BEVER / GALMAARDEN / GOOIK / HERNE / LENNIK / PEPINGEN - Huurwoningen in het Pajottenland: een uitstervend ras

C21

BEVER / GALMAARDEN / GOOIK / HERNE / LENNIK / PEPINGEN - Huurwoningen in het Pajottenland: een uitstervend ras

Woonwinkel_pajottenland

Het is de taak van de Woonwinkel om vragen uit de regio Pajottenland (de gemeentes Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen) omtrent huuraangelegenheden correct te beantwoorden én in geval van twijfel door te verwijzen naar de bevoegde instanties. Daarbij doen ze regelmatig een aantal opmerkelijke vaststellingen huurwoningen in het Pajottenland zijn blijkbaar een uitstervend ras geworden.

 Patrick Vinck van de Woonwinkel: “Het aanbod van woningen op de huurmarkt in de betreffende gemeentes ligt gemiddeld lager ligt dan in andere regio’s. Bovendien ligt ook het aantal sociale huurwoningen beduidend lager in vergelijking met de rest van Vlaanderen. Dat heeft een aantal gevolgen, die niet verwaarloosbaar zijn: de gemiddelde huurprijzen liggen zeer hoog. Wij stellen wekelijks een huurbestand op met huurwoningen voor de streek. In de afgelopen jaren hebben we vastgesteld dat het aanbod voor woningen die lager liggen dan 500€, verdwenen is, bovendien stellen we vast dat onze lijst met huurwoningen ook alsmaar beperkter wordt. Eén van de oorzaken is het bestaan van het systeem van “vraag en aanbod”: de vraag is veel groter dan het aanbod, waardoor de prijzen stijgen. Uiteraard zijn er nog een heel aantal andere factoren die mee deze prijzen bepalen”.
 
De Woonwinkel merkt verder dat de relaties tussen verhuurders en huurders, opvallend vaak bij het beëindigen van huurovereenkomsten, niet altijd even vlekkeloos verlopen. Het aantal huurgeschillen waar zij binnen hun werking mee te maken hebben gehad gaat in stijgende lijn. Een aanzienlijk deel van die geschillen wordt uiteindelijk beslecht op het vredegerecht.
Patrick Vinck: “Als gevolg daarvan kiezen eigenaars van huurwoningen vaak eieren voor hun geld en beslissen ze om hun huurwoningen te verkopen. De laatste maanden hebben we vastgesteld dat hoe langer hoe meer eigenaars voor deze optie kiezen, niet in het minst omwille van de vernieuwde huurwet. Ze geven opvallend vaak aan dat de aanpassingen aan de huurwet voor hen de druppel is die de emmer doet overlopen. Een bijkomende reden is het gegeven dat het voor eigenaars heel interessant geworden is om woningen te verkopen, doordat de prijzen van (koop)woningen steeds meer stijgen in de regio.
In een regio waar de huurwoningen eerder uitzondering dan regel zijn, en dat is meteen onze grootste bezorgdheid, wordt dit een regelrecht probleem: de verkochte huurwoningen worden namelijk niet gekocht met de bedoeling om ze opnieuw te verhuren, maar om ze zélf te bewonen door de nieuwe eigenaars. Dus daalt het (reeds zeer beperkte) aanbod van huurwoningen in een razendsnel tempo”.
 
Eigenaars zijn echter moeilijk te overtuigen om niet te verkopen en het alternatief om de woningen door een sociaal verhuurkantoor (SVK) te laten verhuren, kent weinig succes, ondanks de voordelen die het systeem biedt. Desondanks zullen ze blijven trachten om, vanuit hun werking, iets te doen aan de situatie.
Wie eventuele problemen ondervindt met huurwoningen, kan de Woonwinkel altijd contacteren.
Woonwinkel Pajottenland , tel.: 054/34 32 62 of e-mail: info@woonwinkelpajottenland.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2008
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief