TERNAT – Helft jongeren krijgt auto van ouders

C21

TERNAT – Helft jongeren krijgt auto van ouders

Editiepajot_ternat_marijke_christiaens_foto_gvc
foto © GVC

Marijke Christiaens uit Ternat studeerde net af aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) in de richting Verzekeringen en Financiën. Haar eindwerk leverde enkele interessante inzichten op over autogebruik bij jongeren.

De helft van de jongeren tussen 18 en 25 jaar krijgt een auto van zijn ouders, de rest spaart er zelf voor, ontdekte Marijke. Bijna 90% gaat via de ouders voor een verzekering om zo meer korting te krijgen en de helft sluit een verzekering af op naam van de ouders. Dat is geen goede zaak, want zo zijn ze niet correct verzekerd. 
 
Uit de eindproef blijkt dat Skoda garage en Corona Direct de meest voordelige autoverzekering aanbieden voor jongeren. Om een goed beeld van de verzekeraars te krijgen, heeft Marijke de prijs van de waarborgen (burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand, bestuurdersverzekering en omnium) met elkaar vergeleken. Ze deed dat in naam van twee fictieve personen: Koen, een 27-jarige bediende en Jeroen, een 21-jarige student. Op die manier heeft ze per leeftijdscategorie een top 10 samengesteld van makelaars, maatschappijen, directe verzekeraars en garagisten. Voor zowel Koen als Jeroen bieden de Skoda garage en Corona Direct de meest voordelige autoverzekering aan.
 
Voor de 27-jarige Koen is ING het goedkoopst qua burgerlijke aansprakelijkheid, terwijl hij voor een omniumverzekering beter af is bij de Skoda garage. Verder is het natuurlijk belangrijk dat de jongere kijkt naar mogelijke vrijstellingen. Zo moet je bij Skoda garage, Corona Direct, Touring en AG geen franchise toepassen. Ook voordelen kunnen de jongere over de streep trekken. Bij de Skoda garage en Ethias krijg je bijvoorbeeld gratis bijstand, terwijl je er bij Corona Direct bijna 25 euro moet voor betalen.
 
Voor de 21-jarige Jeroen is de Skoda garage het goedkoopst voor de burgerlijke aansprakelijkheid (577 euro). Deze garage is de enige waarbij de 2 burgerlijke aansprakelijkheid niet verdubbelt als je 21 jaar bent. Ook voor de omniumverzekering staat Skoda op de eerste plaats (1.450 euro). Argenta en Ethias staan respectievelijk op de derde en vierde plaats, terwijl ze bij Koen onderaan de top 10 terug te vinden zijn. Dat impliceert dat Argenta en Ethias zich meer tot jongeren richten. ING en AG zijn dan weer opmerkelijk duurder voor 21-jarigen dan voor 27-jarigen.
 
Verzekering via de ouders Marijke heeft ook een enquête bij 400 jongeren tussen 18 en 25 jaar uitgevoerd. Uit deze enquête blijkt dat ongeveer de helft van de respondenten een auto van zijn ouders krijgt, de rest spaart er zelf voor. Meestal gaat het om een tweedehandswagen, hoewel 20% een nieuwe auto krijgt. Bijna 90% gaat via de ouders voor een verzekering om zo meer korting te krijgen. Frappant is dat de helft van de jongeren de verzekering op naam van zijn ouders afsluit. Dat is geen goede zaak, want zo zijn ze niet correct verzekerd. Wanneer de jongere een schadegeval heeft, zal de verzekering waarschijnlijk weigeren om de schade te vergoeden. Vergelijken is de boodschap
 
Marijke concludeert dat het essentieel is om verzekeraars met elkaar te vergelijken. Jongeren kunnen ook gebruik maken van concurrerende offertes om bijkomende kortingen te verkrijgen. Ten slotte is het raadzaam dat de jongere zich informeert bij de verzekeraar van zijn ouders. Vaak krijgen ze daar een extra korting.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jul 2010
Guido Van Cauwelaert
GVC
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024

archief