Verkeersplatform TERNAT

C21

Verkeersplatform TERNAT

Editiepajot_ternat_verkeersplatform_foto_guido_van_cauwelaert
Veilig fietsen, dat kan....in Nederland. - Foto © Guido Van Cauwelaert
 

Op initiatief van de werkgroep "De Ternatse Gordel", die zich inzet voor meer verkeersveiligheid, werd in CC De Ploter een vergadering belegd voor de oprichting van een "verkeersplatform" in Ternat.

Op deze vergadering waren 12 personen aanwezig, onder wie de gemeentelijke mobiliteitsambtenaar en vertegenwoordigers van de Gezinsbond, KWB, basisschool De Kiem en sp.a-gras. Onder de aanwezigen veel fervente fietsers, die vooral aandacht vroegen voor de verkeersonveiligheid voor fietsers in Ternat en daarbuiten, maar ook voor allerlei ongemakken zoals het lekrijden, door slecht onderhoud van fietspaden en wegen.
"Een verkeersplatform is echter meer dan een fietsersbond of een actiegroep" zei de oprichter van het Verkeersplatform Opwijk, die het principe kwam toelichten. "Zo'n plaats van overleg tussen de verschillende actoren (gemeente, gewest, openbaar vervoersmaatschappij,...) en belanghebbenden van het mobiliteitsbeleid (burgers, scholen , verenigingen,...) kan zeker positief zijn", vindt ook sp.a-grasgemeenteraadslid Guido Van Cauwelaert, "het is minder confronterend dan bijvoorbeeld een actiegroep die tegenover een - dikwijls laks - gemeentebestuur staat. Binnen het platform kan er naar een consensus gezocht worden tussen de verschillende belangengroepen."
MOBILITEITSPLAN
Een van de eerste die dingen die het verkeersplatform moet doen is volgens Van Cauwelaert het grondig bekijken van het gemeentelijk mobiliteitsplan. Na wat zoeken vind je dit op de gemeentelijke website onder de rubriek Milieudienst, omdat mobiliteitsambtenaar Jo Van der Elst (02 583 04 32 - jo.vanderelst@ternat.be ) ook duurzaamheidsambtenaar is. Het mobiliteitsplan vormt de beleidsmatige basis voor het realiseren van een duurzame mobiliteit. Het opstellen van een mobiliteitsplan vereist een proces (‘mobiliteitsplanning’) dat de klassieke stappen tot opmaak van een beleidsplan, het opmaken van beleidskeuzen, uitvoering van acties, evaluatie en terugkoppeling doorloopt. Het mobiliteitsplan wordt binnenkort herzien (sneltoets) Lees meer op: http://www.ternat.be/fb111riab302wyk1pjh145.aspx
NEDERLAND ALS VOORBEELD
"In Vlaanderen staan we écht achter op bijvoorbeeld Nederland", zegt Guido Van Cauwelaert. Hij was onlangs te gast in "fietsstad" Houten. Je vindt een fotoverslag van zijn bezoek op http://picasaweb.google.com/vancauwelaertguido/HoutenFietsstad#  . Houten heeft een uniek verkeerssysteem waarbij rustige en veilige woonwijken voorop staan. Al het autoverkeer gaat via een rondweg van 14 km lang. Door dit systeem is in de woonwijken slechts bestemmingsverkeer aanwezig. Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van de routes dwars door Houten. Vanuit de woonwijken lopen directe fiets- en voetpaden naar de hoofdroute naar het centrum. Scholen zijn gesitueerd langs de fietspaden. Waar deze fietspaden kruisen met autoverkeer hebben fietsers voorrang.
Bij de werken voor het heraanleggen van de stationsomgeving Ternat (zie http://picasaweb.google.com/vancauwelaertguido/StationsomgevingHerinrichting#  ) is er ook een fietstunnel onder de Assesteenweg voorzien, die aansluit op de fietsroute van het Kapelleveld.
MEER OVER VERKEERSPLATFORMS
Op de website van de organisatie ( http://www.verkeersplatform.be/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=12&Itemid=12  ) wordt het initiatief als volgt omschreven: Een verkeersplatform (VP) is een groep mensen (believers) die werkt aan meer verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit in de gemeente. Het platform is onafhankelijk en betrekt 4 invalshoeken (lokale actoren) voor samenwerking en overleg op het middenveld: verenigingen, scholen, burgers en instanties. Haar voornaamste kracht is het overzien en coördineren van acties die het draagvlak versterken voor een ander verkeersgedrag. De prioriteiten zijn gericht op lokale uitdagingen en worden gemeenschappelijk vastgesteld door de partners.
De methodiek van lokale VP’s draagt bij tot een mentaliteitsverandering en ander gedrag van alle weggebruikers, de sterke en de zwakke, en kiest voor een proactieve benadering die nodig is om effectief vooruitgang te boeken in de resultaten van verkeersveiligheid. Een VP appelleert de maatschappelijke verantwoordelijkheid van heel de gemeenschap. Wat mogelijk is bij de preventie van arbeidsongevallen in de industrie, wordt vertaald naar verkeersveiligheid in de gemeente: weggebruikers die zorg dragen voor elkaar, anticiperen op risico’s en die de eigen vaardigheden niet overschatten. Die praktijk gangbaar maken is de agenda van lokale VP’s.
Goed en wel actief zijn de VP’s in Opwijk (Amigo), Halle, Londerzeel (Levelo), de luchthavenregio (Veilig Mobiel), Affligem (Plavei), Grimbergen, Zemst, Heist-op-den-Berg, Dilbeek, Ternat en Lebbeke. In de wachtkamer noteren we nieuwe vragen uit Overijse, Glabbeek, Houthulst, Brasschaat, Schoten en Merksem.
Volgende vergadering : woensdag 1 december om 20 uur in CC De Ploter
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 okt 2010
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief