Gemeente Pepingen snoeit houtkanten en benut snoeihout voor ecologische houtdammen tegen erosie

Om de biodiversiteit te bevorderen en erosie tegen te gaan, heeft de gemeente de afgelopen weken intensief gewerkt aan het beheer van de houtkanten. Dit initiatief draagt bij aan een duurzame en natuurgerichte inrichting van het landschap.
“De afgelopen drie weken heeft de gemeente intensief gewerkt aan het snoeien van de houtkanten binnen haar grondgebied. Deze snoeiwerkzaamheden maakten deel uit van een inhaalactie na een periode van achterstallig onderhoud. Dit periodieke onderhoud is essentieel om de biodiversiteit te bevorderen en de verkeersveiligheid te garanderen. Daarnaast werd extra aandacht besteed aan het verwijderen van ingroeiende takken die een risico vormden voor elektriciteitskabels, om zo schade en stroomonderbrekingen te voorkomen,” verduidelijkt burgemeester Peter Van Cutsem.
Erosiedammen
“In een duurzame en doordachte aanpak wordt het vrijgekomen snoeihout niet afgevoerd, maar hergebruikt voor het opvullen van houtdammen. Deze houtdammen helpen erosie te voorkomen, zorgen voor een natuurlijke waterbuffer en dragen bij aan de ecologische stabiliteit van de omgeving. Een echte win-win voor zowel de natuur als de inwoners!,” stelt Peter Van Cutsem.
“In een duurzame en doordachte aanpak wordt het vrijgekomen snoeihout niet afgevoerd, maar hergebruikt voor het opvullen van houtdammen. Deze houtdammen helpen erosie te voorkomen, zorgen voor een natuurlijke waterbuffer en dragen bij aan de ecologische stabiliteit van de omgeving. Een echte win-win voor zowel de natuur als de inwoners!,” stelt Peter Van Cutsem.
Houtkantenbeheerplan
Met oog op de toekomst zal de gemeente een houtkantenbeheerplan opstellen. Dit plan zal een gestructureerde en duurzame aanpak vastleggen voor het onderhoud van houtkanten, waarbij zowel ecologische als functionele aspecten in overweging worden genomen. Hierbij zal specifiek rekening worden gehouden met de aanpalende landbouwers, zodat een evenwicht ontstaat tussen natuurbeheer en landbouwactiviteiten. Daarnaast heeft de gemeente ook houtkanten hersteld door middel van nieuwe aanplant. Dit draagt bij aan de versterking van de groene infrastructuur en de biodiversiteit in de regio.
“De gemeente blijft zich inzetten voor een groenere en duurzamere leefomgeving en zal de inwoners op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen rond het beheer van de houtkanten”, besluit burgemeester Peter Van Cutsem.
Als reactie op het artikel 'Gemeente Pepingen snoeit houtkanten' bezorgen LVB graag deze reactie:
Houtkanten elk jaar gesnoeid, erosiedammen elk jaar aangevuld met hakselhout
Eddy Timmermans, gemeenteraadslid voor LVB - Lijst van de Burger en tot vorig jaar burgemeester bevoegd voor openbare werken: "Pepingen kan gelukkig al jaren rekenen op haar technische dienst voor dit bermen- en houtkantenbeheer, rekening houdend met landbouwers, landschap en omwonenden. Het hakselhout wordt ook al jaren hergebruikt voor het opvullen van de erosiedammen. De werfleider giet het hakhoutbeheer al van oudsher in een jaarplan, volgens de groei van het hout. Dat is een vaste aanpak en gezond verstand, voor landbouw, leefmilieu en biodiversiteit. Alle respect voor het werk van onze vakmannen in vaak moeilijkere omstandigheden. Goed dat deze degelijke werkmethodes uit de vorige legislaturen verdergezet worden."
"Het is wel jammer dat het bestuur voor erosiebestrijding alleen het warm water opnieuw uitvindt en nieuwe verbeteringen afwimpelt. Over onze vraag om de verweerde kokosbalen in o.a. de Huttestraat te evalueren, herstellen en onderhouden was geen debat mogelijk. Dat staat een integrale aanpak van erosiebestrijding in de weg. Ook voor nieuw beleid zou samenwerking en dialoog nochtans mogelijk moeten zijn."
Herstel van de kokosbalen nodig voor effectieve erosiebestrijding
De dammen met kokosbalen maken samen met de houtkanten en houthakseldammen deel uit van de erosiebestrijding die gemeente Pepingen de voorbije jaren op poten zette. Deze kokosbalen vertonen nu een zorgwekkende achteruitgang. Gemeenteraadslid Johan Peetroons (LVB) stelde er een vraag over op de gemeenteraad van 27.02.2025: “De kokosbalen kwamen er om het afstromend water en sediment op te vangen langsheen verschillende percelen. Verschillende landbouwers meldden echter recent dat de kokosbalen op meerdere locaties zijn ingezakt en hun oorspronkelijke vorm en functie grotendeels hebben verloren. Kokosvezel is een natuurlijk en duurzaam materiaal, maar het opslorpend vermogen lijkt aangetast omdat de structuur van de balen is ingezakt. Dit heeft tot gevolg dat modder zich ophoopt op het naastgelegen fietspad, wat niet alleen het fietscomfort, maar ook de verkeersveiligheid in het gedrang brengt.”
“Gezien het belang van deze dammen voor waterbeheer en erosiebestrijding lijken een evaluatie, herstel en structureel onderhoud noodzakelijk. Ik wilde daarom graag deze problematiek aankaarten en bespreken welke maatregelen we kunnen nemen om de effectiviteit van deze structuren te herstellen. Helaas wimpelde het bestuur dit debat af. Er wordt voorlopig niets ondernomen, ook geen controle of evaluatie. Effectieve erosiebestrijding vraagt nochtans een integrale aanpak van o.a. bermen, houtkanten én kokosbalen. Heel jammer, maar we blijven op deze nagel kloppen.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Sluys | 16 mrt 2025
Marc Sluys | 15 mrt 2025
Marc Sluys | 11 mrt 2025
Marc Sluys | 10 mrt 2025
Marc Sluys | 03 mrt 2025
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 03 mrt 2025
Marc Sluys | 02 mrt 2025
Marc Sluys | 01 mrt 2025
Marc Sluys | 01 mrt 2025
Marc Sluys | 26 feb 2025
Marc Sluys | 20 feb 2025
Marc Colpaert | 10 feb 2025
Marc Sluys | 10 feb 2025
Marc Sluys | 10 feb 2025
Marc Sluys | 29 jan 2025
Marc Colpaert | 21 jan 2025
Marc Colpaert | 16 jan 2025