REGIO - Kom meer te weten over het verleden van onze streek tijdens de archeologiedagen eind mei

C21

REGIO - Kom meer te weten over het verleden van onze streek tijdens de archeologiedagen eind mei

A_archeologie
 
Op 26, 27 en 28 mei zijn er in gans Vlaanderen de Archeologiedagen. In Vlaams-Brabant kunnen archeologiefanaten of nieuwsgierige liefhebbers deelnemen en het verleden onder hun voeten ontdekken tijdens activiteiten in 15 gemeenten. In Vlaams-Brabant vindt men deze activiteiten in Dilbeek, Geetbets, Grimbergen, Hoeilaart, Keerbergen, Leuven, Londerzeel, Machelen, Merchtem, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar.
Geheimen van de Vlaams-Brabantse bodem
 
​Wat vertellen archeologische sporen en vondsten over het verleden? En hoe gaat een archeoloog te werk? Deze vragen worden beantwoord met tal van begeleide fietstochten en wandelingen, tentoonstellingen, workshops, lezingen, rondleidingen (ook op opgravingen), gezinsspeurtochten en een Archeo-robics tijdens de Archeologiedagen. 
 
“We zetten sterk in op publiekswerking en sensibilisering over onroerend erfgoed”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Tijdens de Archeologiedagen focussen we op alle aspecten van archeologie. De diversiteit aan lokale organisatoren en activiteiten toont aan dat er in Vlaams-Brabant veel interesse is om het verleden onder onze voeten op een creatieve manier aan een breed publiek kenbaar te maken. Als één van de initiatiefnemers ondersteunen we organisatoren zowel inhoudelijk als met een financiële duw in de rug om een kwaliteitsvol programma uit te werken en zorgen we voor promotionele acties in heel Vlaanderen”.
 
De provincie Vlaams-Brabant zet tijdens deze editie in op het verhaal van de mottes in de Brabantse Kouters met de uitgave van een brochure en lokale activiteiten. Daarnaast zorgt ze ook voor een kijkkast met archeologische vondsten uit het Onroerend Erfgoeddepot Vlaams-Brabant in Machelen en de expo over de 17de-eeuwse aartshertogelijke paardenstoeterij in Groenendaal.
 
 
Mottes in de Brabantse Kouters
 
​In deze regio vindt men nog sporen van castrale mottes, een soort van voorloper van een burcht. Deelnemers kunnen ze ontdekken tijdens het mottefestival in Grimbergen, de gezinsspeurtocht in Londerzeel en de begeleide wandeling in Merchtem.
 
 
Zaterdag 27 mei in Grimbergen:
 
​- Lezing: de Senecaberg als voorbeeld van een castrale motte
 
​- In het MOT maakt men kennis met vakwerkbouw tijdens een lezing, werfbezoek en workshop.
 
​Zondag 28 mei
 
​Grimbergen
 
​- Festival: De motte van Borcht in een middeleeuws jasje ​ ​
 
​- Tentoonstelling van de archeologische vondsten van de motte
 
 Merchtem: Begeleide historische wandeling langs twee mottes (8 km)
 
 
 
Men kan de brochure bestellen via Publicaties erfgoed | Provincie Vlaams-Brabant (vlaamsbrabant.be)
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mei 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief