ROOSDAAL - Beleidsverklaring gemeente voor 2009

C21

ROOSDAAL - Beleidsverklaring gemeente voor 2009

Roosdaal

In een persbericht gaf burgemeester Christine Hemerijckx de beleidsverklaring 2009 van de gemeente Roosdaal mee, die volgens haar zeer duidelijk stelt hoe de beleidsdoelstellingen worden vertaald in financiële planning. De financiële planning, beter gekend als de begroting wordt aanstaande vrijdag voorgelegd aan de gemeenteraad.  Voorafgaand werd het budget besproken tijdens de budgetcommissie van 28 november 2008.

Het strategisch beleidsplan 2008-2012 van de gemeente Roosdaal krijgt jaar na jaar meer vorm.  Hieronder worden de strategische doelstellingen uit het strategisch beleidsprogramma overlopen. Bij elke strategische doelstelling worden de acties omschreven die in 2009 worden uitgevoerd. Het krediet op de buitengewone dienst, nodig om de actie uit te voeren, wordt aangegeven in een tabel. De budgetten in de gewone dienst zijn in de tekst verwerkt.

1. De kwaliteit en het samen leven van alle burgers in Roosdaal verhogen

De kwaliteit van het samen leven in Roosdaal verhogen is een voortdurend proces. Het welzijn van de inwoners bevorderen loopt over alle jaren van het beleidsprogramma.

Nieuwkomers in onze gemeente willen we snel informeren over de dienstverlening. Een onthaalpakket aanbieden is hierbij ook een teken van verwelkoming.

Verder wordt het samenhorigheidsgevoel van onze burgers versterkt door het actief ondersteunen van wijk- en buurtfeesten. Het gemeentebestuur schept mogelijkheden om samen te feesten in samenwerking met middenstand en verenigingen.

2. Werken aan een gezonde en zorgende leefgemeenschap in een “wel-gezinde” samenleving

Onze aandacht gaat naar de zorg voor bejaarden. Begin 2009 wordt welzijns- en seniorengids bedeeld.

Al jarenlang worden instellingen die zorgen voor gehandicaptenopvang door de gemeente ondersteund. Vrijwilligerswerk is een in het bijzonder te ondersteunen pijler. Deze politiek zal het bestuur verder zetten

In verband met gezondheidspreventie en voorlichting wordt er samengewerkt met LOGO. Overlegmomenten met de plaatselijke medische kring en activiteiten in kader van Kom Op Tegen Kanker blijven behouden.

Kinderopvang is een hoeksteen van gezinsbeleid. Lokaal Overleg Kinderopvang wordt verder uitgebouwd om de coördinatie van kinderopvang in te vullen en te zoeken naar verschillende vormen van flexibele kinderopvang. Buitenschoolse opvang en speelpleinwerking wordt ondersteund.

Om aan te tonen dat Roosdaal graag een gezinsvriendelijke gemeente is worden gezinstarieven toegepast in verschillende activiteiten. Daarbij blijven geboorte- en adoptiepremies behouden en wordt het geboortebos uitgebouwd.

3. Werken en ondernemen in Roosdaal aantrekkelijk maken

Het eerste levensjaar van de hervormde belasting op de huis-aan-huis-bedeling van drukwerk zit er op. De bedoeling van deze hervorming was dat de lokale middenstand gestimuleerd, eerder dan tegengewerkt, wordt. De evaluatie van de hervorming lijkt op het eerst zicht positief.

De acties van de lokale ondernemers worden gecoördineerd via de middenstandsraad.

Binnen de strategische doelstelling om het ondernemen in Roosdaal aantrekkelijk te maken is het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de KMO-zone en voor de zone-vreemde bedrijven volop in uitvoering.

Sociale tewerkstelling wordt gepromoot. De gemeente blijft in kader van deze operationele doelstelling vruchtbaar samenwerken met de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen en met Pajottenland+.

4. Onze gemeente als een groene en landelijke propere gemeente profileren en onze toeristische troeven uitspelen

Roosdaal is een gemeente met een‘groen karakter’. Dit willen we bewaren en versterken. In 2009 blijft hiertoe de subsidie voor het aanplanten en onderhouden van kleine landschapselementen behouden. Plantsoen, bermen, trage wegen en gemeentelijke bossen worden op duurzame wijze beheerd en uitgebouwd in samenwerking met de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen.

Duurzame land- en tuinbouw wordt gestimuleerd door de bedrijven actief te betrekken bij ruimtelijke planning en milieumaatregelen. Ondersteuning bij vernieuwing en het aanvragen van vergunningen is belangrijk.

Daarnaast willen we onze toeristische troeven accentueren door volgende acties te ondernemen of verder af te werken: de thuis-verkoop, hoeve-toerisme, ... inventariseren, de uitbouw van een ruiterroute, het promoten van plattelandstoerisme en hoeveverblijf via een website, subsidies aanvragen voor een aardbeimuseum, samenwerken met PPK voor de dag van de aardbei en met de provincie voor de promotie van het landelijke aspect als zachte recreatie, ...

5. Het aanbod aan cultuuractiviteiten behouden, eventueel verhogen, en het gebruik van onze bib promoten.

Het cultuurbeleidsplan beschrijft hoe het bestuur het cultuurbeleid in Roosdaal uitbouwt. De ondersteuning van de plaatselijke cultuuractoren via een subsidiereglement, via de uitleendienst, met logistieke ondersteuning en via de uitbouw van het Roosdaals Gemeenschapscentrum ‘het Koetshuis’, vormt de uitgangsbasis.

Het bibliotheekbeleidsplan werd opgenomen in het cultuurbeleidsplan. De uitbouw van een goedwerkende bibliotheek als informatieverstrekker over cultuur en de instap in het Provinciaal Bibliotheek Systeem zijn hiervan het gevolg.

Voor de uitvoering van het cultuurbeleidsplan verkrijgt de gemeente ongeveer € 69.000,00 subsidie van de Vlaamse Overheid. Niet minder dat € 27.000,00 stroomt naar de lokale cultuuractoren via de bestaande subsidiereglementen.

6. Het aanbod aan sportactiviteiten behouden en eventueel verhogen.

Sportverenigingen worden ondersteund via het sportsubsidiereglement en via de sportraad. Specifiek in 2009 is de uitbouw van het sportbeleidsplan aan de orde. Aangezien Roosdaal beantwoordt aan alle subsidievoorwaarden, ontvangt de gemeente ongeveer € 26.000,00 Vlaamse sportmiddelen. € 37.000,00 wordt via de sportsubsidiereglementen doorgestort naar de Roosdaalse sportverenigingen.

7. Het aanbod aan jeugdactiviteiten behouden en eventueel verhogen

Het ondersteunen van de jeugdactoren blijft binnen deze strategische doelstelling de hoofdzaak. Enerzijds via het subsidiereglement, anderzijds via de jeugdraad wordt de aandacht gevestigd op het belang van jeugdwerking. In cijfers wordt dit vertaald in € 25.000,00 aan jeugdsubsidies die wordt doorgestort.

8. Wonen in Roosdaal aantrekkelijk houden voor jong en oud

De uitbouw van een eigen vergunningenbeleid blijft in Roosdaal zeer belangrijk. Hierbij is de samenwerking met sociale woon- en verhuurpartners en met private partners een hoeksteen in de ontwikkeling van verkavelingen. Via de leegstandheffing tracht het bestuur ook leegstaande panden weer op de woonmarkt te krijgen

Kinderen en jongeren moeten in 2009 wederom meer ruimte krijgen. Ook dit jaar verdienen een aantal pleinen nieuwe speeltuigen.

De seniorenwerking wordt op een continue manier ondersteund via de seniorenraad. Jaarlijks wordt een budget uitgetrokken voor de organisatie van 4 à 6 seniorennamiddagen.

 9. Het veiligheidsgevoel van de burgers versterken

De verbetering van het straatverlichtingsnet is een voortdurend proces. In overleg met de inwoners en met de technische dienst wordt met optimale straatverlichting het veiligheidsgevoel gestimuleerd.

Ook veilige voet- en fietspaden dragen bij tot de verhoging van het veiligheidsgevoel. Het streefdoel is dat alle straten, waar mogelijk, een voet- of fietspad hebben. Daartoe voorziet de gemeente budget om langsheen de Kloosterstraat en de Bosstraat gronden te verwerven.

Het uitbouwen van veilige wegen, dorpskommen en schoolomgevingen kan beschouwd worden als het grootste project. De werken aan de Kaaitvaartstraat (fase 2) en de Kristus Koninglaan vangen aan in 2009. Een veilige structuur van de weg is het uitgangspunt.

Ook via duidelijke verkeerssignalisatie wordt de veiligheid bevorderd.

10.Milieuzorg is de basis van het duurzame beleid in Roosdaal

Voor het eerst zal de gemeente inschrijven op de samenwerkingsovereenkomst van het Vlaams Gewest op het niveau ‘basis’ en niveau ‘projecten’. De gemeente genereert hiervoor € 21.000,00 subsidies.

Inspraak en participatie van de inwoners in het milieubeleid wordt gerealiseerd door middel van de milieuraad. Deze raad stelt het milieubeleidsplan voor en concretiseert beleidsvoorstellen.

De tweede operationele doelstelling houdt het milieubewust omgaan met afval, water, lucht en bodem in. Deze wordt bekomen aan de hand van het permanent evalueren van de afvalbeheersing. Opruimacties worden georganiseerd en ondersteund. Sluikstorten wordt aangepakt aan de hand van een gemeentelijke administratieve sanctie. In 2009 investeert Roosdaal voor € 30.000,00 in de aankoop van nieuwe vuilbakjes en zal de nieuwe Roosdaalse straatveegmachine zorgen voor propere straten en pleinen.

In 2009 wordt ook aandacht besteed aan duurzaam watergebruik. Hiertoe wordt een bedrag voorzien voor de installatie van kleinschalige waterzuiveringsinstallaties (IBA). Om het gebruik van regenwater te stimuleren voorziet de gemeente opnieuw € 2.000,00 subsidies. Het subsidiereglement wordt in overeenstemming gebracht met het modelreglement zoals voorzien in de samenwerkingsovereenkomst niveau ‘projecten’, zodat de aanvrager van de subsidie een hogere tegemoetkoming kan bekomen.

 Wat groene energie betreft is de installatie van zonnepanelen voorzien en wil de gemeente (€ 5000,00) stimulansen geven o.v.v. subsidies aan particulieren. In het kader van energiebewust werken investeert de gemeente in energie-audits (€10.000,00) en poogt ze de overstap te doen naar de aankoop van 100% groene stroom.

In verband met de aandacht voor landschapselementen en toegankelijk groen werkt de gemeente samen met de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen. In de winter van 2008-2009 neemt de heraanleg van het Ledebergbos concreet vorm en wordt het geboortebos langs de Nederheilbeekweg uitgebouwd. Daarnaast blijft de toelage voor de aanplanting en het onderhoud van kleine landschapselementen behouden (€3.500,00). In totaal wordt er ook € 12.000,00 voorzien om bermbeplanting te financieren.

Ook het jaarlijks onderhoud en de continue verbetering van de trage wegen neemt bij deze doelstelling een belangrijke plaats in. Door het opstellen van een erosieplan bekomt de gemeente Roosdaal € 27.000,00 Vlaamse subsidies.

Tot slot, maar als belangrijkste nieuwigheid, stellen we graag de aanwerving van een deeltijdse duurzaamheidsambtenaar voor.

11. Leren en levenslang leren ondersteunen en toegankelijk maken voor zo veel mogelijk burgers

Het streefdoel is de werking het gemeentelijk onderwijs jaar na jaar te verbeteren. Dit jaar worden de nieuwe kleuterklassen in de deelgemeente O.L.V.-Lombeek afgewerkt.

Niet alleen aan het gemeentelijk onderwijs, maar ook aan het vrij onderwijs wordt financiële en materiële ondersteuning verleend via de uitleendienst en via het aanbieden van diensten vanuit de gemeente.

Aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans wordt voor de werking de nodige financiële steun verleend. Ook de recente verhuis naar het gemeenschapscentrum ‘Het Koetshuis’ wordt geëvalueerd en de installering waar nodig geoptimaliseerd.

Aan ‘Levenslang leren’ wordt vorm gegeven door opleidingsmomenten op te zetten voor verschillende doelgroepen, in het bijzonder voor de senioren.

12. Een financieel gezonde gemeente blijven

De zware investeringen in het heraanleggen van dorpskommen, wegen en schoolomgevingen worden op een zodanige manier gespreid dat de totale uitstaande schuld niet vergroot. De jaarlijkse aflossingen worden op die manier in de hand gehouden.

Verder wordt in 2009 de schuldportefeuille stevig onder handen genomen en geoptimaliseerd. Renteontwikkelingen worden opgevolgd zodat op geïnformeerde basis kan worden ingespeeld op verschillende voorstellen van de bankiers.

Subsidiemogelijkheden worden bestudeerd en maximaal benut. Een getuige hiervan is deze beleidsnota.

Budgetten van de kerkfabrieken worden aandachtig uitgeplozen. In een gezonde samenwerkingssfeer wordt gezocht naar elke mogelijkheid voor besparing.

13. De “klanttevredenheid” verhogen

Meldingen en klachten worden met specifieke software opgevolgd opdat de personen in kwestie correct en tijdig worden geïnformeerd. Op die manier kan men zekerheid scheppen dat meldingen en klachten wel degelijk opgevolgd worden. De gemeenschapswachter vertegenwoordigt de gemeente in het straatbeeld en vormt op die manier het eerste aanspreekpunt bij problemen.

 De gemeente draagt bij in de ontwikkeling van een digitale -sociale- dienstverlening, een project waarbij de gemeente samenwerkt met het OCMW en de provincie Vlaams Brabant.

De ‘Minder-hinder-maatregelen’ bij wegenwerken worden geëvalueerd, bijgestuurd en toegepast.

14. Roosdaal kijkt over de grenzen

Aan de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) wordt een jaarlijks budget toegeschreven. De investering in verschillende projecten in 2008 wordt geëvalueerd, waarna een voorstel voor de toewijzing van de middelen van 2009 wordt uitgewerkt. Lokale initiatieven genieten de voorkeur. De in 2008 reeds opgestarte swot-analyse van de GROS wordt verder afgewerkt en zal in 2009 resulteren in een aangepaste beleidsnota.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2008
Willy Appelmans
Willy Appelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 apr 2024

archief