HERNE – Lokaal bestuur bracht nieuwjaarsbezoek aan de bewoners van het wzc Sint-Felix

C21

HERNE – Lokaal bestuur bracht nieuwjaarsbezoek aan de bewoners van het wzc Sint-Felix

Dsc02213
HERNE – Lokaal bestuur bracht nieuwjaarsbezoek aan de bewoners van het wzc Sint-Felix - © Deschuyffeleer
 
Dsc02235
HERNE – Lokaal bestuur bracht nieuwjaarsbezoek aan de bewoners van het wzc Sint-Felix - © Deschuyffeleer
 
Dsc02266
HERNE – Lokaal bestuur bracht nieuwjaarsbezoek aan de bewoners van het wzc Sint-Felix - © Deschuyffeleer
 
Dsc02306
HERNE – Lokaal bestuur bracht nieuwjaarsbezoek aan de bewoners van het wzc Sint-Felix - Algemeen directeur Marc Van Nieuwenhove en Matthias Van Houdenhove, de directeur bewonerszorg en woonassistente Christiane Vannerom© Deschuyffeleer
 
Dsc02325
HERNE – Lokaal bestuur bracht nieuwjaarsbezoek aan de bewoners van het wzc Sint-Felix - © Deschuyffeleer
 
Dsc02348
HERNE – Lokaal bestuur bracht nieuwjaarsbezoek aan de bewoners van het wzc Sint-Felix - © Deschuyffeleer
 

“Namens het college van burgemeester en schepenen en de dienst Welzijn wens ik jullie een goede gezondheid, liefde en vriendschap en heel veel plezier in het nieuwe jaar 2023”. Dat was de boodschap die schepen Kris Degroote de directie, het personeel en de bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Felix overbracht.  Vanuit het lokaal bestuur was hij vergezeld van Nina Grisé, de secretaris van het OCMW en de raadsleden Vanessa Van Hende, Sonja Vandenbossche, Paulette Debock en An Deleye en vanuit het bijzonder comité voor de sociale dienst Arlette Vierendeels en Ghislain Rassaerts. Heel uitzonderlijk konden burgemeester Kris Poelaert en schepen Sandra Dero er door omstandigheden niet bij zijn.

 De gasten werden rondgeleid door algemeen directeur Marc Van Nieuwenhove en Matthias Van Houdenhove, de directeur bewonerszorg en woonassistente Christiane Vannerom. Zo kregen zij de gelegenheid om alle bewoners hun beste wensen en een cadeautje aan te bieden. Bij het einde van de rondgang kregen de bezoekers al even naar traditie op hun beurt een natje en een droogje aangeboden. Het moment meteen voor zowel de bezoekers als de gastheren om hun gelegenheidsboodschap over te brengen.

Blijvende steun

Kris Degroote: “Het is intussen 3 jaar geleden dat de leden van het comité en het lokaal bestuur jullie hier voor het laatst bezochten. Intussen is er heel wat water naar de zee gevloeid en is er ook bij St-Felix veel veranderd. De assistentiewoningen zijn ‘eindelijk’ afgewerkt en ook corona deed zijn uittreden. Covid heeft nog maar pas de plaat gepoetst en terug staan jullie voor complexe uitdagingen met op kop de  hyperinflatie gekoppeld aan enorme prijsstijgingen, de toenemende en complexere zorgvragen, de technologische vernieuwingen en de krapte op de arbeidsmarkt. Wij als gemeentebestuur kunnen alleen maar bewondering hebben voor jullie aanpak en doorzettingsvermogen en beloven jullie dan ook te zullen blijven ondersteunen op elke manier dat wij kunnen”.

Een flinke dosis kommer en kwel, maar eind goed al goed

Directeur Marc Van Nieuwenhove: “Al onze bewoners, het personeel en de directie zijn jullie dankbaar voor jullie bezoek. Het doet deugd om in deze troebele tijden te ervaren dat het lokaal bestuur de inzet van ook zijn woonzorgcentrum weet te waarderen. Dat ook Sint-Felix 2023 met gemengde gevoelens is ingegaan zal niemand verbazen. Ja, ons bouwproject is in oktober 2021 en na 7 jaren met een flinke dosis kommer en kwel gefinaliseerd. Sint-Felix is dus voortaan een complex met 60 opvangplaatsen in het rust- en verzorgingscentrum, 4 voorzieningen voor kortverblijf, 4 van de vorige 13 traditionele assistentiewoningen en een groep van 38 nieuwe assistentiewoningen. Of die uitbouw er evenwel op het juiste moment kwam is alsnog de vraag. Corona was toen alom tegenwoordig en het was ook voor Sint Felix een moeilijke opgave om als volwaardige zorgverstrekker te kunnen functioneren. Wij zijn voor een groot deel de verschrikkelijke dans ontsprongen. Die pluim steek ik graag op de hoed van onze 60 medewerkers die  dagdagelijks in barslechte omstandigheden alles hebben gegeven om dat moorddadig beest buitenshuis te houden.

Corona heeft het imago van de rusthuissector fel aangetast. Wie om het even welke andere oplossing kon vinden bleef er buiten. In die klappen heeft ook Sint-Felix de jongste twee jaren gedeeld en de bezetting van onze nieuw assistentiewoningen verliep dan ook meer met mondjesmaat. Die mindset ombuigen is een kwestie van tijd maar intussen hebben wij het financieel niet gemakkelijk want het financiële plaatje was niet mals.

Om dat grijsgetint plaatje compleet te maken was er dan ook nog de Europese politieke onrust gevolgd door een oorlog in Oekraïne met alle gekende gevolgen van dien. Een beperkte bezetting gekoppeld aan de steeds stijgende prijzen maakt dat wij voor de grootste uitdaging ooit staan. Om alles betaalbaar te houden en om de toekomst te verzekeren dienen wij dan ook uiterst creatief te werk te gaan.

Nog zelfstandig kunnen blijven wonen

Niettegenstaande zijn we uiteraard zeer trots op onze nieuwe infrastructuur. Een assistentiewoning beantwoordt aan de nood van de 65-plusser om zelfstandig te kunnen blijven wonen ook wanneer het wat moeilijker wordt. Ook is het een woongelegenheid die aangepast en veilig is. De bewoner kan als hij dat wil een beroep doen op gemeenschappelijke diensten zoals poetshulp, warme maaltijden of thuisverpleging. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waar hij of zij de andere bewoners kunnen ontmoeten. In een assistentiewoning wordt de klok rond toezicht gegarandeerd. Er is een noodoproepsysteem waarbij de oproep 24u/24u wordt beantwoord. Maar er is geen permanente zorg zoals in een traditioneel ‘rusthuis’. De zorg in een assistentiewoning is deze die men zou ontvangen indien men thuis zou verblijven. Onze assistentiewoningen zijn geschikt voor één of twee personen, de dagprijs blijft hetzelfde of je nu alleen woont of met twee”.

Wie hieromtrent informatie zoekt kan alvast een kijkje nemen op deze pagina van de website van het woonzorgcentrum.

 Dag van de Zorg

Op zondag 19 maart is het wzc Sint-Felix één van de 180 organisaties die deelnemen aan de ‘Dag van de Zorg’. Die dag houdt Sint-Felix opendeur en kan iedereen er vrij een kijkje gaan nemen en niet alleen een babbel slaan met de leidinggevenden maar ook met de bewoners. Eén van hen is Ghislaine Hemels. Zij was de eerste bewoner van een assistentiewoning.

“Heel mijn leven woonde ik in een grote woning met ook een grote tuin. Heel mijn leven was ik er gelukkig. De kinderen hebben intussen hun eigen familie gesticht en mijn man is enkele jaren geleden overleden. En ja, voor mij zoals voor vele anderen komt er een tijd dat ook de leeftijd zijn eisen stelt en dat er dient uitgekeken te worden naar een wisseloplossing. Ik woon hier sinds eind 2021 en kort gezegd ik leef hier zoals God in Frankrijk. Ik had niet beter kunnen of durven denken en hopen. Wat ik achter heb gelaten wordt ruimschots goedgemaakt door de blije gezichten en de dienstverlening waarmee ik en alle andere bewoners worden omringd. Zo goed als alle kommer en zorgen vallen weg. Ook mijn familie ervaart die beslissing als een ideale oplossing. Ook zij gaan ’s avonds slapen met een goed gevoel want ik ben hier graag en er wordt goed voor mij gezorgd”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jan 2023
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief