BEVER – Schooldirecteur tussen hamer en aambeeld met leerlingenstop

C21

BEVER – Schooldirecteur tussen hamer en aambeeld met leerlingenstop

Luc_deneyer_dir_akcent__-_deschuyffeleer__2_
Guy Deneyer directeur gbs Ak'Cent - Foto © Deschuyffeleer
 

De procedure voor het aanmelden van kinderen aan de gemeentelijke basisschool Ak’cent kent stilaan haar beslag. Na een eerste fase met voorrang voor zusjes en broers van er reeds schoollopende kinderen, is het nu de beurt aan de ouders van kinderen die nog geen eerdere band hadden met de school. Blijkt inmiddels dat reeds 25 plaatsen zijn ingenomen door zusjes en broers. Eind juni zwaaien bij Ak'cent 38 laatstejaars af.

Franstalige buurgemeenten
Door de gestadige aangroei van het aantal leerlingen, mede door de overkomst van kinderen uit nabijgelegen Franstalige buurgemeenten, zag het gemeentebestuur als inrichtende macht zich genoodzaakt voor het komend schooljaar een leerlingenstop door te voeren. Het aantal leerlingen was immers fors opgelopen van 275 vijftien jaar geleden tot allicht haast 450 komend schooljaar. Zo stelt de school inmiddels 45 leerkrachten te werk.
 
De nieuwbouw van vier jaar terug barst nu al uit zijn voegen. Lokalen bijbouwen bleek geen haalbare kaart. Ook al om reden het financieel plaatje voor een kleine landelijke gemeente zoals Bever te hoog zou oplopen. Daarom koos het bestuur resoluut voor een beperking van het aantal leerlingen.
 
Niet iedereen loopt hoog op met de maatregel. Zo kijkt titelvoerend directeur Guy Deneyer met gemengde gevoelens op naar de leerlingenstop. “Voor de kinderen uit de gemeente stellen er zich blijkbaar geen problemen”, geeft hij gelaten aan. “Wel komt nagenoeg een kwart van onze leerlingen uit Wallonië. Het merendeel stamt uit gemengde taalgezinnen. Een aantal zal voortaan allicht uit de boot vallen”.
 
Woonafstand als criterium
De nog vrije plaatsen worden verder toegekend aan de kinderen die het dichtst bij de school wonen. Hier wringt dan ook het schoentje bij de schooldirecteur. “Dat Franstalige ouders bewust kiezen voor het Nederlandstalig onderwijs is een positief signaal. Misschien kunnen onze federale vertegenwoordigers hier een voorbeeld aan nemen. Sowieso echter zal er voor een zeker aantal kinderen geen plaats meer zijn in onze school. En dat is bijzonder jammer temeer daar elke reglementering hier en daar arbitrair is en indruist tegen elke logica”.
 
Niet alleen bij de schooldirecteur borrelt de heimwee naar het vroegere dorpsschooltje op. Ook bij de meeste oudere leerkrachten is dit het geval. “Die tijd komt helaas nooit meer terug. Wij dreigen nu het slachtoffer te worden van onze jarenlang opgebouwde reputatie”, rondt Guy Deneyer zuchtend af.
 
Rond de hele procedure heeft het gemeenbestuur een grootse informatiecampagne gevoerd. Aanmeldingen kunnen nog tot 16 juni. Pas dan wordt beslist welke kinderen nog in aanmerking komen voor inschrijving. Ook staan er in de gemeente projecten op stapel zoals de verkaveling in Poreel om jonge gezinnen aan te trekken. Ook dit zal nog een stijging van het aantal kinderen in de gemeente teweegbrengen.
 
Verwacht wordt dat door de beperking in Bever de leerlingendruk vanuit Wallonië allicht zal overwaaien naar de scholen in Herne en Galmaarden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief