Boerenstiel krijgt duurzaam duwtje in de rug Klimaatslimme boeren in het Pajottenland

C21

Boerenstiel krijgt duurzaam duwtje in de rug Klimaatslimme boeren in het Pajottenland

Img_6147
 
Unknown
 

De Pajotse boeren hebben een sleutelrol in een klimaatbestendig Pajottenland. Het project ‘Klimaatslimme landbouw in het Pajottenland’ wil de (korteketen-)landbouw in het Pajottenland een extra klimaatslimme laag geven en promoten als duurzame oplossing voor de landbouw in de streek. Vandaag stelden de partners in Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch het project voor.

De projectpartners ondersteunen en begeleiden landbouwbedrijven in de ontwikkeling van een energieslim en waterslim bedrijfsbeheer. Op die manier zetten we samen in op de klimaatbestendige toekomst van de landbouw in het Pajottenland. Door middel van communicatiecampagnes tonen we aan dat klimaatslimme landbouw bijdraagt tot het verminderen van de ecologische voetafdruk in het Pajottenland.

Tien gratis begeleidingstrajecten
Het project is op zoek naar een tiental lokale landbouwers die hun bedrijf een extra klimaatslimme laag willen geven. Boerenbond voorziet een gratis begeleiding op maat, waarbij drie klimaatslimme acties besproken worden: duurzaam watergebruik en -beheer, meer energie-efficiëntie in de uitbating van het bedrijf én het inpassen van hernieuwbare energie in de bedrijfsactiviteiten. “Door na te denken over de klimaatslimme uitbating van hun bedrijf, gekoppeld aan de korteketenafzet van hun producten en een meer circulaire landbouw, kunnen we samen werk maken van veerkrachtiger bedrijven en een lokaal duurzaam voedselsysteem”, vertelt Tom Schaeken, Innovatieconsulent energie & energiecoöperaties van Boerenbond.

Boeren inspireren en motiveren
Het project wil uitvoerig en op een aantrekkelijke wijze communiceren over de geleverde klimaatinspanningen van de lokale landbouwers. “Landbouwbedrijven hebben een belangrijke plaats in ons typisch Pajotse landschap. Met een communicatiecampagne willen we ook andere lokale landbouwers inspireren en motiveren om aan de slag te gaan met klimaatslimme maatregelen op het vlak van water en energie”, legt Alwin Loeckx, directeur van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, uit. In 2022 wordt een reeks vormings- en netwerkmomenten voorzien

Promoten van korteketenlandbouw
Met de verhalen rond de klimaatslimme aanpak van landbouwers tonen we de lokale consument dat boeren een sleutelrol kunnen opnemen in de transitie naar een klimaatbestendig Pajottenland. Tegelijkertijd promoten we vanuit dit verhaal trots de eerlijke producten van de Pajotse korteketenlandbouw die dagelijks ons bord vullen. “Korte keten is hip, maar is vooral goed voor onze ecologische voetafdruk. Lokaal geproduceerde en verkochte producten zijn beter voor ons klimaat dan andere. We mogen best wat chauvinistischer zijn over onze eigen producten, maar vooral ook bewuster van het belang voor ons klimaat. Kwaliteit, milieu en klimaat kunnen hand in hand gaan dankzij lokale producten, lokale producenten en een klimaatslimme aanpak”, aldus Gunther Coppens, gedeputeerde Plattelandsbeleid van de Provincie Vlaams-Brabant.

Het project Klimaatslimme landbouw is een samenwerking van Boerenbond, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Roosdaal, Herne en de stad Halle. Het project loopt tot eind 2022

ðInInteresse om een begeleidingstraject te volgen? Neem dan contact op via tom.schaeken@boerenbond.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 dec 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief