Mondzorgproject in Asse, Merchtem, Affligem, Opwijk en Liedekerke
Financiële, sociale en administratieve drempels maken het voor mensen in armoede of met een sociale kwetsbaarheid moeilijk om goede mondzorg te vinden. Deze drempels maken het ook voor de tandarts lastig om goede zorgen te verlenen. Het gevolg is dat sociaal kwetsbare personen vaker en langer met (ernstige) mondproblemen kampen. Om deze situatie in Vlaanderen te verbeteren loopt sinds 2017 het mondzorgproject 'Ieders Mond Gezond'. Als eerstelijnszone AMALO (Asse, Merchtem, Affligem, Liedekerke, Opwijk) hopen we de komende periode in samenwerking met lokale besturen, tandartsen en armoede- en welzijnsorganisaties dit project uit te rollen in onze regio, voor verbetering van de mondgezondheid van onze inwoners.
‘Ieders Mond Gezond’ leidt eerstelijnswerkers uit welzijns- en gezondheidsorganisaties op tot mondzorgcoach. Tijdens onze opleiding op 16 mei te Opwijk krijgen zij informatie over frequent voorkomende mondaandoeningen, preventieve mondzorg en tandheelkundige administratie. Na de opleiding kunnen deze eerstelijnswerkers initiatief nemen op vlak van sensibilisering rond preventieve mondzorg, en mensen uit hun organisatie op een geïnformeerde manier naar de lokale tandarts begeleiden. Ze zorgen ervoor dat de administratie van deze personen voor het eerste consult in orde is. Indien nodig regelen ze een tolk of begeleiden ze mensen tot in het tandartskabinet.
Voor het welslagen van het project is het engagement van de mondzorgcoaches alleen echter niet voldoende. De lokale mondzorgprofessional is een onmisbare partner in dit verhaal, en we hopen dan ook dat, wetende dat zij vaak al beperkt beschikbaar en overbevraagd zijn, we met veel lokale zorgverleners kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld in functie van doorverwijzing naar hen, of eventueel in de vorm van hulp bij mondscreenings.
GRATIS MONDSCREENING
‘Ieders Mond Gezond’ organiseert met haar vrijwillige tandartsen en mondhygiënisten mondscreenings in de deelnemende armoede- en welzijnsorganisaties. Tijdens de screenings worden er geen behandelingen uitgevoerd. De gescreende personen krijgen wel een voorstel tot behandelplan voor de lokale tandarts mee. Tandartsen of terugbetalingsinstellingen zijn echter niet verplicht om de voorgestelde behandelingen (integraal) uit te voeren of terug te betalen.
Heeft u vragen of belangstelling om meer te weten over dit project of zelf coach te worden? Of zou u met ons willen samenwerken? Neem contact op met Saskia Moens van de eerstelijnszone AMALO via info@elz-amalo.be, of mail het Vlaams Instituut Mondgezondheid via info@gezondemond.be.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 05 okt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures