Project ‘Transformatie’ brengt de LEEUWse Kunstacademie en Vrije Basisschool Jan Ruusbroec samen

C21

Project ‘Transformatie’ brengt de LEEUWse Kunstacademie en Vrije Basisschool Jan Ruusbroec samen

Anspeeckaert_marleendekegel_patrickhuybrechts
An Speeckaert, Marleen DeKegel en Patrick Huybrechts. Foto ingezonden
 

Het deeltijds kunstonderwijs naar de school brengen zodat het lerarenteam van hen kan leren en talentvolle, creatieve leerlingen de weg vinden naar het kunstonderwijs; dat is het doel van Kunstkuur. 

Op 1 september starten zo’n 83 nieuwe samenwerkingsinitiatieven tussen een school en een academie in Vlaanderen met een Kunstkuurtraject.

 

Ook onze gemeente diende met succes een aanvraag in bij de CANON Cultuurcel van het Departement Onderwijs en Vorming. Met het project ‘Transformatie’ gaan de Kunstacademie van Sint-Pieters-Leeuw, de Gemeentelijke Basisschool Wegwijzer en de Vrije Basisschool Jan Ruusbroec een samenwerking aan waarbij ze evoluties in de leefwereld van het kind vanuit een kunsthistorisch perspectief bekijken. Hoe zag Ruisbroek er vroeger uit? Welke innovaties hebben de regio veranderd? Is kunst ook aan verandering onderhevig? Wie ben ik? Wat zijn mijn talenten? Hoe zie ik mijn toekomst? De Kunstkuur spitst zich toe op de oudste leerlingen van de basisschool. Zij staan immers op het punt te transformeren van kind naar tiener en worden geconfronteerd met allerhande veranderingen: fysieke, mentale, studiekeuze, … Het deeltijds kunstonderwijs zorgt voor beeldkunstenaars die de leerlingen op een creatieve manier zullen stimuleren in hun ontwikkeling. Aan de hand van kunst en cultuur krijgt de wereld van jonge mensen meer zin en betekenis en zullen ze nog beter hun plaats erin kunnen vinden.

 

An Speeckaert, schepen van Onderwijs: “De directies van de basisscholen in Ruisbroek merken dat hun leerlingen moeilijk de weg vinden naar de kunst- of muziekacademie. Dankzij het project 'Kunstkuur' hopen zij een doorstroom te creëren van de basisscholen naar de kunstacademie.  Dit drie jaar lopende project houdt in dat leerkrachten van de kunstacademie een co-teaching op poten zetten met de leerkrachten van het zesde leerjaar in de basisscholen van Ruisbroek. Op die manier hopen ze de weg te tonen naar zinvolle culturele activiteiten. “

 

Marleen De Kegel, schepen van Kunst- en muziekacademie:  “Vele onderzoeken van de laatste jaren tonen aan dat muzische vorming in het onderwijs wel degelijk een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van motoriek, creativiteit en competenties zoals improviseren, oplossingen bedenken en samenwerken. In kunstvakken leren kinderen en jongeren met verwondering kijken naar de wereld en hun leefomgeving en die verwondering dan weer omzetten in beeld en klank. Verwondering doet je ook beseffen dat je een deel bent van een groter geheel. Het roept respect op voor mensen en dingen. Allemaal belangrijke waarden en vaardigheden die onze jongeren vandaag nodig hebben om hun weg te vinden in een snel veranderende wereld. Met dit project willen we leerlingen en leerkrachten warm maken voor kunst in de klas, hen hiervoor de hand reiken en de band met de kunstacademie versterken.”

 

Voor dit project ontvangt de Leeuwse Kunstacademie voor de samenwerking met elke basisschool 995 euro en kan het personeelsleden aanstellen die hun expertise via co-teaching delen met collega’s uit de basisscholen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 jun 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief