Zeven extra nestkasten steunen steenuilen in PEPINGEN en ROOSDAAL

C21

Zeven extra nestkasten steunen steenuilen in PEPINGEN en ROOSDAAL

Nestkast_roosdaal
De nestkasten komen in Pepingen en Roosdaal
 

Goed nieuws voor de steenuilen in het Pajottenland, want deze koesterburen krijgen er zeven nestkasten bij. De nestkasten, waarvan de eerste zopas hun plaatsje kregen in Roosdaal, werden aangekocht met geld dat vorig jaar ingezameld werd tijdens De Warmste Week. Ook dit jaar kan iedereen het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei terug steunen via de warme actie van radiozender Studio Brussel. 

 

Dit najaar worden in het Pajottenland zeven nieuwe nestkasten opgehangen voor de steenuil; in 2019 verkozen tot vogel van het jaar via Vogelbescherming Vlaanderen. De nestkasten werden aangekocht met geld dat vorig jaar ingezameld werd tijdens De Warmste Week van Studio Brussel. In totaal kon Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei rekenen op 750 euro warme giften. De zeven nestkasten worden door de lokale vogelringgroep van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen op geschikte locaties opgehangen in Roosdaal en Pepingen. De vrijwilligers van de ringgroep zetten zich ook sterk in om de nestkasten te onderhouden en jaarlijks eventuele broedsels op te volgen.

 

Duwtje in de rug voor de steenuil

Steenuilen zijn echte holenbroeders en nestelen graag in onder andere knotbomen en oude fruitbomen.  Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei koestert de steenuilen in de regio door aanplant en onderhoud van deze landschapselementen en door het ophangen van nestkasten. Het voorzien van nestkasten in geschikt gebied is een welkome aanvulling voor steenuilen, aangezien heel wat oude knot- en fruitbomen verdwenen zijn en het bovendien vele jaren duurt vooraleer er geschikte holtes gevormd worden in nieuw aangeplante bomen. 

 

De Warmste Week 2019

Ook dit jaar werd Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei geselecteerd als goed doel voor Music for Life. Van woensdag 18 tot en met dinsdag 24 december maakt Studio Brussel tijdens de Warmste Week 7 dagen lang 24 uur per dag radio op het Nelson Mandelaplein in Kortrijk. Studio Brussel-dj's Eva De Roo, Joris Brys en Fien Germijns draaien er verzoekplaten voor een goed doel dat de luisteraars zelf kiezen. Zo ook voor Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Met de opbrengst van de acties kopen we deze keer extra veiligheidsmateriaal voor onze vrijwillige knotters. De knotters zorgen ervoor dat knotbomen in topvorm blijven, waardoor steenuilen hier ook mee van profiteren.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 dec 2019
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief