BEVER - "blizzard" nieuw boek van Roger H. Schoemans

C21

BEVER - "blizzard" nieuw boek van Roger H. Schoemans

Roger-h-schoemans_blizzard_1
 

"blizzard" nieuw boek van Roger H. Schoemans:

1749. De dertienjarige Ti'bert Druon woont in Acadië, de oudste Franse kolonie in Canada. Het liefst trekt hij op met het indianenmeisje Zoete Bes. Hun families leven al jaren als beste buren naast elkaar. Maar dan zetten de Engelsen hun zinnen op Canada. Na een brutale Engelse aanval op zijn dorp, stort de wereld van Ti'bert in. Er zit niets anders op dan samen met zijn familie te vluchten. Naar vrienden in het Noorden. Hals over kop neemt hij afscheid van Zoete Bes. Zal hij haar ooit nog terugzien? En is Ti'bert sterk genoeg om de barre tocht doorheen het onherbergzame binnenland te overleven? Met een wrede verrader die hem op de hielen zit en de harde winter die ongenadig toeslaat, zijn de kansen heel klein. Wat moet hij doen als het seizoen van de blizzards, de verschrikkelijke sneeuwstormen, eraan komen? Gelukkig is er Bever, een jonge Indiaan... Roger H. Schoemans duikt de geschiedenis in en trotseert bijtende kou, moordende sneeuwstormen en verrassingsaanvallen van vijanden. Een ijzig spannend en bijzonder gevaarlijk avontuur.
 
Twee maanden na de publicatie van "kinderen van de Leeuwendochter" verschijnt bij Davidsfonds een nieuw boek van Roger H. Schoemans " Blizzard".
 
Interview met Roger H. Schoemans
 
Het is een avonturenroman, maar er is veel meer.
 
Het is een avonturen roman in de eerste plaats met een historische achtergrond in de tweede plaats en over een heel modern thema 'etnische zuivering', vluchtelingen, mensen die tegen hun zin geplaatst worden.
 
Ik ben op het idee gekomen om dat boek te schrijven op een reis door de Atlantische provincies van Canada. Eigenlijk kennen we weinig over de geschiedenis van dat land. Ik kreeg er de ene verassing na de andere.
 
Zo zijn de oudste Franse inwoners de Acadiërs het slachtoffer geworden van overheveling van Franse naar Britse kolonies en dat is het einde geweest van hun originele beschaving. De Acadiërs waren de eerste Europeanen die zich een nieuw vaderland gecreëerd hebben in Noord-Amerika en ze moesten weg. Dat is gebeurt op zeer onmenselijke manier. Families werden uit elkaar gerukt. Ze werden op schepen gezet en ergens anders aan land gedropt.
Slechts een hele kleine minderheid is vanuit het toenmalige Acadië naar het noorden getrokken naar Quebec. En een minderheid van hen is er ook aangekomen.
 
Wat me ook enorm opviel is dat de kerk bij de Acadiërs enorm conservatief en volks was.
Die cultuur van teruggekeerde Acadiërs is te danken aan die kerk.
Het geloof , de invloed van die kerk , de volkse houding,… heeft ervoor gezorgd dat die cultuur de tijd heeft doorstaan,… merkwaardig.
 
Toen ik terug thuis kwam dacht ik: ik kan er een boek overschrijven. Een boek dat gesitueerd is in de sleutelperiode 1749 het jaar waarop de etnische zuivering zijn hoogtepunt bereikte. Ik kan een boek schrijven over boeren want de meeste Acadiërs waren boeren die een eigen wereld gemaakt hadden en die ineens alles moesten afgeven.
 
Dan was er nog iets dat me enorm verrast heeft.
Tussen de Acadiërs en de indianen waren weinig conflicten.
Ik denk dat de twee belangrijkste redenen zijn dat de eerste contacten tussen Europeanen en indianen zeer geleidelijk tot stand zijn gekomen en eigenlijk op voet van gelijkheid.
 
En door de manier waarop het grote deel van de blanke boeren zich gedroegen vormden ze geen bedreiging voor de indianen. Er waren tussen de Franse en de indianen veel contacten. Zo goed zelf dat wanneer de Fransen verjaagd werden door de Engelsen het de indianen waren die hun kerken en gebouwen overnamen en in stand hielden. Tot de Acadiërs terug waren.
 
Dus nieuw idee voor het boek; boeren, verjaagd, geholpen door de indianen waar ze goede relaties mee hadden.
 
En dan kon ik mijn verhaal schrijven.
 
 
ISBN: 9789059082625
Uitgeverij: Davidsfonds
Prijs: 14.95 euro
Leeftijd: 12+
 
Bron + het volledige interview + webfilmpje kan je lezen en bekijken op:
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mei 2008
www.geuzeinfo.com
www.geuzeinfo.com
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief