TERNAT - sp.a-gras wil dat de gemeente het toegankelijk maken van horecazaken, enz…. aanmoedigt

C21

TERNAT - sp.a-gras wil dat de gemeente het toegankelijk maken van horecazaken, enz…. aanmoedigt

Editiepajot_ternat_oxfamwinkel_foto_guido_van_cauwelaert
Foto © Guido Van Cauwelaert

sp.a-grasraadslid Guido Van Cauwelaert stelt op de volgende zitting van de gemeenteraad voor dat de gemeente uitbaters van horecazaken, winkels, feestzalen en andere semiopenbare ruimtes zou aanmoedigen hun zaak beter toegankelijk te maken voor personen met een handicap, ouderen, grote of kleine mensen, moeders en vaders met kinderwagen, ... kortom iedereen die een tijdelijke of permanente beperking heeft. Hij wil o.a. dat de gemeente een toegankelijkheidsprijs uitreikt voor horecazaken, winkels en feestzalen en andere semiopenbare ruimtes die inspanningen doen om ze toegankelijk te maken.

Waarom is toegankelijkheid van de openbare en de semiopenbare ruimte (d.i. voor het publiek vrij toegankelijke ruimtes) zo belangrijk? Eigenlijk spreekt het voor zich. Iedereen moet de kans krijgen om op een volwaardige manier te participeren aan het maatschappelijk leven. Dit betekent dus ook dat iedereen het recht heeft om de (semi-)openbare ruimte op een zelfstandige wijze te kunnen bereiken, betreden of gebruiken.
Heel wat mensen zijn gebaat met maatregelen rond toegankelijkheid: niet alleen personen met een handicap (toch ook al zo'n 12 % van de bevolking), maar ook ouderen, grote of kleine mensen, moeders en vaders met kinderwagen, ... kortom iedereen die een tijdelijke of permanente beperking heeft.
Openbare besturen vervullen - ook op dit terrein - een voorbeeldfunctie.
Voor de gemeentegebouwen werd door het "Toegankelijkheidsbureau" al een screening gedaan, in opdracht van het provinciebestuur. De resultaten ervan zijn te zien op www.toevla.be  . Daaruit blijkt dat onze gemeentegebouwen +/- toegankelijk zijn maar dat het o.a. ontbreekt aan parkeerplaatsen, toiletten en aangepast onthaal. In de volgende jaren zou de toestand verbeterd moeten worden op basis van het advies volgend op de screening.
Voor de semiopenbare ruimtes werd geen screening uitgevoerd. De gemeente zou zo’n screening kunnen laten uitvoeren door het Toegankelijkheidsbureau of zelf een screening kunnen uitvoeren, a.d.h.v. het formulier dat hiervoor door het provinciebestuur ter beschikking wordt gesteld en door Van Cauwelaert, samen met zijn voorstel, aan de gemeente werd bezorgd. Hiervoor zou ook de hulp kunnen gevraagd worden van de cultuurraad en de seniorenraad en in het bijzonder van de gehandicapten- en de gezinsverenigingenverenigingen.
Op basis daarvan zouden aan de uitbaters van deze ruimtes voorstellen kunnen gedaan worden om ze toegankelijk te maken. Eventueel zou de gemeente een aannemer kunnen aanstellen die een aantal kleine werken – waarvoor moeilijk een aannemer te vinden is – te groeperen en laten uit te voeren bij de verschillende uitbaters.
Andere mogelijkheden en acties om toegankelijkheid te verbeteren zijn:
- bij vergunningsdossiers voor nieuwbouw en verbouwingen van zulke panden een bijkomend toegankelijkheidsadvies vragen. Eventueel kan dit advies door de gemeente betaald worden. Halle heeft hiervoor bijv. een convenant afgesloten met het Toegankelijkheidsbureau. Je mag rekenen op een kostprijs van zo'n 200 euro per dossier (alleen advies op plan)
- in het terrasreglement opnemen dat er steeds een doorgang moet gegarandeerd worden voor mensen met een rolstoel.
- een toegankelijkheidsprijs uitreiken voor winkels, … Dit gebeurt in een aantal gemeenten (Aarschot, Asse, Diest, Halle, Rotselaar, …). Meestal checkt een plaatselijke groep personen met een handicap en beslissen zij over de winnaar(s). Er bestaat hiervoor een model checklist van de provincie. Daarnaast kunnen we horecazaken die een inspanning leveren ook stimuleren en belonen met kleinere zaken. In Halle geeft de werkgroep Toegankelijke Horeca hen een schort met daarop Service zonder beperking. Het hoeft daarbij niet altijd om zware ingrepen te gaan. Dat kan al gaan van het voorlezen van de kaart aan slechtzienden, van het voorsnijden van vlees tot het ter beschikking stellen van drankrietjes. Ook voor jonge ouders kunnen horecazaken nog veel kindvriendelijker worden gemaakt. Door het ter beschikking stellen van een kinderstoel, een luiertafel en speelgoed bijvoorbeeld.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 dec 2011
ep
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024

archief