Burgemeesters Halle-Vilvoorde spreken niet van een boycot Europese verkiezingen, maar plannen wel politieke acties

C21

Burgemeesters Halle-Vilvoorde spreken niet van een boycot Europese verkiezingen, maar plannen wel politieke acties

Splitsing_b_h_v
(Repro EP)
 

De burgemeesters van Halle-Vilvoorde verzamelden in Halle om een standpunt in te nemen in verband met de Europese verkiezingen van de maand juni.

21 van de 28 burgemeesters waren aanwezig en namen een gezamenlijk standpunt in. Zij willen niet spreken van een boycot van de Europese verkiezingen maar zijn wel zinnens politieke acties te ondernemen. en sommige dingen in vraag stellen. Aan de gouverneur gaan ze zeggen dat ze met sommige zaken problemen hebben. Welke politieke acties zij willen ondernemen werd nog niet gezegd.
De burgemeesters stelden andermaal vast dat de federale wetgever de vastgestelde ongrondwettige discriminatie niet heeft opgeheven en eisen de onvoorwaardelijke goedkeuring van de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Ze kunnen zich niet neerleggen bij Europese verkiezingen waarin het kiesarrondissement niet is gesplitst en vragen een onderhoud met de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse Minister van Binnenlandse Aangelegenheden en de federale Minister van Binnenlandse Zaken.

Voor de Vlaamse verkiezingen stelt dit probleem zich niet. Verder vragen ze op Europees en supranationaal niveau een onderhoud om hun standpunt toe te lichten, onder meer vanuit artikel 3 Eerste Aanvullend Protocol bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (verzekert het recht op vrije verkiezingen)

De burgemeesters vragen ook een onderhoud met de Duitstalige Gemeenschap om duidelijk te maken dat een bijkomend belangenconflict overbodig is en – wegens het manifeste misbruik van deze procedure – de geloofwaardigheid van de instellingen ernstig aantast;

 

Zij ijveren voor de goedkeuring en uitvoering van beleidsmaatregelen die de eigenheid van Halle-Vilvoorde ondersteunen zoals de Vlaamse Wooncode, het Vlaams grond- en pandenbeleid,…

Zij gaan actief hun bevolking informeren over de achtergrond van hun standpunt en acties, het belang van de verkiezingen voor het Vlaamse Parlement en het realiseren van een staatshervorming in sociaal-economisch perspectief.

Eenparig onderschreven door de burgemeesters van volgende gemeenten: Zemst, Beersel, Overijse, Sint-Pieters-Leeuw, Gooik, Halle, Lennik, Galmaarden, Herne, Pepingen, Opwijk, Asse, Kampenhout, Grimbergen, Meise, Vilvoorde, Roosdaal, Londerzeel, Dilbeek, Affligem en Liedekerke.

Verontschuldigd waren Machelen, Ternat, Hoeilaart, Merchtem.
Afwezig waren de burgemeesters van Zaventem, Kapelle-op-den-Bos en Steenokkerzeel.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2009
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 22 jun 2024
Marc Colpaert | 21 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief