Tentoonstelling Alter Ego in kasteel van GAASBEEK

C21

Tentoonstelling Alter Ego in kasteel van GAASBEEK

Alter_ego_p200

Van zondag 25 april tot en met dinsdag 1 juni loopt in het kasteel van Gaasbeek de tentoonstelling Alter Ego. Een organisatie van het kasteel van Gaasbeek in samenwerking met Studio Job.

Stijlbijbel Wallpaper kroonde hen tot artiesten van het jaar, Time Magazine nam hen op in de internationale top van meest invloedrijke ontwerpers, The Financial Times plaatst hun collectie Home Work bij de tien meest succesvolle collecties ter wereld en hun werk vond wereldwijd zijn weg naar musea en verzamelaars (New York, Tokyo, Los Angeles, Parijs, Londen, Milaan …).
 
Het Kasteel van Gaasbeek stapte naar Studio Job in Antwerpen en het resultaat is de fascinerende voorjaarstentoonstelling Alter Ego.
 
Het kasteel bouwt sinds enkele jaren een vernieuwend tentoonstellingsbeleid uit, waarbij telkens creatief wordt omgegaan met het erfgoedgegeven. Een historisch huis is immers geen heilig huisje! Erfgoed heeft ook te maken met wie we zijn, hier en nu.
 
Zodra markiezin Arconati Visconti in het Kasteel van Gaasbeek aankwam, kroop zij in een andere huid. Zij waande zich hier een middeleeuwse page – liet zich ook meermaals verkleed portretteren. Het door haar gerestaureerde droomkasteel in neostijl en de talrijke objecten die zij verzamelde, dienden tot decor voor en omkadering van haar ‘alter ego’.
 
Het duo Job Smeets (° 1970) en Nynke Tynagel (° 1977) creëert vandaag ‘alter ego’s’, sculpturen geïnspireerd op iconen uit de Noord-Europese (kunst)geschiedenis, maar met een hedendaagse ‘twist’. Studio Job staat met één been in de dark ages. Uit onvrede met het modernisme keren zij terug naar het pre-industriële tijdperk. Zij noemen zichzelf ‘design criminals’ en zetten zich af tegen alles waar het modernisme voor staat, waar functionaliteit primeert en ornament uit den boze is, als oppervlakkig wordt beschouwd. Hun werken hebben dan ook een sterke theatrale kwaliteit. Zij experimenteren met verloren technieken en materialen en nemen bewust afstand van de dictatuur van het aantal, produceren unieke stukken of zeer beperkte oplagen.
 
Het historische is slechts één aspect. Het duo wil hier en nu communiceren en gebruikt cultuur als een soort voedingsbodem, waar zij door cartooneske bewerkingen ironisch of relativerend mee omgaan. Op die manier krijgen de iconen en archetypes een nieuwe, eigentijdse interpretatie mee. Het worden metaobjecten: artefacten waarbij het object op de functie primeert, die ons via metaforen en symbolen een verhaal bieden dat aan de hand van het verleden de toekomst van het heden uittekent.
 
Enkele voorbeelden …
 
Perished (2006) heeft de structuur van een oud-Vlaamse triptiek. Hierop is een compositie in kostbaar inlegwerk te zien. Zeldzame houtsoorten maken een compositie van dansende en uitstervende dieren … De zeventiende-eeuwse techniek van inlegwerk werd nieuw leven ingeblazen met behulp van lasertechniek.
 
Robber Baron Cabinet (2008) uit gepolijst brons is geïnspireerd op een typisch 18e-eeuwse ‘Boullekast’. Dit object is volledig geornamenteerd met vergulde reliëfs van gasmaskers, kerncentrales en kakkerlakken. De kast is middenin door een krater doorboord (kanonskogel, meteoor?) en levert commentaar op het hyperkapitalisme van de Amerikaanse tycoons uit begin vorige eeuw en de Russische oligarchen.
 
Het glas-in-loodraam The Crucifixion (2009) toont de kruisiging in een eigentijds karikaturaal landschap vol symbolen, met een tintelend gamma van ironische kleurtjes van mondgeblazen glas.
 
Inspiratie halen Job en Nynke ook in kastelen en kathedralen. Heel hun oeuvre typeren zij als een groot driedimensionaal dagboek: elk object staat binnen een collectie die zelf binnen een groter geheel staat, een work in progress dus. In hun eigen ‘Universum’ of ‘Wonder- & Horrorland’ kreeg een kasteel (als metafoor voor een denkbeeldige maatschappij) de hoofdrol toebedeeld.
                                                                                 
Het Kasteel van Gaasbeek is dan ook de uitgelezen plek voor deze expo. Oudere en nieuwe werken treden in dialoog met de historiserende kasteeldecors en werken op elkaar in om tot verrassende, frisse confrontaties te komen.
 
Organisatie: Kasteel van Gaasbeek ism Studio Job.
 
Praktische informatie
De tentoonstelling loopt van zondag 25 april tot en met dinsdag 1 juni, dagelijks open van 10 tot 18u (laatste bezoek om 17u), maandag gesloten.
Tickets kosten € 7, groeps- en reductietarief € 5, -26 jaar € 1, gratis voor kinderen -7 jaar.
Meer informatie over dit persbericht en afbeeldingen: Marieke Debeuckelaere, T. 02 531 01 45 of marieke.debeuckelaere@cjsm.vlaanderen.be
 
Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40 in 1750 Gaasbeek, 02 531 01 30
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2010
kvg
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief