Hernieuwbare energie in het PAJOTTENLAND

C21

Hernieuwbare energie in het PAJOTTENLAND

Energie_studie_pajottenland
Hernieuwbare energie in het PAJOTTENLAND - © Deschuyffeleer
 

Consortium voert landschapsstudie uit in opdracht van provincie

De deputatie van Vlaams-Brabant heeft de landschapsstudie naar hernieuwbare energie in het Pajottenland gegund aan het consortium Lama landscape architects (Westerlo)/Marco Broekman (Nl)/Zero Emission Solutions (Aalst). De landschapsstudie moet een gedragen ruimtelijke visie op hernieuwbare energie in het Pajottenland opleveren en concrete projecten op touw zetten

De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.
Hernieuwbare energie is één van de sleutelfactoren voor een klimaatneutraal Vlaams-Brabant. Een consortium van studiebureaus zoekt uit waar welke hernieuwbare energie een plaats kan vinden in het Pajottenland. Van oudsher is het glooiende landschap erg geschikt voor wind- en watermolens, denk maar aan de landschapsschilderijen van de oude meesters. De landschapsstudie onderzoekt wat er vandaag mogelijk en nodig is.
 Respect
"Respect voor het Pajotse landschap staat voorop", aldus Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning. “Vanuit een brede analyse van het landschap zal de studie in eerste stap de ambities vatten. Hierbij worden alle mogelijke stakeholders betrokken, zoals lokale actoren, de gemeentebesturen, experten, landbouwers en ondernemers”, verduidelijkt Schevenels.
Uit deze verschillende analyses volgen toekomstscenario’s. De scenario’s laten een waaier aan mogelijkheden zien om de ambities rond hernieuwbare energie te realiseren. Ze bieden zo een voedingsbodem voor discussie en debat met stakeholders. Uit dit alles wordt een gemeenschappelijk ambitiekader gedestilleerd. Dit ambitiekader wordt dan vertaald naar het landschap.
“Maar we willen ook weten hoe het ambitiekader er op terrein concreet zou kunnen uitzien,” vertelt Ann Schevenels. ”Daarom wordt er voor drie cases verkend hoe hernieuwbare energie ingebed kan worden in het landschap en hoe mogelijke projecten georganiseerd en gerealiseerd kunnen worden”. Ook hier worden de handen in elkaar geslagen met lokale betrokkenen. Dit alles moet resulteren in een actieplan en een gereedschapskist met verschillende instrumenten rond ontwerp, communicatie en realisatie van hernieuwbare energie. Zo worden samen met lokale betrokkenen krijtlijnen uitgezet voor hernieuwbare energie in het Pajottenland. Het strategisch project en de landschapsstudie gaan van start in het najaar van 2018.
Partners
De studie kadert in het strategisch project ‘Hernieuwbare energie als hefboom voor een klimaatbestendig Pajottenland’. De provincie Vlaams-Brabant werkt hiervoor samen met het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Pajopower en de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jul 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief