HALLE / SINT-PIETERS-LEEUW - ZuidDag!: jongeren gaan werken en staan hun loon af voor Oegandese leeftijdsgenoten

C21

HALLE / SINT-PIETERS-LEEUW - ZuidDag!: jongeren gaan werken en staan hun loon af voor Oegandese leeftijdsgenoten

Editiepajot_halle_zuiddag_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_zuiddag_3_foto_merckx
 
Editiepajot_halle_zuiddag_4_foto_merckx
 
Editiepajot_halle_zuiddag_5__foto_merckx
 

5000 jongeren in heel Vlaanderen zijn een dag gaan werken in een bedrijf of organisatie en waren bereid om hun loon (30 euro) af te staan aan Oegandese leeftijdsgenoten!

Deze Oegandese jongeren bezochten de voorbije twee weken allerlei steden en scholen om de Belgische leerlingen te motiveren en een blik te laten werpen op hun realiteit. Leerlingen van verschillende scholen in Halle, Lembeek en Sint-Genesius-Rode gingen ook één dagje werken voor het Zuiden.

Voor 2009 koos vzw Zuiddag een project van Vredeseilanden in Oeganda als partner om mee samen te werken.
‘Jonge boeren verdienen beter’ is het thema van de vierde editie. In juli trokken acht Vlaamse jongeren met Zuiddag naar Lira (Noord-Oeganda) om kennis te maken met de Oegandese leeftijdsgenoten en hun project. Samen ontwikkelden zij campagnefilms en een jongerenmagazine. Nu was het de beurt aan de Oegandese jongeren om naar België te komen.
 
De opbrengst van de ‘werkdag’ in België gaat naar het opstarten van ‘Youth Farms’ in de scholen van Lire. Op deze modelboerderijen zullen jongeren de kennis en ervaring over duurzame landbouw kunnen opdoen en meenemen naar hun rurale families. Tegelijkertijd produceren ze voedsel voor zichzelf en voor de verkoop om zo een inkomen te verwerven.
 
Wij zijn op enkele plaatsen gaan kijken wat de jongeren zoal moesten doen.
 
Hotel restaurant Alsput stelde vier scholieren aan het werk. Zij moesten kamers op orde zetten, de keuken kuisen, tafels dekken en aardappelen schillen.
 
In de slagerij Van Lysbeth in Buizingen was Josy Demunter aan het werk. Hij is student beenhouwer in Elishout en had dus voor de luiste plaats gekozen. Hij mocht er gehakt en pensen maken.
 
De gemeente Sint-Pieters-Leeuw had 14 studenten. Zij werden in vier groepen ingedeeld en gingen zwerfvuil, sluikstorten en bladeren opkuisen in Ruisbroek. ’s Middags gingen ze samen met de andere werklieden eten in het atelier, om eens van gedachten te wisselen.
 
In café De Sleutel werden de twee studenten niet aan het werk gezet achter de toog, maar moesten gewoon een bijlokaaltje een likje verf geven.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 okt 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief