HERNE – Een gouden kroontje siert imker Frans Vanden Bosch

C21

HERNE – Een gouden kroontje siert imker Frans Vanden Bosch

Imker_vanden_bosch_herfelingen__2_
HERNE – Een gouden kroontje siert imker Frans Vanden Bosch - © Deschuyffeleer
 
Imker_vanden_bosch_herfelingen__3_
HERNE – Een gouden kroontje siert imker Frans Vanden Bosch - © Deschuyffeleer
 
Imker_vanden_bosch_herfelingen__4_
HERNE – Een gouden kroontje siert imker Frans Vanden Bosch - © Deschuyffeleer
 
Imker_vanden_bosch_herfelingen__5_
HERNE – Een gouden kroontje siert imker Frans Vanden Bosch - © Deschuyffeleer
 
Imker_vanden_bosch_herfelingen__6_
HERNE – Een gouden kroontje siert imker Frans Vanden Bosch - © Deschuyffeleer
 
Imker_vanden_bosch_herfelingen__7_
HERNE – Een gouden kroontje siert imker Frans Vanden Bosch - © Deschuyffeleer
 
Imker_vanden_bosch_herfelingen__8_
HERNE – Een gouden kroontje siert imker Frans Vanden Bosch - © Deschuyffeleer
 
Imker_vanden_bosch_herfelingen__9_
HERNE – Een gouden kroontje siert imker Frans Vanden Bosch - © Deschuyffeleer
 

Voor Frans Vanden Bosch in Herfelingen krijgt 2019 ongetwijfeld een heel bijzondere plaats toebedeeld in zijn levensloop. Niet alleen mocht hij 70 levenskaarsjes uitblazen maar daarenboven mag hij als imker voortaan ook een gouden kroontje dragen. In die voorbije 50 jaar wist Frans Vanden Bosch zich immers mettertijd te profileren als een integere, betrouwbare en onvervalste autoriteit in het wereldje van de imkers en dit zowel in de Denderstreek als in het Pajottenland. In die zin is hij trouwens al jaar en dag ondervoorzitter van ‘Ons Denderbieken’, een beroepsvereniging die in Brakel, Lierde, Herzele, Geraardsbergen, Galmaarden en Herne het imkeren wil beschermen en bevorderen.

Een echte imker
Met veel ijver en kennis is Frans nu nog dagdagelijks aan de slag voor het beheer van om en bij de 24 bijenvolken. Daarbij deelt hij zijn ervaring maar al te graag met de buitenwereld in de hoop zo nog meer liefhebbers voor het imkeren warm te kunnen maken. Voor Frans is een echte imker eerder een solitair iemand die vooral oog heeft voor het welzijn van de bijenpopulatie in het algemeen en voor zijn bijen in het bijzonder. De opbrengst is dan wel belangrijk maar speelt zelden de eerste viool.
Zoals bij veel imkers is ook voor Frans Vanden Bosch de imkerij gegroeid uit een uit de hand gelopen hobby. Reeds als jonge twintiger waren de bijen zijn vrienden. Het was in zijn studententijd op de tuinbouwschool van Sint-Truiden dat hij zijn eerste meer doorgedreven theoretische kennis opdeed. Voor de praktische kant verwijst Frans graag naar Hernenaar en gewezen fruitkweker Honoré Van Ongeval: “Bij Honoré kon ik perfect mijn theorie aan de praktijk toetsen. Honoré was en is nog steeds een kenner waar ik naar opkijk en waar ik veel aan te danken heb”. Intussen is Frans al geruime tijd met pensioen en wordt hij als ‘immer bezige bij’ door velen aangezien als ‘de expert’ ter zake.
Een voorzichtige start
Indertijd is ook Frans gestart met amper twee bijenvolken. Deze volken waren voldoende om zijn kennis uit te testen en praktijkervaring op te doen. Door zijn huwelijk ruilde hij indertijd Pepingen in voor Herfelingen en hier kreeg hij dan afdoende plaats en ruimte om zijn hobby verder uit te bouwen. Frans Vanden Bosch: “In 50 jaar tijd hebben niet alleen ik maar ook de bijenteelt en de imkerij vele waters door gezwommen. Niet vergeten dat de bijen ontstonden circa 140 miljoen jaar geleden uit een wespensoort. Van solitaire insecten evolueerden ze geleidelijk naar zoals wij ze noemen sociale dieren. De bekende ronde bijenkorf was in onze streken al tijdens de middeleeuwen in gebruik en de bijenteelt kende toen al een grote bloei. Een minder leuk weetje daarbij is dat vele eeuwen geleden het bijenvolk geslacht werd om de honing te oogsten. De imker verstikte het toen met zwaveldamp of door een vuurtje onder de korf te stoken en vervolgens de honingraat uit te breken”.
In harmonie met de natuur
“Later kwam men dan in de plaats van de bijen te doden op de idee de korf uit te roken om de bijen tijdelijk te verdrijven. Deze praktijken behoren, althans bij ons, nu gelukkig tot het verleden. Bijen zijn niet alleen honingmakers, ze zijn ook onmisbaar voor het bestuiven van bloeiende bloemen. Dankzij hen is het voortbestaan van vele gewassen verzekerd. Bijen leven in harmonie met de natuur, maar die is steeds meer verstoord. De grootste boosdoeners daarbij zijn de warmere lentes en de varroamijt, een parasiet die zich voedt met de lichaamssappen van de larvepop en/of van de volwassen bijen wat die dus extra kwetsbaar maakt, verzwakt en doodt. In opmars is thans ook de Aziatische hoornaar. Die uitheemse wesp voedt zich met andere insecten en durft ook honingbijen aanvallen. Als het bijenvolk voldoende is uitgedund en dus fel verzwakt laat de Aziatisch hoornaar niet na zowel het bijenhabitat als het broed te veroveren”, gaat Frans verder.
Fruit
Naast imker is Frans ook fruitkweker. “Als er bedrijvigheden zijn die mekaar perfect aanvullen dan zijn het wel die twee. Het bestuiven van de fruitbomen bestaat uit het overbrengen van pollen (zaad) naar een stamper van een bloem waar dan bevruchting plaatsvindt. Deze bestuiving gebeurt bij fruitbomen ook door de wind, maar het belangrijkste deel gebeurt door insecten waaronder de bijen. Hoe ijveriger de bijen ‘werken’, hoe meer bloemen ze bevruchten. Het is daarom dan ook dat de imker en de fruitkweker een perfect huwelijk vormen. De ganse werk- en leefruimte van de familie Vanden Bosch is dan ook één bomen-, bloemen- en plantenparadijs.
Herne opendeurt
Frans Vanden Bosch is overigens ook één van de 13 deelnemers aan Herne Opendeurt op zondag 20 oktober. Hij is terug te vinden in Herfelingen Tweekapellenstraat, 11. Wie interesse heeft in één of meerdere ambachtelijk geteelde potjes honing kan best eerst contact opnemen ofwel via 0472/64.85.13 of 02/396.11.03. Frans is ook te contacteren via deze Facebookpagina of dit mailadres fransvandenbosch@skynet.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 okt 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief