LENNIK - Burgemeester De Knop noemt nieuwe dienstregeling de Lijn in Pajottenland een kaakslag in het gezicht van de pendelaar

C21

LENNIK - Burgemeester De Knop noemt nieuwe dienstregeling de Lijn in Pajottenland een kaakslag in het gezicht van de pendelaar

Editiepajot_lennik_de_knop
Irina De Knop (Ingezonden foto)

Burgemeester van Lennik en Vlaams Volksvertegenwoordiger Irina De Knop is niet opgezet met de nieuwe dienstregeling van de Lijn in het Pajottenland. “Enkele cruciale lijnen gericht op woon-werkverkeer worden beperkt in dienstverlening. Enkele belangrijke haltes vallen weg. Een verlenging van de reistijd, die al bijzonder lang is, is een kaakslag in het gezicht van elke pendelaar die het openbaar vervoer neemt voor woon - werk vervoer. Zeker op een moment waar elke betrokken overheid en organisatie het eens is dat bijkomende investeringen voor een betere mobiliteit in onze regio onontbeerlijk zijn.”

De Lijn moet besparen, wil het haar begroting van 2012 in evenwicht krijgen. Irina De Knop: “Alle begrip wanneer De Lijn vraag en aanbod wil afstemmen, maar er bestaat een reëel gevaar dat er voor de regio geen volwaardig alternatief meer is voor de verbinding met Brussel. De reistijd naar Brussel is al vrij lang en balanceert op de grens van het aanvaardbare. Het verlengen of bemoeilijken van verbindingen door het schrappen van lijnen en haltes is het laatste waar de werkende medemens op wacht. Dat is precies wat gebeurt met de lijnen 141, 142 en 143 vanuit Leerbeek over Lennik en Vlezenbeek naar Brussel. Maar ook de lijn 214 vanuit Asse-Ter-Heide treft een lijn van pendelaars naar de hoofdstad. De Knop begrijpt niet waarom geen minimaal aanbod van deze haltes behouden blijft tijdens de spitsuren, zoals bij andere lijnen wel gebeurt. ”
 
Irina De Knop: “Het is onduidelijk op basis waarvan deze beslissingen worden genomen. Ik mag hopen dat de parameters op basis waarvan wordt besloten om lijnen af te schaffen hetzelfde zijn voor het Pajottenland als voor andere regio’s. Het is ook onduidelijk of er volwaardige alternatieven zijn via trein/tram/metro en of daarmee is rekening gehouden in de afweging? Worden er compenserende maatregelen genomen om overstap(pen) te vergemakkelijken? Welke afspraken werden er gemaakt met de Brusselse MIVB ten einde de klanten maximaal vooruit te helpen? Overheden en organisaties pleiten al geruime tijd voor bijkomende investeringen in openbaar vervoer rond Brussel en nu gebeurt precies het omgekeerde.”
 
Onder impuls van het Vlaams Parlementslid keurde het Vlaams Parlement een resolutie goed ten einde de mobiliteit in de rand rond Brussel te bevorderen en om bijkomend te investeren in openbaar vervoer van en naar de hoofdstad. “Met de afschaffingplannen riskeert de Lijn echter een tegenovergesteld effect in de regio rond Brussel te creëren. Een bijkomend argument voor de minister om de GEN - verbindingen te laten renderen voor de regio, zoals een bijkomende stopplaats in Schepdaal., en om snel werk te maken van de aangekondigde tramverbindingen” besluit het Vlaams parlementslid.
 
De Knop zal in navolging van de resolutie de minister bevragen over wat er inmiddels met de aanbevelingen is gebeurd en hoe dit rijmt met de besparingsplannen van de lijn in het Pajottenland. Ze is zeker vragende partij voor een intensief overleg met Brussel en de federale Regering en komt dan ook terug op haar vraag om deze samenwerking structureel te verankeren, zodat er echt sprake is van een integratie van het aanbod van alle vormen van openbaar vervoer. Dat is waar de regio dringend nood aan heeft om de mobiliteitsknoop te ontwarren.
 
Irina De Knop geeft 2 voorbeelden:
 
-        Lijn 141 (Brussel - Lennik – Leerbeek) en lijn 142 (Brussel - Gaasbeek – Leerbeek)
 
Dagelijks maken verschillende streekgenoten uit Vlezenbeek, Gaasbeek, Lennik, Gooik, Kester enz gebruik van beide lijnen voor hun woon-werkverkeer tot Brussel. Alle ritten op de lijn zullen voortaan als eindhalte Brussel – Zuid hebben. De haltes Kapellekerk, Rouppe en Stalingrad worden niet meer bediend. De Knop: “De reizigers hebben de keuze. Ofwel doen ze dit traject voortaan te voet. Het looptraject van Brussel-Zuid tot Kappelekerk bedraagt 16 minuten, over 1,23 kilometer (zie kaart: http://bit.ly/xJsfN0) en wikkelt zich af in één van de drukste en meest dichtbevolkte gebieden van Brussel. Ofwel moet men overstappen op de trein (NMBS-stations Zuid en Kapellekerk), maar gezien de mogelijke wachttijden en vertragingen, ligt dit alternatief minder voor de hand.”
 
-        Lijn 214 (Brussel - Asse – Aalst)
 
“De ritten van de buslijn 214 tussen Asse – Ter Heide en Brussel zullen voortaan vertrekken aan Asse –Station. Of de reizigers die de lijn 214 aan de haltes tussenin (volgens huidig schema Asse Kon. Atheneum, Kliniek, Wijndruif, Gemeenteplein) nemen, dit in de toekomst nog kunnen doen is onduidelijk. De Lijn werkt de maatregelen eerst intern uit. Pas daarna zullen ze de klanten informeren. Lijn 213 (Brussel-Asse-Ternat-Teralfene-Aalst), die hetzelfde traject doet maar meer stopplaatsen heeft, staat in elk geval niet in de wijzigingslijst van de Lijn. Een bijkomende overstap staat dus mogelijk op til”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 feb 2012
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief