TERNAT - 22 % minder afval in 2014

C21

TERNAT - 22 % minder afval in 2014

Schepenvancauwelaertcompostvat
"De bevolking wordt aangemoedigd hun groenten- en fruitafval in een compostvat te gooien. Daarmee kun je tot 50 % afval besparen", zegt milieuschepen Van Cauwelaert.
 

Het nieuwe afvalbeleid van de gemeente werpt stilaan vruchten af. In de eerste vijf maand van 2014 werd er 22 % minder afval opgehaald dan in de overeenkomstige periode in 2013. De te verwerken hoeveelheid restafval daalde van 1062,06 naar 818,44 ton. De verwerking van dat afval kost veel geld aan de gemeenschap. Vanaf 2014 bedraagt de prijs per ton 160,31 euro per ton (159 in 2013).

“Gelukkig zakte de prijs van de ophaling van huisvuil gevoelig dankzij ons nieuwe systeem. Door het veranderen van ophaler, nu Intercommunale Haviland, en het slechts om de twee weken ophalen, betaalden we voor de eerste vijf maand 48,000 euro tegenover 122,000 euro in de overeenkomstige periode. Op jaarbasis een besparing van zo'n 180.000 euro voor de gemeenschap”, zegt schepen van milieu Guido Van Cauwelaert (spagroen+). “We willen de mensen dan ook blijven aanzetten om bewust te consumeren en afval te voorkomen. Dat is goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee van de burger.”

bewust consumeren en afval voorkomen

In 2014 startte de gemeente Ternat met een nieuw afvalbeleid dat erop gericht is de afvalproductie te verminderen. Het restafval wordt slechts om de twee weken opgehaald en de prijs van de rode restafvalzak steeg. Het gft wordt in de zomer wel nog om de week opgehaald. De bevolking wordt aangemoedigd hun groenten- en fruitafval in een compostvat te gooien (te verkrijgen voor slechts 25 euro in het gemeentelijk recyclagepark in Wambeek). Daarmee kun je tot 50 % afval besparen. PMD hoort in de PMD-zak. Water drink je best van de kraan, gezond en goedkoop. Maar er is meer.  Jaarlijks verdwijnt zo’n 14 procent van ons voedsel ongebruikt in de afvalbak. Hiermee gooi je niet alleen geld weg, het kost ook veel energie om dit voedsel te produceren. Ook jij kunt waarschijnlijk meer besparen dan je denkt. Doe de test, en ontdek of je veel voedsel weggooit. http://www.weggooitest.nl/

Koken met restjes: handig en budgetvriendelijk

Snel en goedkoop iets op tafel zetten, dat is een fluitje van een cent. Plan je boodschappen en stel je weekmenu vooraf samen. Kies bewust ingrediënten, maak creatief gebruik van eventuele restjes en kook energievriendelijk. Zo maak je in geen tijd een heerlijke én budgetvriendelijke maaltijd. Op de website van Colruyt vind je hiervoor allerlei tips en recepten.

Kies bewust voor seizoenproducten

Als u groenten en fruit koopt, kies dan bewust voor (Belgische) seizoenproducten. Die zijn niet alleen goedkoper, maar ook smaakvoller en optimaal vers, omdat ze van minder ver komen. Daardoor zijn ze ook langer houdbaar en is er minder kans dat u eventuele restjes moet weggooien.

Meer over seizoengroenten leest u in de thema’s ‘Wintergroenten’ en ‘Zomergroenten’ in de rubriek ‘In de kijker’.

Maak creatief gebruik van restjes

Restjes zijn altijd handig om snel en goedkoop een heerlijk gerecht klaar te maken. Ofwel verwerkt u ze de volgende dag in een nieuwe maaltijd, ofwel vriest u ze in.

Restjes voor de volgende dag Enkele ideetjes:

  • Maak een aantal porties meer van een rijst- of pastagerecht en verwerk ze de dag(en) nadien tot bv. een pastasalade voor de lunch of een wokgerecht met gebakken rijst en geroerbakte groenten.

  • Overgebleven gekookte groenten zijn ideaal om in een quiche te verwerken. Geef er een frisse salade bij en u hebt een volwaardige maaltijd. Of meng de groenterestjes met gekookte pasta en u hebt een nieuw lekker pastagerecht. Nog een leuk idee: een rijk gevulde maaltijdsoep!

Kooktip voor een quiche met groenterestjes:

Klop 3 à 4 eieren los, samen met 2 dl room (of 1 dl melk en 1 dl room). Stoof ± 600 g groenterestjes in een kookpot even in wat boter of olijfolie en breng op smaak met peper, zout en/of andere kruiden. Verdeel ze over de bodem van een vel blader- of kruimeldeeg. Giet er het eiermengsel over en werk eventueel af met geraspte of stukjes kaas (parmezaan, blauwgeaderde kaas, geitenkaas, ricotta ...). Zet de quiche 40 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven.

Meer recpten op http://www.colruyt.be/colruyt/static/culinair/idk-budgetvriendelijk-nl.shtml 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jul 2014
EP
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 21 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 16 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 06 mrt 2024

archief