TERNAT - VooruitGroenXL stelt lijsttrekkers en -duwers voor en pleit voor integer bestuur zonder vriendjespolitiek en zelfbediening

C21

TERNAT - VooruitGroenXL stelt lijsttrekkers en -duwers voor en pleit voor integer bestuur zonder vriendjespolitiek en zelfbediening

Affiche_2
Rutger Belsack trekt samen met Els De Saeger en Rony Van den Abbeele de lijst. Oo de foto ook Reini Marissens en Ann Platteau.
 
Afbeelding_van_whatsapp_op_2024-08-19_om_12
Dries Breynaert (20), student journalistiek : de kracht van lokaal bestuur, een manier vinden om de inwoners met elkaar te verbinden en motiveren harmonieus samen te leven
Foto_laura_knip
Laura Van den Abbeele (21), Masterstudente Fysika en Sterrenkunde : Wat in Ternat ontbreekt en waar ik sterk voor ijver is veel meer groen en veel meer fietspaden.
2e356dc5-d417-4c9b-8dac-ecc872d86014
Vooruitgroenxl kan rekenen op een schare enthousiaste kandidaten, waaronder veel nieuwkomers en jongeren.
 
Gunter_knip
Gunter Moens, IT-manager Algemene Centrale ABVV, wil zich inzetten om Ternat vooruit te helpen in een sterk en snel veranderende wereld
Afbeelding_van_whatsapp_op_2024-08-02_om_12
Raymond Nsakala-Lendo, Master in Volksgezondheid, wil mensen bewustmaken van de gevaren van alcohol, tabak en nicotine". Sensibilisering onder jongeren moet gebeuren in nauwe samenwerking met de basis- en middelbare scholen van onze gemeente, maar ook op bepaalde plekken zoals het sportcentrum.
Affiche_lijstduwers_met_de_lijstduwers
Guido Van Cauwelaert, Ann Platteau en Jean Trembloy duwen samen de lijst.
 
32b8f435-e3da-4dd6-a139-f37549d12978
Michel Loccufier, burgerlijk ingenieur uit Wambeek, rijdt elke dag met de fiets naar zijn werk, de Federale overheidsdienst Mobilitei.
5d620905-fd6d-40b2-b680-0238f80e5516
Abelillah Lamgebech geeft les in de gemeenteschool in Wambeek. Hij komt graag naar De Ploter.
Img_0462
https://sites.google.com/view/erfgoedternat/geschiedenis-van-ternat/interbellum
 

Na Voor Ternat en de lijst Volks stelt nu ook de progressieve open lijst Vooruitgroenxl zijn lijsttrekkers en -duwers en een aantal kandidaten voor.

De lijst wordt getrokken door gewezen schepen Rutger Belsack, samen met Els De Saeger van Groen en Rony Van den Abbeele van Vooruit. De duwers zijn dokter Ann Platteau en gewezen schepenen Jean Trembloy en Guido Van Cauwelaert. Daarnaast veel nieuwe gezichten, een afspiegeling van de samenstelling van de gemeenschap, aldus Jean Trembloy.

Gedaan met vriendjespolitiek en “zelfbediening”

"We willen een integer bestuur dat werkt in het algemeen belang, waar vriendjespolitiek geen plaats heeft. Hoelang moet het nog duren vooraleerde  politiek gaat luisteren naar de stem van de jongeren die vechten voor hun toekomst of gewoon naar elke inwoner die mee wil bouwen aan een betere omgeving.

Het moet dus gedaan zijn met zelfbediening. Terug focus op een sterk integer beleid waarbij iedereen van onze gemeente het gevoel heeft gesteund te worden. Want uiteindelijk maken ook jullie onze gemeente mooi en sterk.

Dit betekent ook dat iedereen het recht heeft om te weten waar zijn belastinggeld naartoe gaat. Alles moet eenvoudiger door bijvoorbeeld te snoeien in overtollige regels. Het logische gevolg hiervan is dat alles onmiddellijk veel transparanter wordt voor iedereen."

Nieuwe gezichten

Els De Saeger, voormalig directeur gemeentelijke basisschool, ambtenaar departement onderwijs Vlaamse Gemeenschap

Onderwijs heeft Els steeds geboeid. Ze startte in 1998 op de begeleidingsdienst van het GO! om vervolgens bij de Onderwijsinspectie en de stafdiensten van het GO! aan de slag te gaan. In 2011 werd zij directeur van de gemeentelijke basisscholen Ternat. In die functie legde zij vooral de nadruk op overleg en samenwerking binnen het team en met ouders en bestuur. Ook zette zij in op onderwijsinnovaties binnen de school en zorgde voor ruimte voor de leerkrachten om te groeien in hun rol. Dit alles in functie van goed onderwijs en kansen voor elk kind.

Ondanks het feit dat de school groeide en leerkrachten, leerlingen en ouders tevreden waren, besliste het lokaal bestuur in 2019, gesteund door de algemeen directeur, om de school te sluiten. Het bestuur kwam na protest terug op deze beslissing maar zorgde er wel voor dat Els haar functie niet langer op een goede manier kon uitvoeren.

Els werkt nu als beleidsmedewerker Volwassenenonderwijs op het departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Gemeenschap.

Els wil zich inzetten voor kwaliteitsvol, betaalbaar onderwijs voor elk kind, voor een sterk gemeentelijk onderwijs en voor een integer en transparant lokaal beleid. Els is bestuurslid van Groen Ternat

Deborah De Moortel, professor sociologie aan de VUB, doet onderzoek naar mentaal welzijn op de werkvloer en ongelijkheid op de arbeidsmarkt, maar doet ook vrijwilligerswerk bij buddywerking Vlaanderen, dat mensen met psychische kwetsbaarheid in contact wil brengen met vrijwilligers. Bij de buddywerking draait het om gelijkwaardige relaties en ontmoeten mensen elkaar om op regelmatige basis leuke dingen te doen zoals naar de film gaan, wandelen, of samen een koffie drinken.

In een samenleving met een groeiende oudere bevolking, met wachtlijsten bij zorgverleners en zorgbudgetten die onder druk staan, kunnen gemeenschapsinitatieven hulp bieden.

Raymond Nsakala-Lendo uit Sint-Katherina-L ombeek, Master in Volksgezondheid en docent aan een hogeschool verbonden aan de VUB, wil mensen  bewustmaken van de gevaren van alcohol, tabak en nicotine". Sensibilisering onder jongeren moet gebeuren in nauwe samenwerking met de basis- en middelbare scholen van onze gemeente, maar ook op bepaalde plekken zoals het sportcentrum.

Raymond heeft een zwarte band Aikido en staat in Ternat ook in voor opleiding van jongere leden van de club.

Luc Petitot uit Wambeek (Klapscheut), is docent aan een Brusselse hogeshool en zet zich in Ternat, als vrijwilliger in voor o.a. de Fietsbieb, PlukPlek en Natuurpunt.

“Ik ben voor een wereld waarin geluk en levenskwaliteit de prioriteit moeten zijn. Op het niveau van een gemeenschap als Ternat kunnen we actie ondernemen om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed voelt, en ik zal er een paar noemen;

Het behoud van de natuurlijke omgeving betekent het behoud van oude bomen en het behoud van biodiversiteit (vooral "onkruid") in plaats van ze te vernietigen.

Het behoud van het oude architecturale erfgoed is ook belangrijk (de restauratie van het café "in Milano" bevalt iedereen in Ternat). De herinnering aan onze oorsprong is kostbaar.

Bevorder collectieve acties voor recyclage en hergebruik van middelen (zoals de Fietsbieb, maar ook de herlancering van het Repair café, enz.)

Het is ook belangrijk om initiatieven aan te moedigen die mensen helpen om zich beter te integreren in Ternat (het Praatcafé was hier een goed voorbeeld van).

Het promoten van workshops die mensen beter leren eten en de geneugten van een goede vegetarische keuken ontdekken (zoals vroeger de Ploter, die ik heb bijgewoond) is belangrijk, net als het ontdekken van de biologische groentetelers in de regio.

En er zijn een aantal nieuwe initiatieven die ik niet zal noemen, maar die deel uitmaken van mijn levensfilosofie en waar mijn missie zich op zal richten”, besluit Luc.

Dries Breynaert, student journalistiek is 20 jaar en Ternat is het “decor van zijn jeugd”, van onderwijs (De Kiem) naar optredens in CC de Ploter met muziekscholen (Musikalo en Noise Gate) tot zwemlessen in het gemeentelijk zwembad. “ In 2012 werd mijn straat (Neerveldlaan) tot Superspeelstraat verkozen nadat wij een hele zomer konden genieten van verschillende opdrachten vanuit de gemeente. Ik ben een fanatieke lezer en maak dus graag gebruik van onze openbare bibliotheek, die ik ook zie als een ontmoetingsplek. Dit soort initiatieven die mijn jeugd kleurden zijn in mijn visie de kracht van lokaal bestuur, een manier vinden om de inwoners met elkaar te verbinden en motiveren harmonieus samen te leven. Met een sterk gemeentelijk bestuur kunnen deze initiatieven groeien”.

Laura Van den Abbeele, Masterstudente Fysica en sterrenkunde is 21 jaar en politiek zit in blijkbaar in het bloed in de familie (vader Rony is voorzitter van Vooruit Ternat). Van kinds af aan zette vader me aan tot kritisch nadenken, hij wil me graag zien opgroeien als sterke onafhankelijke jonge vrouw en daar ga ik ook voor. 

Want ik belangrijk vind is dat iedereen gelijke kansen krijgt, het volop kunnen ontplooien van je capaciteiten. Daarom wil ik me sterk inzetten voor Vooruit en voor de lijst VooruitGroenXL.

Werk

In de vakanties werk ik als jobstudente in een restaurant, hierbij verdien ik een extra zakcentje, maar het is de werkervaring die voor mij het belangrijkste is. Ik ben dus helemaal niet bang om zelf mijn handen uit de mouwen te steken.

Openbaar Vervoer

Als pendelstudente maak ik vaak gebruik van het openbaar vervoer. Echter zijn er niet alleen slechte verbindingen maar degene die er nog zijn worden afgeschaft. Ik sta voor meer, beter en goedkoper openbaar vervoer zodat iedereen, niet alleen studenten, hiervan volop gebruik kunnen maken. Liever reizen met de trein dan eindeloos in de file gaan staan.

Al heel mijn leven woon ik in het mooie Ternat. Er zijn vele sportgelegenheden, goede scholen en een grote en moderne bibliotheek die ik vaak bezoek. Wat in Ternat ontbreekt en waar ik sterk voor ijver is veel meer groen en veel meer fietspaden. Dit zijn zeker belangrijke punten voor mij.

Reini Marissens  - Master Historische Taal- en Letterkunde

Milieu, klimaat, dierenwelzijn, sociale gelijkheid en rechtvaardigheid

Reini Marissens (geboren in 1989) woont in Sint-Katherina-Lombeek en is een oud-leerlinge van Sint-Jozef. Haar opa Roger Crabbe startte als jonge knaap de eerste traiteurszaak in Ternat en omstreken. Zijn bloeiende zaak werd later overgenomen door zoon Geert Crabbe. Reini's moeder Els Crabbe was jarenlang penningmeester van de Ternatse dansgroep Helicon.  

Ze is één van die zeldzame personen die Duits een mooie taal vindt en volgens haar zou er wat meer aandacht mogen besteed worden aan de Duitstalige gemeenschap van ons land. Daarnaast is ze altijd met haar neus in de boeken te vinden, wat haar ertoe bracht Taal- en Letterkunde te studeren aan de HU Brussel, met als talen Nederlands en, uiteraard, Duits. Nadien volgde ze nog een masteropleiding Historische Taal- en Letterkunde aan de universiteit Gent, met als specialisatie Middelnederlandse en Middelhoogduitse literatuur, zodat ze zich kon verdiepen in de middeleeuwse literatuur.

vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika 

In 2016 volgde zij de BTC Infocyclus, een cursus rond ontwikkelingssamenwerking en noord-zuidverbindingen aan het Belgisch Ontwikkelingslandschap te Brussel. Zij deed twee keer vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika. De eerste keer in een wildreservaat, waar ze heel wat heeft bijgeleerd over de dagelijkse strijd in de dierenbescherming en hoe het toerisme financieel kan bijdragen aan die bescherming. De tweede keer werkte ze op de communicatie-afdeling van Greenpop, een non-profitorganisatie in Kaapstad die zich inzet tegen ontbossing via bosherstel, stedelijke vergroening en milieubewustzijn.

klimaatproblematiek niet los te zien van sociale vraagstukken

Milieu, klimaat, dierenwelzijn, sociale gelijkheid en rechtvaardigheid zijn voor haar belangrijke thema’s. Het gebrek aan daadkracht om de klimaatverandering aan te pakken, de toestanden in de intensieve veehouderij en de massaconsumptie stemmen haar droevig, maar maken haar tegelijkertijd ook strijdvaardig. Ze gelooft er stellig in dat de klimaatproblematiek niet los te zien is van sociale vraagstukken en droomt dan ook van een toekomst die ecologisch en sociaal rechtvaardig is.

Ook het belang van mentaal welzijn en de vele manieren waarop je dit kan bereiken en behouden, alsook het herstel en psychologische ondersteuning, zijn zaken die haar heel erg bezighouden en waarop volgens haar nog heel wat stappen te zetten zijn – niet alleen in ons land, maar wereldwijd.

overtuigd vegetariër

Gezonde voeding, voldoende beweging en tijd in de natuur doorbrengen zijn voor Reini dan ook de drie pijlers waarmee zij de balans in het leven probeert te behouden. Ze is overtuigd vegetariër en probeert daarnaast voor zoveel mogelijk veganistische alternatieven te kiezen, wandelt dagelijks meerdere kilometers met haar honden en komt tot rust via yoga en meditatie. Onder het motto ‘droom groot, begin klein’ wil zij op haar eigen manier haar plekje in de wereld een beetje mooier maken en mensen inspireren hetzelfde te doen.

 

Marleen Van Cauter is 65 en gepensioneerd.  Ze werkte reeds van haar 14 jaar (Er was toen slechts schoolplicht tot 14 jaar. Ze woonde een groot deel van haar leven in de Statiestraat te Ternat. Nadien verhuisde ze naar Sint-Katherina-Lombeek.

Voordat ze 40 jaar voor Carrefour (voorheen GB) kon werken knoopte ze de maanden aan elkaar met verschillende jobs: bedden verversen en eten opdienen in een ziekenhuis, kuisvrouw, werken voor een industriële wasserette en serveuse in een café.

“Kinderen en jongeren de beste versie van zichzelf laten worden, of ze nu goed zijn met hun hoofd of met hun handen: daarvoor dient onderwijs. Jammer genoeg schiet het onderwijssysteem vandaag tekort. De onderwijskwaliteit daalt jaar na jaar, er is een ernstig leerkrachtentekort en veel ouders kunnen de schoolkosten niet betalen. Bovendien blijkt dat onze kinderen het Nederlands steeds minder goed beheersen. Dat zorgt dan weer voor een leerachterstand, en dus minder kansen later in het leven. Het is tijd om ons onderwijs weer terug te brengen waar het hoort: aan de top”, zegt Marleen.

Kris Monsieur is Teamcoach bij Woonzorgcentrum Breugheldal in Dilbeek. Hij is een oud-leerling van Sint-Jozef en studeerde aan Balans, centrum voor agogische vorming en opleiding en aan cvo Kisp, en aan Arteveldehogeschool Gent. Hij zet zich nog steeds in voor Chiro Jongens Lombeek.

