HERNE – Adviesplatform Omgeving boog zich over de inplanting van 26 bijkomende laadpalen

C21

HERNE – Adviesplatform Omgeving boog zich over de inplanting van 26 bijkomende laadpalen

Laadpalen_in_herne
HERNE – Adviesplatform Omgeving boog zich over de inplanting van 26 bijkomende laadpalen - © Deschuyffeleer
 

De elektrische auto lijkt de verbrandingsmotor uit het straatbeeld te verdrukken. Maar hoe snel gaat de transitie en wanneer kunnen we een volledig elektrisch wagenpark verwachten? De meningen zijn verdeeld en data vooruitschuiven heeft dan ook geen zin. Intussen wil ook Herne samen met Fluvius in overleg gaan om de installatie van publieke laadpunten op het gemeentelijk grondgebied een boost te geven. Tot nu heeft de gemeente 2 publieke laadpalen met telkens 2 laadpunten in werking. Die staan aan het gemeentehuis in het centrum en aan het Dominicanessenklooster. Het platform Omgeving werd aangezocht om een advies uit te brengen over de inplanting van bijkomende 11Kw of 22Kw publieke laadpunten en daartoe de best mogelijke locaties aan te geven.

Op 1 januari 2023 telde Vlaanderen meer dan 7600 publieke laadpunten, waarvan meer dan 500 snellaadpunten. Die vind je vooral in tankstations langs de autosnelweg. Niet alleen het vermogen van de laadpaal is van belang voor de laadsnelheid, maar ook wat de auto kan laden en voor beide factoren is er nogal wat verschil. De laadtijd speelt veel meer een rol bij het opladen onderweg dan op bestemming. Wanneer je laadt op je bestemming, laad je gewoon op zolang je op je bestemming blijft. Onderweg wil je wel zo snel mogelijk bijladen om daarna verder te rijden. Daarvoor moet je bij een snellader of ultrasnellader zijn.

Hoewel Europa nog geen akkoord heeft bereikt, ziet het er toch naar uit dat we met z’n allen meer en meer elektrisch zullen gaan rijden. Het doel is dat Vlaanderen tegen 2025 vijftienduizend laadpalen op openbare plaatsen zou installeren.

In Herne is er een uitrol om samen met Fluvius en TotalEnergies te bekijken op welke plaatsen die laadpalen het best zouden bijgeplaatst worden. Vanzelfsprekend zijn dat plaatsen waar lintbebouwing veelvoudig aanwezig is en ook waar veel volk komt want ook hier geldt de kosten-baten-regel. Het platform Omgeving werd daarbij dan ook ingeschakeld om mee te beraden over de  adequate hoeveelheid aansluitpunten voor het opladen van elektrisch of elektrisch-ondersteunde voertuigen en hun inplanting verdeeld over de 4 woonentiteiten. De installatiekost is voor rekening van TotalEnergies die vanuit Vlaanderen daartoe een aanbesteding binnen haalde waarmee ze 10.000 publieke laadpalen mogen plaatsen en uitbaten in de 5 Vlaamse provincies. De laadpalen worden het komende anderhalf jaar geplaatst. 

  • Een laadpaal is een zuil uitgerust met 2 stopcontacten en die aangesloten is op het elektriciteitsnet en gebruikt wordt om via een EIGEN kabel de batterij van een elektrisch voertuig op te laden. 
  • Openbare publieke laadpunten zijn laadpalen waar iedereen zijn of haar elektrische auto kan opladen. Zij zijn voorzien van parkeerplaatsen en bevinden zich op openbaar domein waar de gemeente een verkeersbesluit voor heeft genomen. Dat betekent dat er op deze plekken geen brandstofvoertuig mag parkeren. De parkeervakken worden ook voorzien van een verkeersbord met onderbord 'alleen voor opladen elektrische voertuigen'.
  • Het is verplicht je auto zo snel mogelijk weer te verplaatsen nadat je laadsessie is voltooid. Hoewel er al diverse zaken voor de rechter zijn voorgekomen is er op landelijk niveau nog veel discussie over hoe lang deze periode dan precies mag zijn.
  • Het zijn palen voor standaard laden. In heel Europa zijn ze voorzien van een mennekes-type-2-contactpunt.
  • Voor een openbare laadpaal heeft u een laadpas nodig. Die scant u bij het oplaadpunt voordat u gaat opladen. Vervolgens betaalt u voor het aantal kWh dat u afneemt. Sommige laadaanbieders vragen daarnaast ook nog abonnementskosten. Het is dus niet zo dat je even de bankpas of creditcard door een elektronische lezer haalt en dan met laden kan beginnen.
  • Je hebt niet altijd een laadpas nodig om je elektrische auto op te laden. In veel gevallen kun je een mobiele app gebruiken die gekoppeld is aan je bankrekening of creditcard.
  • De tarieven zijn afhankelijk van de laadpaal, de exploitant van de laadpaal, de elektriciteitsleverancier, het soort abonnement en wel/niet starttarief. Daardoor ontstaan een ondoorzichtige tariefstructuur en sterk uiteenlopende tarieven.
  • De laadinfrastructuur, het onderhoud en de inrichting van het terrein brengen kosten met zich mee die doorgaans in het laadtarief worden verrekend.
  • Ons land kent historisch gezien twee types gelijkwaardige elektriciteitsnetten: 400 volt-netten en 230 volt-netten. Fluvius installeert al jaren enkel nog 3x400V+N-netten.

De vergadering adviseerde positief voor de inplanting van 11Kw of 22Kw publieke laadpunten op 26 mogelijke lokaties die al dan niet door TotalEngergies zullen weerhouden worden.

  • Herfelingen:  2 aan het kerkhof
  • Herfelingen:  2 parking van het Bavocentrum (mits voorafgaand overleg en akkoord van de eigenaar)
  • Herfelingen: 2 op parking Ter Rijst
  • Kokejane: 2 op parking voor de kerk
  • Kokejane: 1 op de Van Cauwenberghelaan, net voor de rotonde
  • Sint-Pieters-Kapelle: 3 aan het kerkhof (chirolokaal)
  • Sint-Pieters-Kapelle: 1 aan de Wippeweide
  • Herne: Dominicanessenklooster - 2 op de parking
  • Herne: sporthal - 3 op de parking tegen de Stationsstraat
  • Herne: OCMW (Edingsesteenweg)- 2 op de parking
  • Herne:  kerkhof - 2 op de parking
  • Herne:  station - 4 op de parking (ter hoogte ingang Fondatelsite)

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 apr 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief