OETINGSE Melkweg heeft 70 % Franstaligen

C21

OETINGSE Melkweg heeft 70 % Franstaligen

Colpaert_gooik_carlos_1
Carlos Rodriguez woont graag in de Melkweg. - Foto's Marc Colpaert
 
Colpaert_gooik_melkweg_1
De familie Hoylaerts-Notaerts woont er graag en gaat volgende keer zeker naar het buurtfeest. - Foto's Marc Colpaert
 

 In de Melkweg in Oetingen zijn 70 % van de mensen Franstalig, het resultaat van een privé-verkaveling, enkele jaren terug. Vandaag spreken sommige mensen in Gooik smalend over de ’rue du lait’ in plaats van over de Melkweg. Wij gingen even ter plaatse een babbeltje slaan met de bewoners van de Melkweg.

Burgemeester Michel Doomst( CD&V) is van oordeel dat privé- verkavelaars er attent op moeten gemaakt worden, dat ze niet in Brussel of Wallonië mogen reclame maken voor het verkopen van bouwgronden in Gooik. In de verkaveling van de Melkweg in Oetingen gebeurde dit niet en het resultaat was dat 70% van de inwoners van de Melkweg Franstalig zijn. Carlos Rodriguez van Spaanse origine, woont al enkele jaren in de Melkweg in Oetingen. “ Mijn vrouw en ik werken allebei in Brussel en zijn dan ook bijna de hele dag weg”, sprak Carlos in gebroken maar verstaanbaar Nederlands. “ Voor ons is dit het aards paradijs, vroeger woonden wij in Brussel, maar dat was niet meer leefbaar voor ons. Daarom kwamen wij hier in Gooik wonen en dat hebben wij ons nog niet beklaagd. Wij wisten dat dit een Vlaamse gemeente was maar daar hebben wij eigenlijk nooit bij stil gestaan. De natuur, de rust, de kinderen die op de straat mogen spelen, alles is hier gewoon fantastisch. Zoiets zocht ik al lang”, vertelde Carlos. Hij moet wel nog regelmatig op zoek gaan naar het juiste Nederlandse woord en af en toe schakelde hij over naar de Franse taal. “ Maar ik volg op mijn werk Nederlandse les, want ik weet dat het belangrijk is om deze taal te spreken. In onze straat spreekt iedereen Frans, ook al wonen er enkele Nederlandstalige mensen. Wij hebben wel niet zoveel contact met de andere mensen, maar wat wil je, we wonen hier nog niet zo lang.
 
Even verderop in de Melkweg maken wij kennis met de familie Hoylaerts-Notaerts. Raphaël een tweetalige Brusselaar bezweek enkele jaren geleden voor de charmes van Heidi uit Roosdaal. “ Wij wonen hier nu al drie jaar en het bevalt ons hier prima. Wel is het zo dat heel wat mensen hier als voertaal de Franse taal gebruiken, voor mij als tweetalige Brusselaar is dit geen probleem. Er zijn in onze straat heel wat koppels waar de man Franstalig en de vrouw Nederlandstalig is of omgekeerd. Verder is het hier rustig en zijn er zo goed als geen problemen. Naar de toekomst toe gaan wij wel proberen om naar de buurtfeesten te gaan. Deze worden maar om de twee jaar georganiseerd en vorige keer was onze dochter Kendra nog een beetje te klein, maar volgende keer zijn we zeker van de partij”, zei Raphaël.
In Oetingen spreken sommige mensen smalend over ‘Rue du lait’ in plaats van over de Melkweg. “ Wij hebben niets tegen Franstalige mensen in onze buurt, maar ze moeten zich toch wel een beetje aanpassen”, klinkt het bitter bij deze anonieme getuige.
“ Willen wij de verfransing niet binnenhalen in ons dorp dan zijn de informele afspraken zeker op hun plaats. Wij moeten eerlijk blijven tegenover onszelf, onze mensen en onze Vlaamse roots”, besluit burgemeester Doomst.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief