VLEZENBEEK - Voetweg wordt niet verplaatst als het van de minister af hangt

C21

VLEZENBEEK - Voetweg wordt niet verplaatst als het van de minister af hangt

A_vlezenbeek_omleg_2
De bewuste voetweg. - Ingezonden foto
 
Vlaams minister Peeters houdt de verplaatsing van een voetweg in Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw) tegen. Op 11 maart 2022 vernietigde Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit, het besluit van de gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw waarbij een trage weg zou worden verplaatst. Die verplaatsing gebeurde helemaal op vraag van een particulier. De gemeente volgde zonder enige kritiek. Trage Wegen en Schampavie vzw tekenden beroep aan en kregen gelijk bij Minister Peeters.
Het Gemeentewegendecreet voorziet uitdrukkelijk géén verzoeken waarbij particulieren de verplaatsing van een voetweg kunnen 'aanvragen'. Dat is echter exact wat de gemeente Sint-Pieters-Leeuw toch toeliet in het geval van weg nr. 56 in deelgemeente Vlezenbeek.
 
De gemeente nam het ontwerp van rooilijnplan over dat een particulier in een officieel ogend aanvraagdossier had toegevoegd. Op kosten van de gemeenschap werd een openbaar onderzoek georganiseerd, terwijl de gemeente dit eigenlijk niet hoefde te doen. Sterker nog: de gemeenteraad nam akte van de motivatie in het aanvraagdossier en keurde het ontwerp van rooilijnplan goed. Uiteindelijk tekenden Trage Wegen samen met Trekkersgroep Schampavie vzw administratief beroep aan tegen deze beslissing.
 
Puur privaat belang!
Toen we de motivatienota van de verzoekers lazen, kwam al snel de ware toedracht van de gewenste verplaatsing naar boven. "Door het veel frequenter gebruik van de voetweg werd deze publieke erfdienstbaarheid enorm verzwaard en komt de privacy van toekomstige bewoners op die bouwgrond in het gedrang." De eigenaars willen dus meerwaarde creeren voor hun bouwperceel. En daarbij vrezen ze een 'nadeel voor toekomstige bewoners'. 
 
Vernietigend besluit
We hebben er meer dan zeven maanden op moeten wachten, maar uiteindelijk besloot de minister onze beroepen in te willigen. De minister stelt dan wel dat burgers verzoeken kunnen doen om trage wegen te verplaatsen, maar dat de gemeente, die hieraan gevolg wenst te geven, vervolgens haar bevoegdheden "soeverein en zelfstandig" dient uit te oefenen. Niet toetsen aan de doelstellingen of principes uit het Gemeentewegendecreet, of zomaar ontwerp-rooilijnplannen of schattingsverslagen overnemen van particulieren, is dan ook uit den boze.
 
 In het besluit benadrukt de minister dat een toetsing aan het Gemeentewegendecreet nochtans wel aan de orde was. "Samen met de beroepsindiener moet worden vastgesteld dat het verlegde tracé deel uitmaakt van een wandelknooppuntennetwerk, waarbij de verlegging een omleiding tot gevolg heeft. Indachtig dat dergelijke verplaatsing als uitzondering wordt bestempeld in het Decreet Gemeentewegen, overtuigen deze motieven niet," aldus minister Peeters.
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mei 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief