BEERSEL - 3 Fonteinen wordt groter, Armand geeft de fakkel door

C21

BEERSEL - 3 Fonteinen wordt groter, Armand geeft de fakkel door

Editiepajot_bart_devill___lambikodroom2
Armand Debelder neemt afscheid van zijn 3 Fonteinen
 

De Beerselse brouwerij 3 Fonteinen gaat fors uitbreiden in Lot met een tweede brouwzaal, een nieuw logistiek magazijn en een degustatie- en evenementencentrum.  De volledige investering kost 25 miljoen euro. Boegbeeld Armand Debelder geeft de fakkel door.

3 Fonteinen opende drie jaar geleden een nieuw pakhuis in Lot. Alle activiteiten - opslag, botteling, verkoop, degustatieruimte zijn er nu gecentraliseerd. De site ligt op een boogscheut van de brouwzaal in het dorpscentrum van Beersel.

Die efficiëntere organisatie was nodig. 'Voor 2016 hadden we vier locaties. Het vervoer deed ons 200 mandagen per jaar verliezen', zei CEO Werner Van Obberghen bij de opening van het nieuwe gebouw. Tegelijk werden de activiteiten gestructureerd, kwam er een nieuw logo - in lijn met de geuzetraditie - en werd een nieuwe commerciële strategie uitgerold, met onder meer een aangepaste prijzenpolitiek.

Tussen 2016 en vorig jaar verdrievoudigde de omzet naar 4 miljoen euro en schoot de bedrijfswinst omhoog naar bijna 1 miljoen.

Kort na de opening van het nieuwe pakhuis begon 3 Fonteinen al aan de volgende groeifase te denken. De brouwer zag iets in een nieuw bezoekerscentrum (lambik-O-droom) en een brouwzaal in Lot, naast de historische brouwzaal in Beersel. Wat als een beperkte uitbreiding begon, groeide uiteindelijk uit tot een forse expansie. 3 Fonteinen gaat ook zijn vatenzaal uitbreiden en op het aanpalende terrein een nieuw logistiek gebouw in gebruik nemen.

3 Fonteinen bezet vandaag een oppervlakte van 5.500 m². Na de werken zal dat ongeveer 12.000 m² zijn. Dan kan er 12.000 hectoliter bier opgeslagen worden, ongeveer de helft meer dan vandaag. Het Gentse architectenbureau Robbrecht en Daem tekende het project uit. 'Het gaat evenwel om meer dan gebouwen en operaties. De authenticiteit van ons bier moet centraal blijven en we moeten onze menselijke schaal behouden', zegt Van Obberghen. Die strategie houdt onder meer een terugkeer in naar de 'Pajotse achtertuin' voor het graan dat in de brouwerij gebruikt wordt. 'We hebben contacten met boeren, want we willen terug naar de oergranen van de lambiek, onder meer wintergerst en wintertarwe, zoals de Kleine Rosse van Brabant. Daarnaast zetten we in op lokale werkgelegenheid. Ons toekomstplan houdt rekening met een verdubbeling in personeelsbezetting.'

Parallel gaat 3 Fonteinen honderd Schaarbeekse kriekelaars - waarvan de vruchten gebruikt worden in Oude Kriek - planten op het nabijgelegen terrein. De brouwer heeft ook een programma opgestart om de komende acht jaar 3.000 wilde Schaarbeekse kriekelaars te telen en daarrond een groep van enthousiastelingen op te zetten. In dezelfde logica staat ook een eigen kleine mouterij in de steigers, maar die plannen zijn voorlopig nog embryonaal. De brouwerij wil vasthouden aan de traditie en de lange doorlooptijd om geuze te maken kost geld. 'Tussen brouwsel en verkochte fles is er bij ons een gemiddelde doorlooptijd van dertig maanden, een veelvoud van elk ander type (speciaal)bier.'

Armand Debelder, een van de historische figuren van de geuze, trekt zich op 68-jarige leeftijd terug uit de Vlaams-Brabantse brouwerij. Hij stapt ook uit het kapitaal van 3 Fonteinen.

Bron: De Tijd, 11 oktober 2019

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 okt 2019
Roger Swalens
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 05 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024
Hugo Deville | 30 mrt 2024
Hugo Deville | 27 mrt 2024

archief