HERNE – Strooidiensten paraat voor eerste winterprik

C21

HERNE – Strooidiensten paraat voor eerste winterprik

Winter_2013-2014_1_herne___2_
HERNE – Strooidiensten paraat voor eerste winterprik - © Deschuyffeleer
 
Winter_2013-2014
HERNE – Strooidiensten paraat voor eerste winterprik - © Deschuyffeleer
 
Winter_2013-2014_1_herne___1_
Damien Allert (Geraardsbergen) Nieuwe Technische Coördinator (Groendienst, Openbare Werken en Gebouwen) - © Deschuyffeleer
 

Ook in Herne zijn de gemeentelijke diensten klaar voor het opvangen van de eerste winterprik. Naast voldoende strooizout worden de komende maanden steeds vier personeelsleden van de technische dienst beschikbaar gehouden om bij rijm, ijzel en sneeuwval bij de eerste oproep onmiddellijk te kunnen uitrukken. Door de uitgestrektheid van het grondgebied ziet Herne zich zo wel verplicht tot het berijdbaar houden van 125 km gemeentewegen.

Bij slechte weersomstandigheden beloven de eerstkomende winterweken en –maanden opnieuw bijzonder stresserend te worden voor schepen van Openbare Werken Lieven Vandenneucker en de mensen van de technische dienst. Zij zijn het immers die er moeten over waken dat ook de gemeentewegen in Herne dan best bruikbaar blijven. Daartoe hebben zij inmiddels wel al een reserve van 10 ton strooizout aangelegd.
 
“Vorig jaar was de winterperiode voor onze mensen superdruk door de aanhoudende hevige sneeuwval en de herhaalde ijzellagen”, zegt Lieven Vandenneucker. “Ook nu staan wij opnieuw paraat en zijn wij op het ergste voorbereid. Naast een oproepbare ploeg van vier medewerkers hebben wij ook steeds drie zoutstrooiers beschikbaar. Die moeten dan ieder met hun lading van 1.200 kg in eerste instantie de prioritaire verbindingswegen in Herne, St-Pieters-Kapelle en Herfelingen aandoen. Bij een tweede beurt komen dan de overige meestal kleinere buurtwegen aan de beurt”.
 
Bij hevige sneeuwval wordt evenwel in eerste instantie een beroep gedaan op de loonwerkers Van Waeyenbergh, Vanderroost, Dekens en Danau om met aangepast materiaal de sneeuw van de rijbaan te verwijderen om zo dan het strooien van het wegdek door de gemeentediensten mogelijk te maken.
 
Vorig jaar kostte het berijdbaar houden van de wegen het gemeentebestuur zo ruim 30.000 euro, de gebruikelijke loonkosten van het eigen ingezet personeel niet inbegrepen. “Onze mensen krijgen bij effectieve oproep wel een extra verstoringsvergoeding”, is Lieven Vandenneucker duidelijk.    
 
Ook in dit domein kijkt het gemeentebestuur inmiddels uit naar het drukken van de kosten. “Zo hebben wij een overeenkomst met Haviland voor de gemeenschappelijke aankoop van strooizout”, geeft de schepen nog graag mee. Ook heeft de bestuursploeg van burgemeester Kris Poelaert plannen om het vullen van de zoutstrooiers vlotter en vlugger te laten verlopen door het stockeren van het strooizout in containers. “Maar hier ligt de provincie alsnog dwars voor het verlenen van de vergunning. Nu kijken wij na of de aanpassingswerken aan het containerpark ook hiervoor geen soelaas kunnen brengen”.   
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 dec 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief