LIEDEKERKE / HERNE / TERNAT - Provincie Vlaams-Brabant investeert in nieuwe fietsinfrastructuur

C21

LIEDEKERKE / HERNE / TERNAT - Provincie Vlaams-Brabant investeert in nieuwe fietsinfrastructuur

Tom_dehaene_2013_nieuw_p200
Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit (ep)

De provincie Vlaams-Brabant geeft voor 1.956.348,50 euro subsidies voor nieuwe fietspadprojecten in Liedekerke, Herne, Ternat en Bierbeek. Voor de eerste helft van 2013 keurde de provincie Vlaams-Brabant subsidies goed voor 5 fietspadprojecten.

Ontdubbeling spoortunnel in Liedekerke
De huidige tunnel onder het spoor op de Affligemsestraat (N207) in Liedekerke wordt ontdubbeld. De bestaande ondertunneling wordt ingericht als een fietsweg met fietsparkeerplaatsen. De gewestweg krijgt een nieuwe noord-zuid tunnel voor het auto-, bus- en langzaam verkeer.
De fietsweg aan het station bestaat uit een fietsbrug over de bestaande gracht en een fietstunnel. Het gaat over een totaal traject van 122 m. De fietsbrug is 4,80 m breed, de fietstunnel krijgt een breedte van 2,50 m.
‘We geven aan dit project een subsidie van 385.164,31 euro. Dit is 80% van de fietspadkosten. De werken zullen spoedig beginnen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.
Nieuwe fietspaden in Herne
De provincie geeft 380.904,05 euro subsidies voor fietspaden over een lengte van 2 km op de Lindestraat en het noordelijk deel van de Van Cauwenberghelaan. Er komen vrijliggende fietspaden, afgescheiden achter haagjes bij 70 km/u in de Van Cauwenberghelaan en aanliggende verhoogde fietspaden bij 50 km/u in de Lindestraat. Zo wordt een veilige fietsverbinding gecreëerd tussen het centrum van Herne en Kokejane.
Fietspad op de Brusselstraat in Ternat
In Ternat wordt er eindelijk werkt gemaakt van de fietsinfrastructuur op de Brusselstraat. Weldra ligt er in de Brusselstraat tussen het centrum van Ternat en de grens met Dilbeek een fietspad in rode beton over een lengte van 1,8 km.
De provincie geeft 458.608,15 euro subsidies aan dit project.
‘Er was al sinds 2007 sprake van de aanleg van de fietspaden. De onteigeningen hebben het proces vertraagd. Het snelheidsregime blijft 50 km/u. Op het westelijke deel wordt een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad aangelegd. Zo worden een aantal waardevolle bomen gevrijwaard op de noordzijde van het tracé. Vanaf het kruispunt met de Oude Brusselstraat wordt via een middengeleider het fietsverkeer verdeeld over twee aanliggende enkelrichtingsfietspaden. Ter hoogte van het kruispunt met de Begonialaan, de Hortensialaan en de westelijke tak van de Oude Brusselstraat worden ook asverschuivingen met middengeleiders voorzien’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.
Fietspaden langs twee assen in Bierbeek
In Bierbeek worden twee belangrijke assen voorzien van kwaliteitsvolle fietspaden: de Waversesteenweg en de Lovenjoelsestraat.
Op de Waversesteenweg tussen de dorpskern van Opvelp en de gemeentegrens met Boutersem komen aanliggend verhoogde fietspaden bij 50 km/u en vrijliggende fietspaden achter haagjes bij 70 km/u. De gemeente heeft hiervoor de nodige grondinnames gedaan, zodat de fietspaden allemaal een breedte van 1,75m kunnen krijgen. We werken gaan nog in mei van start. Aansluitend in Neervelp (Boutersem) zijn er 5 jaar geleden al fietspaden aangelegd. Hierdoor wordt de verbinding voor fietsers tussen Opvelp en Neervelp compleet.
Het tweede traject is de Lovenjoelsestraat, vanaf de Neervelpsestraat (aan de watertoren) tot aan de Brempt. Ook hier komen vrijliggende en aanliggend verhoogde fietspaden van 1,75m. De scholieren van de basisschool aan de Brempt kunnen binnenkort op een veilige manier met de fiets naar school.
Voor beide projecten samen krijgt de gemeente een subsidie van 731.672 euro.
Provincie kiest voor betere kwaliteit
De provincie Vlaams-Brabant kiest resoluut voor kwaliteit: brede fietspaden of fietswegen in asfalt of beton. Kleinschalige materialen zijn niet langer gewenst omdat ze te snel leiden tot oneffenheden en dus minder comfortabele fietspaden. Momenteel kiezen veel gemeenten daarom voor betonnen fietspaden maar asfalt geeft nog meer comfort voor de fietser. De vlakheid bij fietspaden in beton is immers dikwijls onvoldoende. ‘We hopen dat ook de gemeenten overtuigd geraken om bij nieuwe projecten te kiezen voor asfalt’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.
De nieuwe fietspaden behoren allemaal tot het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk van de provincie Vlaams-Brabant. De subsidies bedragen 80% van de kostprijs van de fietsinfrastructuur. 40% is van de provincie en 40% van het Vlaamse gewest.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mei 2013
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 13 sep 2024
Guido Van Cauwelaert | 02 sep 2024
Guido van Cauwelaert | 01 sep 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 28 aug 2024
Guido Van Cauwelaert | 28 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 24 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 20 aug 2024
Guido van Cauwelaert | 18 aug 2024

archief