REGIO - Samenwerken aan biodiversiteit

C21

REGIO - Samenwerken aan biodiversiteit

Editiepajot_ingezonden_inlploeginactie
 

De provincie Vlaams-Brabant en 43 gemeenten laten 10 Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen (INL-ploegen) werken uitvoeren die de leefgebieden van de 'koesterburen' moeten behouden en zo de biodiversiteit in onze regio verbeteren. IGO Leuven voor het arrondissement Leuven en Pro Natura voor het arrondissement Halle-Vilvoorde krijgen elk zo’n 176.000 euro subsidies voor de organisatie van deze INL-ploegen.

Biodiversiteit bevorderen - ‘Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen staan in voor het beheer van kleine landschapselementen, zoals hagen, houtkanten, poelen, bermen en hooilandjes en voor landschap- en natuurontwikkeling, zoals herbebossingsprojecten, inrichting van natuurgebieden en soortbescherming. Zo dragen ze bij tot het behoud en de verbetering van de biodiversiteit', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

 

In Halle-Vilvoorde nemen 24 gemeenten deel aan deze samenwerking en zijn er 6 ploegen actief. Dat zijn Asse, Beersel, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.

 

In het arrondissement Leuven nemen 19 gemeenten hieraan deel en zijn er 4 ploegen actief. Dat zijn Aarschot, Bekkevoort, Bertem, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Haacht, Herent, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenberg, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tielt-Winge en Tremelo.

 

Sociale tewerkstelling in de natuur - De INL-ploegen bestaan uit langdurig werkzoekenden, die worden tewerkgesteld als arbeiders. ‘De combinatie van klussen in het kader van natuurbehoud en -bescherming en sociale tewerkstelling bewijst al sinds 1997 haar nut’, zegt gedeputeerde Tie Roefs. ‘Niet alleen de natuur heeft baat bij dit initiatief, het geeft ook kansen aan langdurig werklozen en zorgt ook voor bijkomende sociale tewerkstelling in een nieuwe sector, de natuursector. Bovendien wordt er gestreefd naar een duurzame tewerkstelling.’

‘Dankzij deze samenwerking kunnen we 34,32 VTE arbeiders inzetten in 4 ploegen voor in totaal 50.207 uren natuurwerk’, zegt Walter Op De Beeck, directeur van IGO Leuven. ‘Bij ons zijn dat 44,5 VTE arbeiders in 6 ploegen, goed voor 62.315 uren sociale tewerkstelling in de natuur, vult Johan De Beule van Pro Natura aan.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 14 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 apr 2024
| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024

archief