2025
Marc Sluys | 10 jul 2025
Marc Sluys | 10 jul 2025
Marc Sluys | 09 jul 2025
Marc Sluys | 09 jul 2025
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 09 jul 2025
Marc Sluys | 09 jul 2025
Marc Sluys | 06 jul 2025
Marc Sluys | 04 jul 2025
Marc Sluys | 03 jul 2025
Devogeleer Emile | 02 jul 2025
Marc Sluys | 02 jul 2025
Marc Sluys | 01 jul 2025
Devogeleer Emile | 29 jun 2025
Marc Sluys | 25 jun 2025
Marc Sluys | 25 jun 2025
Marc Sluys | 25 jun 2025