REGIO - Bpost verrast met een bijzondere postzegelcollectie voor 2022

C21

REGIO - Bpost verrast met een bijzondere postzegelcollectie voor 2022

Bpost_postzegels_2022
REGIO - Bpost verrast met een bijzondere postzegelcollectie voor 2022 - © Deschuyffeleer
 

De postzegels voor 2022 zijn in ‘vorm’, letterlijk en figuurlijk. Ook dit jaar zet bpost ons erfgoed in de kijker en worden bijzondere persoonlijkheden zoals Toots Thielemans en Marc Sleen in de kijker gezet. Met een uitgifte rond eenzaamheid en het verlangen naar verbinding krijgen ook hedendaagse maatschappelijke thema’s de nodige aandacht. Met verder tal van unieke druktechnische innovaties en postzegels in aparte vormen geeft bpost de postzegelcollectie bovendien een bijzonder elan.

Bpost: “Postzegels zijn vertegenwoordigers van ons roemrijk Belgische erfgoed, vertellen het verhaal van opmerkelijke mensen en gebeurtenissen en spelen in op actuele thema’s. Het zijn als het ware miniatuurspiegels van onze wereld van vroeger en nu. Ook in 2022 vertellen onze postzegels bijzondere verhalen en vieren ze belangrijke gelegenheden”.

Verlangen naar verbinding (verschijnt op 21 maart 2022)- Steeds meer mensen voelen zich eenzaam. Vaak is het een uiting van een drang om verbinding te zoeken met anderen. Als bedrijf met een maatschappelijke en een verbindende rol vraagt bpost met een postzegeluitgifte aandacht voor dit vaak verscholen probleem.

Toots 100 (verschijnt op 21 maart 2022) - Toots Thielemans is een icoon in de muziekwereld. In 2022 zou hij 100 jaar oud geworden zijn. Met een postzegeluitgifte wordt ook deze briljante artiest geëerd. Het blaadje heeft de vorm van een vinylplaat met bijhorende platenhoes.

Jean Capart en de egyptologie in België (verschijnt op 13 juni 2022) - Het oude Egypte blijft tot de verbeelding spreken. Naar aanleiding van de 75ste sterfdag van Jean Capart, de grondlegger van de Belgische egyptologie, komt er een postzegelblaadje met een speciale kapvorm die je kan plooien tot een piramide.

Uitgiftedatum 24 januari 2022 - Een postzegelvel om het 100-jarig bestaan van de Vogelbescherming en zijn rijk takenpakket te lauweren. Wolken komen voor in alle vormen en kleuren en zijn de inspiratie voor een tot de verbeelding sprekende postzegelreeks, geschilderd door kunstenaar Jan De Maesschalck.

20 jaar na de invoering van de euro laat bpost vijf iconische Belgische munten blinken op een ronde gegomde postzegel, een Belgische primeur. De postzegels krijgen een reliëfdruk en een folie die de oorspronkelijke munt weergeeft.

Met een reeks over Belgische kaassoorten gaat bpost de culinaire toer op, het blaadje zelf krijgt de vorm van een sneetje kaas met gaten.

Uitgiftedatum 21 maart 2022 - In de reeks rond Belgische pleinen staan in 2022 de mooiste plekjes van Charleroi in de kijker.

De zeshoek mag de sinds 2018 jaarlijks terugkerende reeks over de geometrische patronen in de natuur afsluiten.

In 2022 bestaat de stripfiguur Nero 75 jaar en zou zijn geestelijke vader Marc Sleen 100 jaar geworden zijn. Geen betere gelegenheid dus om ook hen beiden te eren met een postzegeluitgifte.

Uitgiftedatum 13 juni 2022 - De uitgifte rond mythes en sagen vertelt de legendes van Sint Hubertus en Silvius Brabo.

Ook werd op zoek gegaan naar de meest courant gebruikte geneeskundige planten om gezondheidskwaaltjes te genezen. De postzegels zijn gegraveerd op groene inkt, een rariteit in de filatelie.

In 2022 staan er eveneens heel wat kampioenschappen voor ploegsporten op de agenda. Om onze nationale teams over de sportgrenzen heen aan te moedigen en de teamspirit te beklemtonen, komt er een speciale postzegeluitgifte.

Uitgiftedatum 29 augustus 2022 - Een gegraveerde uitgifte met 5 iconische vliegtuigen die werden ingezet voor humanitaire missies die mensenlevens redden.

Ook wordt een duik gnomen in de werken van Dieric Bouts, een van de vooraanstaande Vlaamse primitieven. In het postzegelblaadje zit een speciale kapvorm waardoor je het drieluik kan dichtplooien. Een speciaal blaadje op calqueerpapier vertelt bovendien meer over het perspectiefgebruik bij de schilder.

Koen Vanmechelen dan weer, een van de meest veelzijdige hedendaagse Belgische kunstenaars, brengt zijn befaamde Cosmopolitan Chicken Project naar een postzegel.

Kikkers stonden nog maar zelden op een Belgische postzegel. Vijf kikkersoorten brengen daar in 2022 verandering in.

Uitgiftedatum 24 oktober 2022 - Na een renovatie van 11 jaar heropent het KMSKA in Antwerpen zijn deuren met een nagelnieuw concept. Een postzegelreeks zet de belangrijkste internationale meesterwerken uit de collectie in de kijker.

Jongeren zijn de toekomst. Aan twee alumni van LUCA School of Arts om hun toekomstvisie op een postzegel te zetten, met een opmerkelijk resultaat.

Voor de kerstzegel deed bpost dit keer inspiratie op bij de vrolijke sneeuwbollen. De postzegels krijgen een speciale kapvorm mee.

Naast deze gelimiteerde uitgiften, komen er ook nog twee permanente uit in 2022: een nieuwe rouwzegel en een boekje van 50 postzegels met thema ‘Groenten’.

De afbeeldingen van de postzegels zijn beschikbaar op https://press.bpost.be/media . Alle postzegels zijn te koop via https://eshop.bpost.be/nl  vanaf de uitgiftedatum.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jan 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 09 mei 2022

archief