HALLE - Medailles paassoldaten zijn zoek

C21

HALLE - Medailles paassoldaten zijn zoek

Kas_1_gr
 
Soldatenclub_congo_1_kl
Carabiniers_2_kl
Etat_major_2_gr
 
Carabiniers_3_kl
Cavalerie_4_kl
Soldatenclub_congo_5_kl
Cqvqlerie_6_kl
Reveille_gr
Cavalerie_van_lembeek
 

Zowat 700 mannen en vrouwen gehuld in historische soldatenplunjes zijn een ganse dag op stap geweest ter ere van Sint-Veroon, de patroonheilige van de Halse deelgemeente Lembeek.

De dag begon er al heel vroeg, want rond 1 uur ’s morgens klonken al de eerste salvo’s en klaroengeschal op de Malheide voor het wekken van de manschappen.
Het gesprek van de dag was zeker niet de sneeuw die ’s nachts en bij de uittocht viel die, maar wel het feit dat er bij het vertrek geen medailles konden uitgedeeld worden aan verdienstelijke soldaten. Deze waren zoek geraakt.
 
Burgemeester Pieters: “De medailles werden op tijd besteld en ook op tijd verstuurd bij de persoon die ze maakt, maar ze zijn zoek geraakt in de post. Wij hebben bijna het onmogelijke gedaan om ze toch nog te vinden, maar helaas. Vrijdagmiddag hebben we dan de beslissing genomen er nieuwe te bestellen. Men heeft ons gegarandeerd dat ze dinsdagavond hier zullen zijn. De medailles zullen dan gegeven worden bij de uitbetaling van de soldij”.
 
De geschiedenis van de Lembeekse soldatenommegang, zou teruggaan tot de 13de eeuw en zou verband houden met de overbrenging onder begeleiding van de relieken van Sint-Veroon naar Bergen. Met de jaren werd de begeleiding overgenomen door soldatenverenigingen. In het begin van de 19de eeuw raakte de traditie in verval, tot in 1830 de toenmalige burgemeester Claes het geheel nieuw leven in blies.
 
Om 8 uur stond iedereen paraat aan het oud-gemeentehuis voor een dagtocht over Lembeek, Klabbeek, Tubeke en Hondzocht
De Carabiniers in hun uniform uit 1885, de cavalerie in het oude uniform van de gidsen uit 1863, de Soldatenclub Congo, die het uniform van de vroegere Franse infanterie dragen en die met hun 250 leden de grootste groep is en de Etat-Major, een groep officieren uit verschillende regimenten te paard met uniformen uit de 18de en 19de eeuw aan. Door het slechte weer mocht de Etat-Major voor de eerste maal hun capes uit de kleerkast halen. Ze hingen er al zeven jaar in, door het gunstige weer van de laatste jaren hebben ze die nooit nodig gehad.
 
Bijna 600 pelgrims
De tocht van het reliekschrijn en de arm van Sint-Veroon begon aan de kerk van Lembeek. Het reliekschrijn werd gedragen door kasdragers, die gehuld zijn in 9de eeuwse boerenkledij en op sommige plaatsen ook door het gewone volk. In het zog van het reliekschrijn, dat omringd werd door vier boerenpaarden met ruiters van de cavalerie stapten ondanks het slechte weer nog 570 pelgrims mee op. Onderweg zorgden verschillende buurten voor de versiering van de Sint-Veroonkapelletjes die langs de baan staan. Zij zorgden ook voor de innerlijke versterking van de kasdragers en de pelgrims. De afstand van deze tocht is ongeveer 18 kilometer en zou overeenstemmen met de tocht die de Heilige Veroon dagelijks al biddend zou afgelegd hebben.
 
DINSDAG
Ook dinsdag gaan de paassoldaten nog op stap.
Om 9 uur is er de soldatenmis, waarna nog enkele “militaire oefeningen” volgen in het centrum van Lembeek.
De ommegang wordt rond 18 uur afgerond met het uitreiken van de eretekens die hopelijk dan in Lembeek zullen geraakt zijn en de uitbetaling van de soldij. Als laatste wapenfeit wordt dan gezongen “En ’t goensdag va posse es alles verbij”
Vanaf woensdag mogen alle kostuums terug de kleerkast in tot volgend jaar met Pasen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mrt 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief