REGIO - Ondanks de regen kan Erfgoeddag op meer dan 3000 nieuwsgieringen rekenen in het Pajottenland en de Zennevallei

C21

REGIO - Ondanks de regen kan Erfgoeddag op meer dan 3000 nieuwsgieringen rekenen in het Pajottenland en de Zennevallei

Erfgoeddag_bellingen
Erfgoeddag Bellingen. Ingezonden foto
 
Erfgoeddag_essene
Erfgoeddag Essene.- Foto ingezonden
 
A_a_vollezele
Vollezele. Ingezonden foto
 
A_a_erfgoeddag_zoektocht_wambeek
Wambeek. Ingezonden foto
 

De laatste zondag van april is traditiegetrouw een feest voor de erfgoedliefhebber. Dit jaar was dit geenszins anders: maar liefst 26 activiteiten zetten het cultureel erfgoed van het Pajottenland en de Zennevallei in de kijker. Het thema ‘Beestig’ kon ondanks de natte weersomstandigheden toch maar liefst 3322 bezoekers bekoren. Van heinde en ver kwam het publiek naar Vollezele om het rijke erfgoed van het Brabants trekpaard te ontdekken: een uitzonderlijke kunst- en archiefcollectie geëxposeerd in het Hof Ter Haegen, unieke stukken in het museum voor het Belgisch trekpaard, een hoefsmid in actie en ritjes met de huifkar. Ook in Alsemberg, Wambeek en Essene konden bezoekers kennismaken met levend erfgoed: de duivensport, vinkenzetting en schapendrijven lokten heel wat volk.

Bij het krieken van de dag startte erfgoeddag gezwind met een honderdtal wandelaars die in Lennik en Roosdaal de Patjotse natuur tijdens een gegidste wandeling ontdekten. Ook in Beersel, Essene, Halle en Wambeek werd gewandeld. Beestig erfgoed ging op verschillende locaties ook hand in hand met vertellingen en muziek. In Roosdaal, Halle en Wambeek kon je genieten van concerten en op tal van locaties werd het onlangs heruitgebrachte Pajotse spookje van de hand van Pol De Mont voorgelezen.
Erfgoeddag vormt voor tal van organisaties ook steevast de gelegenheid om in het plaatselijke verleden te duiken. In de Heetveldemolen in Tollembeek werd de bakoven ingehuldigd met de bak van mattentaarten en kon de bezoeker het verhaal van de gemummificeerde kat ontdekken. In Herne liet de expo ‘Over koetjes en kalfjes’ de bezoeker kennismaken met de landbouwgeschiedenis van de gemeente en in Essene stonden de lokale duivenmelkers centraal. In Bellingen kon je voor het laatst de uitzonderlijke collectie nachtvlinders van Natuurpuntoprichter Roger De Smet bewonderen, een perfecte tandem met de expo ‘Vlinders vroeger en nu’ van het provinciedomein van Huizingen. 
Ondanks het regenweer was er dus heel wat volk op pad om het rijke culturele erfgoed van het Pajottenland en de Zennevallei te ontdekken. 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 apr 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief