“Snelheidsbeperking Brusselse Ring is nieuw rondje autopesten”

C21

“Snelheidsbeperking Brusselse Ring is nieuw rondje autopesten”

Images-1

Op 1 september gaat de maximaal toegelaten snelheid op de ring rond Brussel omlaag van 120 naar 100 kilometer per uur. Dat besliste de Vlaamse regering in het kader van het klimaatplan dat de CO2-uitstoot tegen 2030 wil verminderen met 55 megaton. Aangezien verschillende verkeers- en milieuexperts grote vraagtekens plaatste bij de efficiëntie ervan, zette het Vlaams Belang de problematiek opnieuw op de agenda het Vlaams Parlement, in de betrachting om de beslissing alsnog te herzien.

120 km/u rijden op de Brusselse Ring: zowat iedere chauffeur die er af en toe passeert, weet dat dat zo goed als nooit aan de orde is. Dat bevestigt ook het Vlaams Verkeerscentrum die stelde dat de Ring 17 van de 24 uur op of over zijn totale capaciteit zit. “In de praktijk zal het verkeer tussen pakweg 22 en 5 uur dat vroeger wél 120 kon rijden, nu worden gedwongen om het trager aan te doen”, reageerde de woordvoerder van het Verkeerscentrum.

Bovendien blijkt de maatregel amper effect te hebben op het beoogde doel: namelijk het reduceren van de CO2-uitstoot. Volgens verkeersexpert Hajo Beeckman zou de snelheidsbeperking goed zijn voor een verlaging van amper 0,13 megaton of amper 0,24% van het vooropgestelde doel.

Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans vroeg mobiliteitsminister Peeters dan ook met aandrang de maatregel te herzien. “Elke studie toont aan dat het klimaatargument in de verste verte geen hout snijdt. Minister Peeters (Open VLD) laat zich opjagen door een links-groene meute, zonder wetenschappelijke basis en zonder draagvlak in Vlaanderen. Dit is een symbolische maatregel die 0 effect heeft en maar één doel dient: de autobestuurder die al suf geslagen wordt met taksen, belastingen en accijnzen nog verder uit te melken. Het is kras dat een liberale minister mensen die werken, ondernemen en onze economie zuurstof geven op een dergelijk groteske manier viseert en penaliseert", aldus Slootmans.

Volgens de Vlaams Belanger zijn de limieten dan ook echt bereikt. “Vlamingen betalen zowat de hoogste rij- en autobelasting ter wereld, maar schijnbaar moet de citroen tot de laatste druppel uitgeperst. Blijkbaar denkt de minister dat autobestuurders onuitputtelijke melkkoeien zijn. Wel de melk is op” aldus nog Slootmans.  

Mobiliteitsminister Peeters had echter geen oren naar de argumentatie en stelde vast te houden aan de maatregel, wat bij Slootmans de reactie ontlokte dat ze beter zou luisteren naar haar laatst overgebleven kiezers in plaats van zich te gedragen als lijfeigene van de groenen.

Herbekijk hier de parlementsvergadering van de commissie mobiliteit.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2020
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 27 jul 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 19 jul 2021

archief