Gunter Moens is IT-manager bij de Algemene Centrale ABVV 

"Ternat vooruithelpen in een snel veranderende wereld"

Gunter is secretaris van Vooruit Ternat. Hij speelde voetbal bij de jeugd van Sporting Ternat en zwom ontelbare kilometers bij DDAT. Hij liep school bij Kruikenburg en Sint-Jozef. Toen al een bezige bij, die ondanks het vele sporten kon genieten van ‘conviviale’ momenten met vrienden en vriendinnen bij o.a. Set-Up en Manu en toen zelfs al Rock Ternat.

Gunter studeerde Bedrijfsmanagement aan de Hogeschool Gent. Steeds leergierig en niet bang om buiten zijn comfortzone te gaan. Momenteel is hij IT-Manager bij De Algemene Centrale ABVV.

Hij werkte vanaf zijn 16  als jobstudent bij GB te Ternat en vanaf 18 zelfs ‘s nachts tot voltooiing van zijn studies, was jeugdtrainer bij Karateclub Contact Asse, voetbaltrainer U15 bij Toekomst Relegem en muurklimbegeleider voor DAIS Ternat. Deze hobby’s werden omgeruild met het vaderschap van 2 dochters (6 en 10).

Gunter wil zich inzetten om Ternat vooruit te helpen in een sterk en snel veranderende wereld.

Hij groeide op met een Franstalige pluspapa en ondervond destijds al enige vooroordelen in en rond Ternat, die volgens hem niet verbeterden. Nochtans blijkt ondertussen zijn meertaligheid een gigantische troef. Hij vindt wel dat het belangrijk is om de plaatselijke taal te kennen als bindmiddel.

Liefst werd hij kok, maar hij neemt genoegen met een korrel creativiteit in eigen keuken, alhoewel zijn voorkeur gaat naar simpele gerechten van weleer. Een aanrader volgens hem zijn boontjes overgoten met melksaus en spiegeleieren waarbij de onontbeerlijke patatjes niet mogen ontbreken.

Abdelillah Lamghebech, is master Moraalwetenschappen VUB en geeft les in de gemeenteschool. 

“Onze omgeving beter maken voor de volgende generatie” is zijn leuze.

Hij is afkomstig van Tetouan een stad van 1 miljoen inwoners in Marokko, maar woont al sinds 1997 in België. In 2012 trouwde hij, zijn echtgenote is ook afkomstig van Marokko. Samen hebben ze een zoon van 7 jaar. In 2020, in volle coronatijd, verhuisde Abdelilah van Brussel naar Ternat. Maar ook daarvoor had hij al een band met Ternat. Hij geeft namelijk sinds 2016 les in de gemeentelijke basisschool van Wambeek, en ook zijn zoontje loopt daar school vanaf de onthaalklas.

 studeerde Fysica in Marokko

Abdelilah studeerde Fysica in Marokko, waar hij een bachelor behaalde, en ging daarna voor een master aan de ULB. Doordat zijn eigen vader leermeester was geweest van het eerste leerjaar en het niet eenvoudig was om een geschikte job te vinden, besliste Abdelilah om leerkracht te worden. Het werd geen wiskundeleerkracht zoals hij eerst dacht, maar wel leerkracht levensbeschouwelijke vakken – Islamgodsdienst.

 aan de slag in het Nederlandstalig onderwijs

Omdat hij er het nut en de kansen van inzag, leerde Abdelilah Nederlands bij CVO Lethas Brussel, waardoor hij aan de slag kon in het Nederlandstalig onderwijs. En dat levenslang leren belangrijk is voor Abdelilah, bewijst hij door dit schooljaar af te studeren als master Moraalwetenschappen aan de VUB.

 komt graag naar CC De Ploter

Abdelilah woont graag in Ternat, hij vindt Ternat een warme, aangename gemeente. Toch vindt hij het soms moeilijk om in contact te treden met de inwoners ervan, of een wat langer gesprek te hebben met de buren. Daarom droomt hij ervan om activiteiten te kunnen bijwonen of ondersteunen die mensen samenbrengen, zoals workshops of koken. Één plek in Ternat waar Abdelilah vaak komt is De Ploter, en al zeker voor de films die ze er tonen. Maar ook de Zondagen van De Ploter worden door hem gesmaakt, hoewel ook daar aansluiting niet altijd evident is omdat mensen dikwijls al in groep komen.

wil zijn kind zien opgroeien in een betere wereld

 Als afsluiter wil Abdelilah graag meegeven wat voor hem belangrijk is: zijn kind zien opgroeien in een betere wereld en zijn carrière verder zetten in Wambeek. Politiek engagement opnemen vindt Abdelilah een evidentie: ten slotte zijn wij verantwoordelijk om onze omgeving beter te maken voor de volgende generatie.

Annelies Van Dorpe, geboren 1981, Studeerde  Marketing en Logistiek, en woont in Sint-Katherina-Lombeek, samen met haar man, haar opgroeiende dochters en een poes.

Haar jeugd bracht ze door in Sint-Jans-Molenbeek, afgewisseld met rustigere momenten in het landelijke Edam in Nederland (gekend van de kaasmarkten), bij haar grootmoeder.

Ze beleefde veel leuke momenten in het jeugdhuis van Sint-Agatha-Berchem en werkte in de horeca te Dilbeek tijdens haar studies. Ze studeerde aan de HONIM te Brussel, zowel Marketing als Logistiek en werkt nu te Brussel.

Annelies houdt van gezellige en vriendschappelijke momenten in het Plotercafé en hoopt dat Ternat een landelijke gemeente blijft, waar iedereen veilig kan wonen.

Vaste waarden

Rony Van den Abbeele is voorzitter van Vooruit Ternat en lid Bijzonder Comité Sociale dienst OCMW. Rony staat voor een sterk en sociaal beleid

Hij woont al 30 jaar in Ternat, in de Notestraat in Sint-Katherina-Lombeek. Trotse vader van 2 dochters. Hij heeft een carrière in de voedingsindustrie, voedselveiligheid staat centraal. Zijn interesses zijn alles wat met energie te maken heeft. Hij is een hobbykok (met koksdiploma COOVI in avondonderwijs behaald).

In de Ploter gaf Rony  kookworkshops voor nieuwe Ternattenaren

Hij was in ook al kandidaat voor het Vlaams Parlement met Vooruit. “Gewone dingen lijken onmogelijk geworden: een eigen huis kopen, een betaalbare crèche, een leerkracht voor uw kinderen, of gewoon... een job met een deftig loon, om af en toe iets plezants te doen.

Wij weigeren ons neer te leggen bij stilstand en achteruitgang. Daarom moet 2024 het jaar worden waarin we de dingen weer in beweging brengen. Het jaar waarin we uw koopkracht, uw gezondheid en het onderwijs van onze kinderen vooruit helpen”, zegt Rony.

Annabel Soenen, Master in Lichamelijke Opvoeding KU Leuven, specialisatie sportmanagement, is er opnieuw bij en staat op vier. Ze is 37 jaar, afkomstig uit Roeselare en verhuisd voor de liefde voor Jurgen van Beneden.

Inmiddels woon ik al 12 jaar in Ternat, waar ik naartoe ben verhuisd voor de liefde: Jurgen van Beneden. Samen hebben we twee geweldige kinderen: Victor van Beneden, 11 jaar oud, en Lauren van Beneden, 8 jaar oud. Beide kinderen gaan naar De Brug in Ternat.

Ondertussen zijn we verhuisd naar het huis van onze dromen, in het tofste straatje van Ternat: De Vierendeelslos in Sint-Katherina-Lombeek (De buren zullen dat zeker bevestigen). 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 aug 2024
Persbericht
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 10 okt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 09 okt 2024
Guido Van Cauwelaert | 30 sep 2024
Guido van Cauwelaert | 23 sep 2024
Guido Van Cauwelaert | 22 sep 2024

archief