TERNAT wil meer groen in het centrum

C21

TERNAT wil meer groen in het centrum

754e0b6c-0ace-4dff-90af-e09d9a3d103e
 

Onze zomers worden steeds warmer en dat heeft consequenties voor onze leefomgeving. Deze zullen we moeten aanpassen om onze centra leefbaar te houden. Groen is hiervoor een belangrijk middel. In samenwerking met de provincie wil men daarom het Marktplein en het plein voor het gemeentehuis groener maken.

Door de klimaatsverandering krijgen gemeenten toenemend te kampen met hittestress, wateroverlast en droogte. In de meer verharde en bebouwde kernen van Ternat en Sint-Katharina-Lombeek kunnen de problemen, zeker van hittestress én wateroverlast, zeer sterk spelen. Hittestress leidt tot oversterfte bij hittegolven. Groenblauwe strategieën (ontharden, ruimte voor water, vergroenen, schaduw voorzien…) kunnen de gevolgen van de klimaatveranderingen sterk temperen.

 

Gemeenten hebben als beheerder van het openbaar domein heel veel invloed op de omgeving. Het project ondersteunt gemeenten om hun openbaar domein meer klimaatbestendig in te richten en te beheren. Deze begeleiding focust zich in eerste instantie op de ondersteuning van de gemeenten bij de uitvoering van concrete acties op het terrein. Dat gebeurt samen met Pro Natura.

De technische dienst zal praktisch worden ondersteund en begeleid bij de uitvoering van minstens 

2 concrete klimaatbestendige realisaties. De realisaties zullen later dienen als goed praktijkvoorbeeld voor de verdere groenblauwe inrichting en onderhoud van het openbaar domein binnen de gemeente.

De gekozen realisaties betreffen alle omvormingen van bestaande situaties. waarbij wordt uitgegaan van quick wins, directe concrete acties, eenvoudig en snel te realiseren. Het zal gaan om kleine, haalbare projecten ter verhoging van de onthardingsgraad: dit is verharding verwijderen ten voordele van duurzame beplanting. Daarvoor voorzien we vorming en begeleiding: omschakeling van klassiek naar ecologisch en klimaatbestendig groenbeheer met aandacht voor de diverse groenvormen, inrichting en beheer van openbaar domein.

Het eerste project zal plaats vinden op het openbaar domein in de verdichte kern van Ternat op en rond het Marktplein en de omliggende straten.

 

"We beginnen met een opstartvergadering o.l.v. een klimaatcoach, waarbij noden, doel, kader, principes en afspraken worden vastgelegd in een draaiboek. We ontwerpen en werken twee praktische projecten uit in een co-creatief ontwerpproces, met als resultaat een gedragen en gedetailleerd ontwerp, kostenraming, lijst van benodigdheden en planning van de uitvoering", zegt schepen voor Leefmilieu Geert De Feyter. "Dan gaan we over in een brede communicatie over de quick wins na akkoord over het ontwerp. Inhoud wordt voorzien voor een informatiebord en voor social media-posts. Dit stelt de gemeente in staat om bij wijze van goed voorbeeld te communiceren naar de bevolking over de realisaties en de bevolking op die manier te stimuleren om zelf ook aan de slag te gaan in de eigen tuin. 

Er is een vorming van de groendienst / technische dienst, door een praktijkinstructeur, met focus op de uitvoering van de acties, o.a. via terreinbezoek aan een geslaagde realisatie en de voorbereiding van de uitvoeringsdagen. 

Dan zijn er de uitvoeringsdagen met samenwerkmoment, met ondersteuning ter plaatse door de praktijkinstructeur. School, buurtbewoners of andere burgers kunnen betrokken worden bij dit samenwerkmoment. En finaal willen we een evaluatie en selectie van de informatie voor een inspiratiegids.

Als tweede project zal een deel van het plein voor het gemeentehuis onthard worden", besluit De Feyter.

Lees ook : Een bank vooruit voor het bos

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jun 2022
Guido
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024

archief