VARIA - Politie uit Halle-Vilvoorde krijgt amper federaal geld

C21

VARIA - Politie uit Halle-Vilvoorde krijgt amper federaal geld

Editiepajot_politie_2010__pixels200_nieuwsbrief

Ook minder politieagenten dan in rest van het land
Uit gedetailleerd cijfermateriaal van parlementslid Ben Weyts (N-VA) blijkt dat Halle-Vilvoorde flink misdeeld wordt door de federale regering wat de ondersteuning van de politie betreft. Zowel inzake de federale financiering van de politiezones als op het vlak van het aantal politieagenten, scoren de politiezones uit Halle-Vilvoorde ondermaats.

Weyts ontleedde de federale financiering van de politie in België van naaldje tot draadje. Hij berekende dat er jaarlijks bijna 900 miljoen euro van de federale overheid naar de politiezones in België gaat maar amper 47 % daarvan gaat naar Vlaanderen. Wallonië en het Brussels gewest zijn goed voor respectievelijk 36 en 16 %. 
“Iedereen staart zich blind op de onrechtvaardige verdeling van het Verkeersveiligheidsfonds maar dat is maar het topje van de ijsberg. Het Verkeersveilgheidsfonds verdeelt maar 88 miljoen euro. De totale financieringsstroom gaat over bijna 900 miljoen, meer dan het tienvoudige van het Verkeersveiligheidsfonds. En daar is de verdeelsleutel met 47 % nog veel nadeliger voor de Vlamingen” concludeerde Weyts.
 
Daarentegen blijkt dat ongeveer 67 % van de verkeersboetes worden betaald door Vlamingen. De inkomsten uit de boetes liepen in 2009 op tot 342 miljoen. Naast de 67% uit Vlaanderen, wordt 21% in Wallonië en 12% van de boetes geïnd in het Brussels gewest
 
Federaal geld voor politie in H-V
Voor heel België gaat er per hoofd van de bevolking 81 euro vanuit de federale schatkist naar financiering van de lokale politiezones. Voor Brussel is dat 131, voor Wallonië 91 en voor Vlaanderen 67 euro per inwoner. Met 53 euro per inwoner scoort Halle-Vilvoorde opmerkelijk veel lager. Niettegenstaande Halle-Vilvoorde heel wat criminaliteit uit de hoofdstad te verwerken krijgt, ontvangt deze regio nog niet eens de helft van het geld dat Brussel krijgt.
 “Ik besef natuurlijk dat Brussel als grootstad vanzelfsprekend veel meer veiligheidsproblemen heeft dan Halle-Vilvoorde, maar de kloof tussen 53 en 131 euro is verhoudingsgewijs niet te verantwoorden” oordeelt Weyts.
 
Halle-Vilvoorde krijgt voor haar politiewerking per hoofd van de bevolking zelfs 21% minder dan het Vlaams gemiddelde. Nochtans liggen de criminaliteitscijfers spijtig genoeg níet onder het Vlaams gemiddelde.
 
Binnen Halle-Vilvoorde dan valt op dat Zaventem de hoogste federale dotatie krijgt per inwoner. Niet verwonderlijk gezien de aanwezigheid van de vluchthaven maar toch nog frappant dat zelfs Zaventem per hoofd van de bevolking veel minder federaal geld krijgt dan het Waals gemiddelde (75 tegenover 90 euro/inwoner). De steden Halle en Vilvoorde komen logischerwijs op tweede en derde plaats in Halle-Vilvoorde.
 
De politiezone die het minst federaal geld mag ontvangen per hoofd van de bevolking is Kapelle-op-den-Bos / Londerzeel / Meise. Met 44 euro per inwoner haalt deze politiezone niet eens de helft van het Waals gemiddelde.
 
Aantal politieagenten
Ook inzake aantal politieagenten scoort Halle-Vilvoorde sterk onder het nationaal gemiddelde. Halle-Vilvoorde telt 18 agenten per 10.000 inwoners. Dat is maarliefst een derde (33%) onder het nationaal gemiddelde (27 agenten per 10.000 inwoners). Ook vergeleken met enkel het Vlaams gewest (23) telt Halle-Vilvoorde veel minder politietroepen.
 
Zaventem en Vilvoorde met 25 agenten per 10.000 inwoners de kroon. Opvallend is dat Halle het met 20% agenten minder doet (20).
 
De slechts bedeelde politiezone uit Halle-Vilvoorde is Affligem/Liedekerke/Roosdaal/Ternat. Met 15 agenten per 10.000 inwoners heeft deze politiezone zowat een derde van het aantal Brusselse agenten (48).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mei 2010
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief