Provincie Vlaams-Brabant geeft geld voor restauraties in Dilbeek en Lennik

C21

Provincie Vlaams-Brabant geeft geld voor restauraties in Dilbeek en Lennik

Editiepajot_provinciebestuur_vlaams-brabant_nieuw

De provincie Vlaams-Brabant geeft 242.588,84 euro voor de restauratie van het kasteel de Viron van Dilbeek en 135.509,13 euro voor de hoeve van dit kasteel. Voor de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek in Vilvoorde wordt een restauratiepremie voorzien van 77.410,69 euro. Voor de restauratie van de gevels en het interieur van 'de Gulden Maan' in Diest bedraagt de premie 27.427,63 euro. Het kasteel van Neufcour in Lennik (Eizeringen) ontvangt 19.931,32 euro.

De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant geeft aan de gemeente Dilbeek een subsidie van 135.509,13 euro, dat komt overeen met 20% van de totale kostprijs, voor de restauratiewerken aan de maalderij en voorbouw van de kasteelhoeve in de Heetveldelaan te Dilbeek. Een eerste voorschot van 33.877,28 euro wordt nu uitbetaald. De gemeente Dilbeek ontvangt tevens voor de restauratie van kasteel de Viron, het huidige gemeentehuis, een eerste voorschot van 60.647,21 euro op een totaal bedrag van 242.588,84 euro.
 
De vzw Zusters Karmelietessen van Vilvoorde ontvangt voor de ruwbouw en afwerking van de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek een eerste voorschot van 19.352,67 euro op een totaal bedrag van 77.410,69 euro.
 
De stad Diest krijgt een bedrag van 6.856,91 euro als eerste voorschot voor de restauratiewerken aan de gevels en interieur van 'de Gulden Maan', het geboortehuis van Sint-Jan Berchmans in Diest. De restauratiepremie bedraagt in totaal 27.427,63 euro.
 
Het kasteel de Neufcour in Lennik, in de Luitenant Jacopsstraat te Eizeringen, krijgt een totale premie van 19.931,32 euro, 7,5 % van de kosten, voor de restauratie van het dak en de ramen.
 
 "We hechten veel belang aan het behoud van het waardevol bouwkundig patrimonium op ons grondgebied. In de dorpen, steden en landschappen vormt dit patrimonium een getuige van ons verleden en onze geschiedenis. Deze gebouwen verdienen het om bewaard te worden omwille van hun cultuur- of architectuurhistorische, volkskundige, maatschappelijke, industrieelarcheologische waarden of omdat ze bepalend zijn voor het beeld van een stad of dorp" zegt Elke Zelderloo, gedeputeerde voor cultuur.
 
 De eigenaars van beschermde gebouwen kunnen een restauratiepremie aanvragen bij de overheid. De subsidieregeling is bepaald in een decreet. Hierin wordt bepaald dat de provincie 7,5%, 15% of 20% in de kosten bijdraagt en dit afhankelijk van wie de aanvraag indient.
 
"De provincie levert samen met het Vlaams Gewest en de lokale overheden dus een aanzienlijke bijdrage om een kwaliteitsvolle en duurzame instandhouding van ons rijke verleden te verzekeren" besluit gedeputeerde Elke Zelderloo.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 feb 2010
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief