REGIO - Groen Pajottenland wilt graag een referendum over een fusie

C21

REGIO - Groen Pajottenland wilt graag een referendum over een fusie

Editie_colpaert_natuur_3__kopie_
Is een fusie een goede zaak?. illustratiebeeld Marc Colpaert
 
De lokale politiekers hebben een nieuw stoppaardje gevonden, een fusie met gemeenten uit het Pajottenland. Is dit geloofwaardig dat weten wij niet, maar is groter daarom altijd beter, geen idee. Misschien eens de mensen laten beslissen wat ze willen, want is dat niet echte democratie. Wij laten Groen Pajottenland even aan het woord. 
 
Het is goed dat nu ook in het Pajottenland wordt nagedacht over meer samenwerking en een eventuele gemeentefusie. Vanuit Groen Pajottenland hebben we reeds in 2018 voorstellen gedaan. Pajotse streeksamenwerking is belangrijk omdat we heel wat gemeenschappelijke uitdagingen hebben en kansen samen beter zouden kunnen benutten.
Fusies zijn voor Groen geen taboe, maar ook geen wondermiddel. Bij een eventuele fusie in het Pajottenland schuiven we als streekpartij deze twee belangrijke voorwaarden naar voor:
De huidige deelgemeenten, dorpen en buurten moeten versterkt worden zodat iedereen zich betrokken voelt en aan boord blijft: gemeentelijke buurtposten, dorpsraden, buurtbudgetten en meer geloofwaardige inspraakmomenten. Het voorstel van fusie moet expliciet voorgelegd worden in een referendum aan alle inwoners, op basis van een helder overzicht van al de voor- en nadelen ervan", aldus Alwin Loeckx van Groen Pajottenland
 
Onze voorstellen uit 2018 blijven actueel: www.groenpajottenland.be/de_verenigde_gemeenten
 
Bij het nadenken over een fusie moet ook nagedacht worden over de noodzaak aan infrastructuur en wat mogelijk is met verdere digitalisering. Een voorbeeld: is het dan nog wel nodig om zwaar te investeren in een nieuw en groter gemeentehuis voor Gooik?
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 sep 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 08 dec 2023
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 dec 2023
Marc Sluys | 30 nov 2023

archief